från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Köttkonsumtionen minskar – det svenska köttet ökar

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Idag publicerade Jordbruksverket siffror* för den totala konsumtionen av kött under 2017. Siffrorna visar en tydlig nedgång av köttkonsumtionen med 2.2 kg. Samtidigt väljer konsumenterna i ökad utsträckning svenskt kött, det har både trenderna och statistiken visat under de senaste åren.

Pressmeddelande Svenskt Kött  2018 03 01. Foto: Svenskt Kött.

Vi åt mindre av alla köttslag utom lamm som ökade med 0,1 kg. Nötkött minskade mest med 1,1 kg, följt av griskött med 0,8 kg och matfågel med 0,4 kg.

Samtidigt väljer konsumenterna i ökad utsträckning svenskt kött, det har både trenderna och statistiken visat under de senaste åren. Ökningen förra året var störst för svenskt nöt- och griskött, trots att priserna i butiken steg.

– Siffrorna visar att konsumenterna föredrar kött som kommer från svenska gårdar. Det är oerhört positivt att det svenska köttet tar marknadsandelar från det importerade, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött.

Även den svenske bonden har fått bra betalt för sina djur. Det har gjort att svenska bönder tror på framtiden och vågar satsa. Så under 2017 ökade produktionen av såväl nöt, gris och lammkött på svenska gårdar.

– Sverige har vi en hållbar djuruppfödning. Det är glädjande att den svenske bonden äntligen får betalt för alla mervärden som följer med det svenska köttet, säger Elisabet Qvarford.

I Sverige produceras kött med flera hållbara mervärden. Det handlar till exempel om låg antibiotikaanvändning och friska djur och djurskyddskrav som går längre än i många andra länder. Men även foderproduktion som följer högt ställda regler för användningen av växtskydds- och växtnäringsmedel samt god tillgång på vatten.

*Siffrorna över totalförbrukningen står för slaktvikten där ben och annat ingår, det kött som äts upp är ungefär hälften av den vikten. I statistiken räknas även fågelkött in.


Märket Kött från Sverige

Märket Kött från Sverige används på kött och charkuterier, och innebär att köttet kommer från djur som är födda och uppfödda i Sverige och att varan är förädlad och förpackad här. Mer om ursprungsmärkningen Kött från Sverige


Mer information

Läs hela Jordbruksverkets pressmeddelande 2018 03 01

Läs mer på Svenskt Kött

 

 

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.