från sverige

Tillbaka

Lägg rabarber på rabarbern! Sommarkänsla & recept.

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Lär dig allt om rabarber och ta till vara på vårfavoriten som ger sommarkänsla med sin lite syrliga smak. Fredrik Eriksson berättar mer om rabarber i TV4 Nyhetsmorgons köksskola. Det blir rabarberbonanza, rabarberkaka, saft och kräm.


Se inslaget med Fredrik Eriksson och svenska rabarber här



Visste du detta om rabarbern?

  • Den första späda rabarber är ett säkert vårtecken och säsongen i Sverige är mellan maj och september.
  • Rabarbern är en perenn vilket innebär att den är en flerårig planta som övervintrar.
  • Rabarberblommor suger näring ur plantan, så ta bort dem om du odlar själv.
  • Rabarberns långa stjälkarna och stora blad blir mellan ca 50–150 cm höga.
  • Det finns i över 100 olika rabarbersorter där den ätliga matrabarbern står för hälften av sorterna och resten är för prydnad i trädgården.
  • Stjälkarna har syrlig smak och används lämpligen till smulpaj, sylt, saft, curd eller kräm. Ju rödare stjälk, desto sötare.
  • Förvaring: Skördad rabarber går bra att förvara i kylskåp ett par dagar eller max en vecka eller att skära ner i bitar och frysa in i lagom stora portionspåsar.
  • Rabarber är en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra som är vanligt förekommande i växter. Oxalsyra står för strävheten och varierar mellan olika sorter (är giftigt i större mängder och ställer till problem för njurarna, så man ska vara försiktig om man har njurproblem. Bladen innehåller särskilt mycket oxalsyra, och äts inte.)
  • ”Lägga rabarber på” sägs vara en förvrängning av uttrycket ”att lägga embargo på” där ett spanskt ord förväxlats med det ljudlika rabarber.
  • Rabarber användes ursprungligen som medicinalväxt i Kina för över 3 000 år sedan.
  • På 1700-talet åts stjälkarna råa som vårprimörer till kött – exempelvis till lammkött och som vårprimör, råa med salt och peppar.
  • Först på 1800-talet började den odlas i svenska trädgårdar.
  • De vanligaste sorterna i Sverige är Viktoria, Elmbitz och Marshalls Early Red.
  • Eftersom rabarbern är så syrlig började den först ätas på allvar när sockret blev billigare under 1700- och 1800-talet.

Mer information

Läs om svenska frukter och bär

 

Aktuellt

Ostfestivalen är Sveriges största ostbricka

Den 15–17 februari dukar svenska mejerier upp smaksensationer från norr till söder på Münchenbryggeriet i Stockholm. Vi är på plats på fredagen med ost och gnuggisar.

Klimatsmart välja svensk ost istället för importerad

Ur klimatsynpunkt lönar det sig att välja närproducerat, inte minst när det gäller ost. Ta del av beräkningarna från LRF inför årets Ostfestival i Stockholm i helgen.

Svenskmärkning är en garanti även på restaurang

Svenskt Kött skrev en pressnyhet den 24 januari angående att en skåpbil med ett ton kalvkött stoppades under en poliskontroll på Öresundsbron.