från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenska folket: ursprungsmärk glassen!

Publicerad Företag Konsument

Lagom till glassäsongen har SIA Glass släppt Glassrapporten 2021 – en rapport om glassproduktion, ursprung och transporter. Rapporten visar att svenska folket vill äta svensk glass, och att fler än 8 av 10, anser att det är viktigt att glassen de köper är ursprungsmärkt. Rapporten innehåller även en kartläggning av var landets tre stora glassföretag tillverkar sina pinnar och strutar. Flera av de mest populära glassarna tillverkas utomlands, visar kartläggningen.

glassrapporten 2021

Allt fler vill köpa svensk glass

Svensk glass – ja tack! Det säger en majoritet av svenska folket i en färsk undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av SIA Glass. 2 av 3 tycker att det är viktigt att glassen de köper är tillverkad i Sverige. Fler säger idag att de vill köpa glass tillverkad i Sverige än för tio år sedan. Konsumenten vill köpa svensk glass för att stödja svenska livsmedelsföretag, minska klimatpåverkan och värna om djurvälfärden.

Glassbåtstillverkning i Slöinge. Bild: SIA Glass

Svenska folket: ursprungsmärk glassen!

SIA Glass gav undersökningsföretaget Kantar Sifo i uppdrag att ställa frågan ”Hur viktigt tycker du det är att det står angivet på glassens förpackning i vilket land den är tillverkad?”. En mycket övertygande majoritet, ungefär åtta av tio eller 82 procent, tycker att det är viktigt att det står angivet på glassens förpackning i vilket land den är tillverkad.

SIA Glass

2020 sålde SIA Glass 14 miljoner glassbåtar! SIA Glass glassbåtar är märkta med Från Sverige-märkningen.

SIA Glass märker med Från Sverige-märket

För SIA Glass har det länge varit en självklarhet att tydligt ange på förpackningen att deras glass är tillverkad i Sverige. SIA Glass har valt att alltid ursprungsmärka sin glass, och företaget har också anslutit sig till den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige.

– Vi har under flera decennier betraktat svensk produktion som en grundpelare i vår glassproduktion, liksom att i största möjliga mån använda svenska råvaror. Det är vårt ansvar att göra det lätt för konsumenten att välja svenskproducerat i glasskiosken eller butiken. Därför är det också en självklarhet för oss att märka vår glass, säger Stefan Carlsson, VD SIA Glass

SIA Glass faktaHållbar fakta från SIA Glass. Läs mer i Glassrapporten 2021.

Kartläggning: Hur svensk är egentligen svensk glass?

Rapporten innehåller även en kartläggning av var landets tre stora glassföretag tillverkar sina pinnar och strutar. Flera av de mest populära glassarna tillverkas utomlands, visar kartläggningen.

– Visst är vi part i målet, men vi är inte ute efter att peka finger, snarare skulle vi vilja säga: det går att tillverka all glass här i Sverige, och på så sätt minska klimatpåverkan genom färre transporter. Det är vårt positiva budskap glassäsongen 2021. Vi vill väcka intresse och sprida kunskap för frågan, säger Stefan Carlsson, VD SIA Glass.

Så färdas glass från utlandet till Sverige (sida 10 i Glassrapporten 2021).


Om SIA Glass

SIA Glass är ett familjeföretag med hjärtat i halländska Slöinge. Företaget tillhör Bertegruppen som är Sveriges äldsta familjeägda företag med anor sedan 1569. Läs mer om SIA Glass här.


Mer information

Pressmeddelande SIA Glass – Kartläggning visar: Populära glasspinnar tillverkas utomlands
SIA Glass hemsida
Glassrapporten 2021
Från Sverige-märket gör det lätt att välja svenskt
Läs mer om vad som gäller för sammansatta varor

Relaterade inlägg

zeta grillost

Zeta har nu lanserat en svensk grillost

För de som vill njuta av en halloumiliknande grillost med svenskt ursprung har nu Zeta lanserat en grill- och stekost tillverkad på svensk mjölk! Här kan du läsa mer.

Gällenäs Grönsaker

Gällenäs Grönsaker – “Att odla är vår livsstil”

Gällenäs Grönsaker är ett ungt familjeföretag som drivs av Anette och Peter van Schie. Idag odlar de tomater, gurkor, paprika, aubergine och chili i det 5000 m2 stora växthuset.

nybergs deli

”Bra mat till alla” från familjeföretaget Nybergs Deli

Nybergs Deli är ett familjeföretag med visionen ”Bra mat till alla”. Nybergs Deli erbjuder ett noga utvalt sortiment av god och bra mat till både till vardags och fest. Här kan du läsa mer!