från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige-märket på butikernas egna varor

Publicerad Företag Konsument

Märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige kan du att hitta på alla typer av livsmedel i alla kategorier och avdelningar i butiken. Idag är runt 200 företag anslutna till märkningen – däribland livsmedelskedjornas egna varumärken. Oavsett om du handlar på ICA, Coop, Hemköp, Willys, City Gross, Lidl, i butik eller online, hittar du Från Sverige-märkningen på deras egna märkesvaror. Här lyfter vi några exempel!

butikernas egna varor

Gemensamt för butikskedjornas egna märkesvaror är att de har många Från Sverige-märkta mejeriprodukter. 


Livsmedelskedjorna som ingår i Svensk Dagligvaruhandel har många produkter inom de egna varumärkena som märks med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. För att få märka med Från Sverige ska varan, livsmedlet och växten vara odlad eller född och uppfödd i Sverige, och dessutom förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här ger vi några exempel!

ICA

ICAs egna bacon märks med Kött från Sverige

ICAs bacon tillverkades även tidigare av svenskt kött, men då det inte fanns någon leverantör med tillräcklig kapacitet för att producera ICAs volymer i Sverige, röktes och packades baconet i Holland. Hösten 2019 utvecklade ICA samarbetet med Charkuterifabriken i Halmstad, som röker och förpackar baconet med svensk råvara i Sverige. När baconet inte lämnar landet  gör det möjligt att ursprungsmärka det. Sedan dess sitter märket Kött från Sverige på ICAs bacon, vilket betyder att det är svenskt kött som förädlats, förpackats och kontrollerats i Sverige.

Utmärkt färskt bröd från ICA Selection

ICA beskriver sitt varumärke ICA Selection som sina bästa varor – utvalda av ICA och av högsta kvalitet. De görs av producenter som arbetar med förstklassiga råvaror och som inte kompromissar med smak och kvalitet. ICA Selection Svenskt Hantverk erbjuder flera sorters surdegsbröd och är märkt med Från Sverige-märket.

ICA har dessutom ett brett utbud av svenska frukter, grönsaker och bär genom sina egna varumärken. Bild från ICA Brommaplan under pilotlanseringen av butiksmaterial 2019. Här kan du beställa butiksmaterial till din butik.


Coop

Från Sverige-märket på Coops hushållsost

Coops storsäljare Coops hushållsost fick från och med 2019 svensk mjölkråvara från Sveriges minsta mejeriförening Gäsene Mejeri. Osten kunde då märkas med Mjölk från Sverige vilket innebär att osten är gjord på svensk mjölk och förpackats och kontrollerats i Sverige.

butikernas egna varor

Änglamark har ett stort utbud av svenskt ekologiskt

Coops egna varumärke Änglamark har ett brett utbud av svenska och ekologiska varor. Det är lätt att välja svenskt ekologiskt genom att titta efter märket Från Sverige – då vet du att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige!


Från Sverige-märkta och KRAV-märkta ägg från Änglamark. Utmärkt!


Axfood – Hemköp och Willys

Falafel gjord på svensk ärta

Genom varumärket Garant och Garant eko erbjuder Axfood ett brett utbud av svenska varor. En nyhet från Garantskafferiet är falafel gjord på svenskodlad gul ärta. Falafeln är förfriterad och djupfryst och tillagas enkelt på medelvärme i stekpannan. Tillverkad på traditionellt vis där baljväxterna blötläggs innan de mixas och friteras. Här kan du se fler varor från Garant med svenskt ursprung.

Från Sverige-märkt i frysdisken

Frysning är ett naturligt sätt att bevara grönsaker, örter och andra livsmedel. De flesta frysta grönsaker bevarar näringen lika bra – och i vissa fall bättre – än färska eftersom de skördas när de är som bäst och fryses in kort tid efter skörd. I frysdisken hittar du bland annat svenska ekologiska bär och grönsaker, köttbullar och kanelbullar från Garant och märkt med Från Sverige. Titta efter märket!


Frysta grönsaker bidrar dessutom till att minska matsvinnet, eftersom du kan ta ut precis så mycket du vill använda och stoppa in resten i frysen igen tills nästa gång.


