från sverige

Tillbaka

Köttkonsumtionen minskar – det svenska köttet ökar

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Idag publicerade Jordbruksverket siffror* för den totala konsumtionen av kött under 2017. Siffrorna visar en tydlig nedgång av köttkonsumtionen med 2.2 kg. Samtidigt väljer konsumenterna i ökad utsträckning svenskt kött, det har både trenderna och statistiken visat under de senaste åren.

Pressmeddelande Svenskt Kött  2018 03 01. Foto: Svenskt Kött.

Vi åt mindre av alla köttslag utom lamm som ökade med 0,1 kg. Nötkött minskade mest med 1,1 kg, följt av griskött med 0,8 kg och matfågel med 0,4 kg.

Samtidigt väljer konsumenterna i ökad utsträckning svenskt kött, det har både trenderna och statistiken visat under de senaste åren. Ökningen förra året var störst för svenskt nöt- och griskött, trots att priserna i butiken steg.

– Siffrorna visar att konsumenterna föredrar kött som kommer från svenska gårdar. Det är oerhört positivt att det svenska köttet tar marknadsandelar från det importerade, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött.

Även den svenske bonden har fått bra betalt för sina djur. Det har gjort att svenska bönder tror på framtiden och vågar satsa. Så under 2017 ökade produktionen av såväl nöt, gris och lammkött på svenska gårdar.

– Sverige har vi en hållbar djuruppfödning. Det är glädjande att den svenske bonden äntligen får betalt för alla mervärden som följer med det svenska köttet, säger Elisabet Qvarford.

I Sverige produceras kött med flera hållbara mervärden. Det handlar till exempel om låg antibiotikaanvändning och friska djur och djurskyddskrav som går längre än i många andra länder. Men även foderproduktion som följer högt ställda regler för användningen av växtskydds- och växtnäringsmedel samt god tillgång på vatten.

*Siffrorna över totalförbrukningen står för slaktvikten där ben och annat ingår, det kött som äts upp är ungefär hälften av den vikten. I statistiken räknas även fågelkött in.


Märket Kött från Sverige

Märket Kött från Sverige används på kött och charkuterier, och innebär att köttet kommer från djur som är födda och uppfödda i Sverige och att varan är förädlad och förpackad här. Mer om ursprungsmärkningen Kött från Sverige


Mer information

Läs hela Jordbruksverkets pressmeddelande 2018 03 01

Läs mer på Svenskt Kött

 

 

Aktuellt

Här är de åtta finalisterna i Årets Kock 2018!

Här är de åtta kockar som gick vidare i kvaltävlingen idag och därmed är finalister i Årets Kock 2018 den 28-29 september! Från Sverige – stolt leverantör till Årets Kock 2018.

Årets Kock – namnen på de 16 som går vidare till dag 2

Grattis säger vi till de 16 kockar som gått vidare till dag 2 i kvaltävlingen Årets Kock. Imorgon tävlar de om de 8 finalplatserna i Årets Kock 2018. Här är dagens vinnare!

Nya detaljer på Svenskt Kötts styckningsscheman

Barbequetrenden har ökat intresset för nya styckningsdetaljer på kött. På Svenskt Kötts nya styckningsscheman hittar du nyheter som spindelstek, St Louis-revben och tomahawk.