från sverige

Tillbaka

Lägg rabarber på rabarbern! Sommarkänsla & recept.

Publicerad Aktuellt Företag Konsument I säsong

Lär dig allt om rabarber och ta till vara på vårfavoriten som ger sommarkänsla med sin lite syrliga smak. Fredrik Eriksson berättar mer om rabarber i TV4 Nyhetsmorgons köksskola. Det blir rabarberbonanza, rabarberkaka, saft och kräm.


Se inslaget med Fredrik Eriksson och svenska rabarber här



Visste du detta om rabarbern?

  • Den första späda rabarber är ett säkert vårtecken och säsongen i Sverige är mellan maj och september.
  • Rabarbern är en perenn vilket innebär att den är en flerårig planta som övervintrar.
  • Rabarberblommor suger näring ur plantan, så ta bort dem om du odlar själv.
  • Rabarberns långa stjälkarna och stora blad blir mellan ca 50–150 cm höga.
  • Det finns i över 100 olika rabarbersorter där den ätliga matrabarbern står för hälften av sorterna och resten är för prydnad i trädgården.
  • Stjälkarna har syrlig smak och används lämpligen till smulpaj, sylt, saft, curd eller kräm. Ju rödare stjälk, desto sötare.
  • Förvaring: Skördad rabarber går bra att förvara i kylskåp ett par dagar eller max en vecka eller att skära ner i bitar och frysa in i lagom stora portionspåsar.
  • Rabarber är en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra som är vanligt förekommande i växter. Oxalsyra står för strävheten och varierar mellan olika sorter (är giftigt i större mängder och ställer till problem för njurarna, så man ska vara försiktig om man har njurproblem. Bladen innehåller särskilt mycket oxalsyra, och äts inte.)
  • ”Lägga rabarber på” sägs vara en förvrängning av uttrycket ”att lägga embargo på” där ett spanskt ord förväxlats med det ljudlika rabarber.
  • Rabarber användes ursprungligen som medicinalväxt i Kina för över 3 000 år sedan.
  • På 1700-talet åts stjälkarna råa som vårprimörer till kött – exempelvis till lammkött och som vårprimör, råa med salt och peppar.
  • Först på 1800-talet började den odlas i svenska trädgårdar.
  • De vanligaste sorterna i Sverige är Viktoria, Elmbitz och Marshalls Early Red.
  • Eftersom rabarbern är så syrlig började den först ätas på allvar när sockret blev billigare under 1700- och 1800-talet.

Mer information

Läs om svenska frukter och bär

 

Aktuellt

Kom ihåg! Ursprungsinfo, registrering och synlighet

Tre kom ihåg! Information om svenskt ursprung på förpackningen, registrera produkter i Portalen så att de kan godkännas i god tid före lanseringen och visa märket!

Nyhet för KRAV-certifierade Frukt och grönt-företag

KRAV och Svenskmärkning har utvecklat hygienregler som tillval till KRAVs regelverk som gör det möjligt för primärproducenter av frukt och grönt att märka med Från Sverige.

Massbalansberäkning vid revision – varför då ?

Alla företag som använder märkningen Från Sverige kommer få besök av en revisor för att göra en stickprovsrevision, och då görs en massbalansberäkning.