från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Pelargoner hela veckan med Mäster Grön på Instagram

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument Nyheter för företag

När Mäster Grön tar över Från Sveriges Instagram vecka 12 handlar det om svenskodlade pelargoner för hela slanten. Höjdpunkten blir lanseringen av Årets Pelargon 2018 på torsdagen.

Mäster Grön är en ekonomisk förening som består av 35 trädgårdsmästare som odlar prydnadsväxter i kruka. Någon av deras produkter finns i nästintill varje butik som säljer växter. I år har föreningen mer än fem hundra produkter som är märkta med Från Sverige och därutöver är det ofta många olika färger att välja på.

Patrik Vilsmyr, som är ansvarig för marknadskommunikation och affärsutveckling, berättar mer om Mäster Grön.

Varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktigt för er och vilka är fördelarna med att lyfta de svenska växterna?

Konsumenterna vill på ett enkelt sätt välja de produkter som är svenskodlade och med märkningen Från Sverige blir det tydlig, samtidigt som det är en garant för en certifierad produktion.

Hur arbetar ni med säsonger?

Prydnadsväxter som odlas utifrån konsumenternas önskemål speglar alltid den aktuella säsongen. Blommande och gröna bladväxter odlas i växthusen och på friland, såväl för fönsterbräda som de som planteras på uteplatsen. Om våren till exempel penséer och påskens gula krukväxter, på försommaren pelargoner, petunia, tagetes med flera. På hösten är det mycket bladväxter, den moderna inredningsdetaljen och blommande cyklamen, både inne och ute. Till jul har vi de charmerande julstjärnorna och drivna lökväxter.

Vilken är din egen favoritblomma?

Det måste vara pelargonen som traditionell utplanteringsväxt, men även de som är lika hållbara inne på den svala och ljusa fönsterbrädan. Jag gillar pelargonen just för att den har en stor variation. Visste du att det förekommer mellan 1000 och 2000 sorter? Bland annat finns det olika storlek på blommorna, vissa doftar, andra är enfärgade, spräckliga eller har olika färger på bladen.

Berätta om ”Årets Pelargon”!

Det startade 2007 med syfte att synliggöra bredden och utbudet på den svenska marknaden. Traditionellt frågade konsumenterna efter färgstarka pelargoner med gröna blad i butikerna. Men när vi besökte odlingar fanns det så många sorter att man förtrollades över var och en, som har sin egen personlighet. Denna bredd vill vi presentera för alla, genom ett traditionellt juryarbete, och varje år lyfta fram en sort som förtjänar uppmärksamhet.

Hur många av era odlare odlar just pelargoner?

Efterfrågan på svenskodlade pelargoner är stor, så det är över 20 av Mäster Gröns trädgårdsmästare som odlar pelargon i någon form och vid någon tidpunkt. Säsongen startar i vecka 1 med engelska pelargoner för att en månad senare följas upp med Mårbacka. I mars kommer pensépelargoner, tulpanpelargoner, rosenknoppspelargoner och dekorativa pelargoner. Från vecka 15 och fram till juli månad är det helt enkelt mycket pelargoner.

När lanseras Årets Pelargon 2018?

Torsdagen den 22 mars kl. 9.00. Presentationen sker årligen på mässan Nordiska Trädgårdar och presenteras av trädgårdsmästaren och profilen från SVT Trädgårdstider, John Taylor. Därefter finns de plantor att köpa både på mässan och i butiker som säljer växter i hela landet. Håll utkik på Facebook och Instagram!


Under vecka 12 är Mäster Grön gäster på Från Sveriges Instagram. Följ dem gärna där.

Läs mer om Mäster Grön

Läs intervju med Nils Palmgren, vd för Mäster Grön

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.