från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Lär dig mer om 7 olika svenskodlade gröna växter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Nu när hösten är här med lägre temperaturer är det trevligt att göra det mysigare hemma. Gröna växter inomhus skapar trivsel och är bra för inomhusmiljön. Det finns en stor bredd i utbudet av gröna växter både vad gäller utseende, skötselbehov och funktion. Här nedan kan du läsa mer om 7 olika svenskodlade sorter och dess skötselråd. Titta efter märket Från Sverige!

gröna växter

7 svenskodlade gröna växter

1. Monstera

monstera

Monstera är en av våra populäraste växter. De tydliga bladformerna, dekorativa luftrötterna och det frodiga växtsättet gör monsteran till ett måste i varje växtälskares hem.

Skötselråd:

Monstera dricker relativt mycket vatten så vattna regelbundet. Växten visar dock tydligt när den vill ha vatten och även om den får utstå perioder av torka hämtar den sig snabbt igen när den vattnas på nytt. Monstera klarar sig utmärkt en bit in i rummet eller på fönsterbrädan men undvik helst fönster i gassiga söderlägen. Får plantan för lite ljus reagerar den genom att producera hela eller nästa hela blad.

2. Parasollpilea (Elefantöra)

elefantöra

Pilea är ett släkte med fler än 600 arter. Just parasollpilea, eller som den i folkmun ofta kallas, elefantöra, kom till Skandinavien 1946 så det är ingen ny krukväxt, men den har fått ett otroligt uppsving den senaste tiden. Parasollpilea har ett karaktäristiskt utseende tack vare de gröna, runda bladen som sitter på långa bladskaft.

Skötselråd:

Växten vill stå i ljusa fönster och klarar även full sol. Trivs i normal rumstemperatur året om.  Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna och häll bort överskottsvatten så att växten inte står blött.  Sköter man den väl kan den bli en halv meter hög.

3. Murgröna

murgröna

Murgröna kan användas både som krukväxt och för utomhusplantering. Det finns många olika sorter med skiftande härdighet och utseende. Bladens form kan vara allt ifrån rund till finflikig och bladfärgen är grön, gulbrokig eller vitbrokig. Murgrönan är fin att placera i ampel så att rankorna kan hänga fritt eller på en hylla så att rankorna får hänga ned. Alternativt kan murgrönan spaljeras eller rankorna bindas upp på andra sätt.

Skötselråd:

Murgröna trivs bäst i ett öster- eller västerfönster, även ett ljust norrfönster går bra. Brokbladig murgröna är mer ljuskrävande. Murgröna trivs i normal rumstemperatur under vår och sommar. Vintertid helst svalare. Bäst trivs murgrönan om jorden hålls lätt och jämnt fuktig. Om växten står svalt vintertid kan man låta jorden torka upp lite mellan vattningarna.

4. Ormbunke

Ormbunkarnas spridning över nästan hela jordklotet visar på en enastående anpassningsförmåga. I hemmet är ormbunkar fina i inredningen med sitt gröna och frodiga bladverk.

Skötselråd:

Det finns ett flertal olika ormbunkar i odling och generellt trivs de flesta bäst på skuggiga platser och absolut inte i stark sol. Normal rumstemperatur eller något svalare och regelbunden vattning passar de flesta arter som säljs som krukväxter, vilket i Sverige främst är olika arter av bräken.

5. Peperomia

Det finns många arter inom släktet Peperomia att välja på. Bladen på de olika arterna varierar i färg och mönster och även växtsättet varierar stort inom släktet. Det finns arter med hängande växtsätt, andra har upprätt och en del är rosettbildande.

Skötselråd:

Peperomia är en tacksam växt eftersom den klarar många olika placeringar. Allra bäst trivs peperomia på en ljus växtplats, men i skydd för den starkaste solen. För stark sol gör att bladen blir bleka. Peperomia växer också bra där ljustillgången är begränsad och trivs i normal rumstemperatur. Växten vattnas rikligt vid varje vattning och tillåts torka upp däremellan, särskilt viktigt är detta vintertid.

6. Kalatea

Det finns flera olika arter och sorter i handeln. Deras blad har skulptural form, underbart mönster och skiftande färger.

Skötselråd:

Kalatea vill som många andra gröna växter ha ljus men inte starkt solljus. Bäst trivs kalatea i ett öster- eller västerfönster i normal rumstemperatur.

7. Fikus

Fikussläktet omfattar ca 800 arter och består av både träd och buskar. Några av arterna odlas som prydnadsväxter, t.ex. benjaminfikus och fönsterfikus.

Skötselråd:

De flesta fikusar vill placeras ljust men inte i direkt sol. De trivs bäst i rumstemperatur, men på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre, dock inte under 16°C. Fönsterfikus, Ficus elastica, tål torr inomhusluft bättre än de övriga fikusarna och passar därför ypperligt i moderna hem och på kontor.


Varför är det bra att ha gröna växter inomhus?

🪴 Ökar trivseln både hemma och på jobbet
🪴 Luftfuktar hälsosamt
🪴 Avstressande effekt

Vilka är fördelarna med växter odlade i Sverige?

🪴 Växter av hög kvalitet
🪴 Kortare transporter
🪴 Bevarar det svenska odlingshantverket
🪴 Skapar arbetstillfällen


Vad betyder märket Från Sverige på växten?

En växt med märket Från Sverige är odlad, hanterad och förpackad i Sverige. För att få använda märket Från Sverige är kravet att växterna är certifierade enligt exempelvis IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola, som är den största standarden för växter i Sverige.

gröna växterTitta efter märket Från Sverige så vet du att växten är odlad, hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


Mer information

Läs mer om svenska växter
Blomsterglädje med Blomsterfrämjandet
Om Från Sverige-märket och företagen som märker

Relaterade inlägg

Hemköp Torsplan, Stockholm — vill gärna ha demo och gavelexponering

På Hemköp Torsplan i Stockholm jobbar Tobias Backman och Vilhelm Eriksson. ”Vi ser positivt på Från Sverige-skyltar, särskilt om de tillför värde för kunden genom att göra det lättare att hitta svenska produkter.”

City Gross Stora Bernstorp — all form av skyltning är av värde

Patrik Hansson är butikschef på City Gross Stora Bernstorp, Malmö. På frågan om att skylta upp butiken med Från Sveriges skyltmaterial menar han att all form av skyltning är av värde.

ICA Kvantum Clemenstorget — vill ha fler aktiviteter

Ola Hollerup, köpman, ICA Kvantum Clemenstorget i Lund skyltar upp butiken menar att uppskyltningen är en mycket bra hjälp för butiken att få ut budskapet om att värna det svenskproducerade.