från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Kött från Sverige på festivalen Lollapalooza

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Äntligen festivaldags igen efter flera år av restriktioner! När nu en av Sveriges största musikfestivaler Lollapalooza går av stapeln på Gärdet i Stockholm 1-3 juli i år är det inte bara en musikfest för hela familjen. I år står också maten i fokus. Lollapalooza satsar i år på ett särskilt område med garanterat svenskt kött under festivalen. Denna satsning är ett resultat av ett samarbete mellan Lollapalooza, ursprungsmärkningen Från Sverige med märket Kött från Sverige och branschorganisationen Svenskt Kött.

Pressmeddelande 20220620.

– Det är en omvälvande tid vi lever i och aldrig har vi väl haft så stort fokus på vår egen matproduktion som nu. Därför känns det särskilt viktig och rätt att vi i år tillsammans med Lollapalooza och ursprungsmärkningen Från Sverige lyfter fram det svenska köttet och tar ställning för svensk mat, säger Svenskt Kötts vd Isabel Moretti.

Kött från Sverige-märket pryder området

På den så kallade ”Kullen” kommer Texas Longhorn att bjuda på BBQ där 100 procent av köttet som serveras är svenskt, vilket man lätt kan se genom att titta efter ursprungsmärket Kött från Sverige. Märket betyder att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. På området “Kullen” kan du också njuta av musik från flera scener och mysa i en miljö som i en svensk idyll.

– Genom samarbetet med festivalen Lollapalooza och Svensk Kött lyfter vi det svenska köttet och våra svenska mervärden för en fortsatt trygg och hållbar livsmedelsförsörjning i Sverige. Genom att titta efter märket Kött från Sverige på festivalområdet kan du göra ett mer medvetet val kring vad du äter, även när du är på festival, säger Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning AB, som står bakom Från Sverige-märkningen.

Varför är det bättre med svenskt kött?

Sveriges bönder är erkänt duktiga på djuruppfödning och jobbar efter en av världens strängaste djurskyddslagstiftningar. Skillnaden är stor på importerat och svenskt. Svenskt kött har betydligt lägre klimatpåverkan; grisköttet har 50 % mindre klimatutsläpp och nötköttet hela 60 % lägre klimatutsläpp än genomsnittet i världen. Det är något vi ska vara stolta över!

Djuren är också viktiga för att säkra jordbruket och livsmedelsproduktionen i landet. De tar vara på restprodukter från växtodlingen och bidrar med gödsel som ger näring till odlingar. Nötkreatur och får är också bra naturvårdare som håller betesmarker öppna vilket är viktigt för biologisk mångfald.

Så välkomna till Lollapalooza 1-3 juli! En musikfestival där du kan välja mat som känns bra både i magen och hjärtat. Hoppas att vi ses där!


På Kullen serverar Texas Longhorn svenskt kött från KLS Ugglarps

Texas Longhorn serverar endast svenskt kött på Kullen under Lollapalooza. Köttet levereras från KLS, förutom kycklingen.

–  Våra gäster ser mycket positivt på att vi serverar kött som kommer från svenska gårdar. Det ger våra gäster trygghet genom flera anledningar; det är närproducerat, hållbart producerat och man är med och stöttar det svenska lantbruket och bidrar till att det utvecklas vidare. En riktigt god sak för alla helt enkelt, säger Tommy Wright, inköpschef på Texas Longhorn.

— Svenskproducerad mat kommer bara bli viktigare, och genom att jobba nära lantbrukarna står KLS längst fram på barrikaderna. Det fortsätter vi med varje dag, året om. KLS har producerat svenskt kvalitetskött i över hundra år. Vår erfarenhet säger oss att en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion som värnar om både djur och natur är möjlig. Det är vår plikt att använda vår erfarenhet och kunskap för att driva på den förflyttningen – och det gör vi med glädje. Svensk matproduktion är livsviktig för att vi ska ha bra och ansvarsfullt producerad mat i framtiden, säger Anna Droben, Kommunikationsdirektör på KLS Ugglarps.


Mer information

Allt om Lollapalooza 2022
Om ursprungsmärket Kött från Sverige

Om Svenskt Kött
Företag som ursprungsmärker med Från Sverige
Från Sverige sponsrar och samarbetar 


Oavsett om du grillar kött, kyckling, grillost, korv, grönsaker, fisk, skaldjur eller växtbaserat så tipsar vi om att hålla utkik efter Från Sverige-märkningen. Här nedan har vi sammanfattat 5 fördelar med att grilla svenskt

 

Relaterade inlägg

Från Sverige-veckorna — det gör företagen, del 4

Vad gör KLS med Dalsjöfors, Aloba, Mathem, Lidl och Dansukker under Från Sverige-veckorna? Här är svaren! Under veckorna lyfts råvaror, livsmedel och växter av företag och handel.

matsvinn

Så minskar du ditt matsvinn – enkla tips

Visste du att vi slänger cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person? Dessutom hälls 18 kilo ut i slasken. Här kan du ta del av enkla tips på vad du kan göra för att minska ditt matsvinn.

Från Sverige-veckorna – det gör företagen, del 3

Vad gör Leksands Knäckebröd, Gäsene Mejeri, Frebaco Fazer, Äppelriket,, Tistelvind och Blomsterlandet under Från Sverige-veckorna? Här berättar de om aktiviteterna.