Bergendahls Food – City Gross

Från Sverige-märkt kyckling i många olika varianter

Från Sverige-märkt kyckling i många olika varianter finns hos Bergendahls butiker City Gross, genom det egna varumärket Favorit. Kycklingen finns bland annat hel och som färs, filé och klubbor, och kycklingen är född, uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. När du köper en kyckling från svenska bönder vet du att den är fri från salmonella. Här kan du se kycklingprodukter från Bergendahls Foods eget varumärke Favorit.

Kött från Sverige visar vägen till svenskt kött i de manuella diskarna

På City Gross kan du köpa butiksstyckat svenskt kött med märkningen Kött från Sverige. City Gross har även köttmästare i alla sina butiker som styckar köttet på plats så du kan få råd om vilket kött och köttdel som passar det du ska laga och hur det bäst tillagas. Märkningen Kött från Sverige betyder att det är svenskt kött som förädlats, förpackats och kontrollerats i Sverige.


Lidl

Lidl Sveriges första butiker slog upp dörrarna i september 2003. För Lidl är ursprunget viktigt, och de jobbar brett med svenskt i sitt egna sortiment. Lidls egna varumärken Enebacken och Svea Lantkött kommer endast från svenska gårdar och slakterier. Lidl har även 100 procent svenska mejeriprodukter i sitt varumärke Ängens och 100 procent svensk frukt och grönt från deras eget varumärke Himlajord. Förutom sina egna varumärken säljer Lidl endast svenska färska ägg och svensk potatis.

Svenska tomater året runt på Lidl

Tomater är den överlägset mest populära grönsaken hos svenska folket. En tredjedel av alla svenskar äter tomat i stort sett dagligen och vi äter ungefär 10 kg per person och år. Men idag är knappt två av tio tomater som äts i Sverige svenskodlade. Lidl samarbetar med Sveriges största tomatodlare Alfred Pedersen & Son. Tack vare samarbetet säljer Lidl svenskodlade kvisttomater under deras eget varumärke Himlajord. Med Mads hjälp kan Lidl även erbjuda svenskodlade tomater av sorten San Marzano året om.

Lidl samarbetar även med Peckas Naturodlingar som levererar kretsloppsodlade tomater året runt!

Svenska tulpaner från Gustafslund Handelsträdgård

Alla tulpaner som säljs på Lidl odlas på Gustafslunds Handelsträdgård i Eskilstuna. Från att tulpanerna skördas tills att de finns i butik tar det sällan mer än 24 timmar. Tulpanerna är märkta med Från Sverige vilket betyder att tulpanerna är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.


Om Svensk Dagligvaruhandel

Svensk Dagligvaruhandel är branschorganisationen för dagligvaruhandeln i Sverige. Dagligvaruhandeln är en viktig del i livsmedelskedjan och tillsammans verkar medlemsföretagen för att branschen ska ta ett aktivt och gemensamt ansvar för konkurrensneutrala frågor.

Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag är Axfood AB, Bergendahls Food ABCoop Sverige AB, ICA Sverige, IKEA Sverige AB, Lidl Sverige KB och Livsmedelshandlarna.

Svenskmärkning AB ägs gemensamt av Svensk Dagligvaruhandel, Livsmedelsföretagen och LRF. Genom delägarskapet och märkningen Från Sverige möter Svensk Dagligvaruhandel konsumenternas efterfrågan på svenska livsmedel och gör det enklare för konsumenter att hitta det svenska i landets butiker. Dessutom bidrar det till att stärka svensk livsmedelsproduktion.


Mer information

Läs mer om Svenskmärkning och våra ägare

Från Sverige-veckorna 2021 — save the date!

Butiker: Beställ och ladda ned butiksmaterial här!

Relaterade inlägg

Låt märket jobba i din marknadsföring!

Du vet väl att märkesanvändare kan använda ursprungsmärket i all typ av kommunikation? Låt märket göra jobbet både på produkten och i marknadsföringen. Här får du tips!

Rekordhögt förtroende för livsmedelsindustrin

91 procent av svenskarna har stort förtroende för den svenska livsmedelsindustrin. Det är den högsta siffran sedan Livsmedelsföretagen började mäta allmänhetens förtroende 2013.

Allt enklare att se ursprung på mat & dryck i butik

Idag tycker fler än 4 av 10 (40%) att det är enkelt att se ursprunget, jämfört med knappt 25% när Från Sverige etablerades 2016. Det visar den nya undersökningen från Demoskop.