från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Knäckebrödsakademin utsåg Årets knäckebrödsbagare

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Knäckebrödsakademin korade på Knäckebrödets dag, den 19 februari, den knäckebrödsbagare som bakat det godaste knäckebrödet. Vinnare blev Pär Westergren från Wasabröd som belönades med diplom samt Knäckebrödsakademins hederstecken under en ceremoni på Restaurang Nationalmuseum i Stockholm. 

Jury bestod av Fredrik Eriksson, Benny Andersson, Marie Ledin och Ingemund Hägg, ledamöter i Knäckebrödsakademin.

Vem bakar det godaste knäckebrödet?

För andra gången firades Knäckebrödets dag den 19 februari. Årets ceremoni ägde rum på Restaurang Nationalmuseum i Stockholm. Inför dagen utsåg juryn i Knäckebrödsakademin den knäckebrödsbagare som bakat det godaste knäckebrödet samt ett andrapris.

Juryn, som bestod av bestod av Knäckebrödsakademins ledamöter Fredrik Eriksson, Benny Andersson, Marie Ledin och Ingemund Hägg, svarade för bedömningen av inskickade bidrag till tävlingen.

Årets knäckebrödsbagare: Pär Westergren, Wasabröd

Vinnare blev Pär Westergren från Wasabröd som bakade det vinnande brödet. Pär Westergren belönades med ett diplom och Knäckebrödsakademins hederstecken.

Juryns motivering: Vinnaren av tävlingen har inom ramen för ett traditionellt rågknäckebröd bakat in nya smakupplevelser och en knaprighet som tilltalar.


Utmärkelsen delas ut av Marie Ledin vid ceremoni på Restaurang Nationalmuseum.

Andrapriset i knäckebrödstävlingen: Grillska Gymnasiet

Andrapriset i knäckebrödstävlingen gick till eleverna på bagerilinjen på Grillska Gymnasiet i Sundbyberg som representerades av två elever från skolan.


Elever från Grillska Gymnasiet tar emot diplom från Benny Andersson under en ceremoni.
Christina Mattsson, längst till höger, är ordförande i Knäckebrödsakademin.


Det bjöds på Skedvi knäckebröd, Wasabröds Chia & Havssalt, Pyramid Spisbröd, Leksands Ekologiska och till dem serverades goda röror och tillbehör av Fredrik Eriksson.


Leksands knäckebröd märker med ursprungsmärkningen Från Sverige, här tillsammans med Jan Lapidoth från Knäckebrödsakademin i mitten.


Detta är Knäckebrödsakademin

Knäckebrödsakademin uppmuntrar oss att knastra lite extra med vårt favoritknäcke på Knäckebrödets dag, vare sig du brer smör på söndagssidan eller vardagssidan. Initiativtagare till Knäckebrödsakademin och Knäckebrödets dag är Jan Lapidoth som här berättade mer.

Varför en Knäckebrödsakademi?

– Kärnan är att knäckebröd är ett av de mest traditionella livsmedlen i Sverige. Vi i Knäckebrödsakademin älskar knäckebröd och har åtagit oss att slå vakt om alla de goda egenskaper knäckebrödet har. Vi var lite bekymrade över att konsumtionen som för 20 år sedan var 8 kilo per person och år nu är nere i 4 kilo.

Hur inspirerades du till idén?

– Knäckebrödsakademin kom till när jag läste en artikel av professor Ingemund Hägg i Gastronomisk Kalender 2005, där han efterlyste ”ett Knäckebrödrasällskap i vilket vi enskilda knäckebröder har som uppgift att söka rätt på och stimulera småbagerier som bevarar gamla traditioner och sådana som utvecklar knäckebrödet”. Det lät helt rätt och eftersom jag fann stöd hos andra knäckebrödsälskare, vågade vi ta steget att etablera oss som matakademi i november 2017. Knäckebrödsakademin består av knäckebröder och knäckesystrar.

Lite historik?

– En gång i tiden var knäcket ett förrådsbröd som bakades två gånger per år, höst och vår. Då fanns det vatten i kvarnarna. På större gårdar samlades ortens kvinnor och bakade tillsammans och hängde upp det i taket under vintern. Grundreceptet är enkelt. Det mesta bakas fortfarande på de fyra ingredienserna vatten, salt, rågmjöl och jäst, men det förekommer andra ingredienser och många bakas idag på surdeg istället för jäst. Det finns både små och stora knäckebagare i Sverige.

Knäckebrödsbältet, vad är det?

– Det svenska knäckebrödsbältet ligger i mellansverige med fokus på Dalarna. Om man ritar en ellips med centrum i Dalarna och låter den täcka södra och mellersta Norge och Finland i områden så har man ett knäckebrödsbälte där man äter hårt bröd under hela året. Om knäcket förvaras mörkt och torrt har det mycket lång lagringstid. Behovet av att ha lager var antagligen mer accentuerat i Dalarna jämfört med i andra delar av landet. I norra Sverige var det tunnbröd på korn som gällde, i Götaland och söderut mjukt bröd och i Skåne hade de sin kavring.

Knäckeetikett – får det knastra när man äter?

– Ljudet är viktigt, det ska knastra. Det är legitimt, precis som att man får slurpa i sig sina nudlar i Japan får vi knastra när vi äter knäckebröd. Det finns en hel del att säga om knäckeetikett, och det kommer vi berätta mer om framöver.

Varför heter det knäckebröd?

Det kommer från att knäckebrödet ska vara knäckt, det vill säga på ena sidan behandlat med ett verktyg som heter krusknäck/brödknäck, så att det ska vara lätt att knäcka eller bryta. Det ska också vara naggat eller pickat.

Vad är det bästa med knäckebröd?

– Knäckebröd är en njutning att äta och det är ofta gjort av fullkornsråg som är bra för magen. Det är också nostalgi. Det är lite sörgården över ett knäckebröd med smör. Dessutom har knäckebrödet många andra goda egenskaper, som lång hållbarhet.

Bästa knäckebrödsminnet?

– När jag var liten och bodde på Östermalm, fanns där ett antal ölkaféer och ölen kördes ut med häst och vagn. Jag brukade ha lite knäckebröd i fickan som jag gav till hästarna. Det är ett magiskt ljud att höra hästarna tugga knäcke.

Vad är uppmaningen under knäckebrödets dag?

– Helga dagen genom att bre en knäckemacka och sätt tänderna i den. Ta gärna en bild och dela med dig av den på Facebook eller skicka den till oss.

Hur högtidlighåller du själv knäckebrödets dag?

– Vi knäckebröder och knäckesystrar i Knäckebrödsakademin samlades första året på Långbro Värdshus hos Fredrik Eriksson, som är en av våra knäckebröder. I år var vi på Restaurang Nationalmuseum där Fredrik Eriksson också är krögare. Hemma blir det söndagssidan med lite löjrom, finhackad rödlök och en klick smetana eller gräddfil, även om knäckebröd inte egentligen står för överdåd, utan är ett oskyldigt nöje – svensk lagom!


Jan tipsar!

”För att knäckebrödet ska vara riktigt gott värmer du upp det i ugnen. Sätt ugnen på cirka 100 grader, langa in knäckebröd i några minuter och låt det sedan svalna lite. Det förhöjer smaken!”


 Mer information

Läs mer om Knäckbrödsakademin
Vilka knäckebröder och knäckesystrar känner du igen?
Fredrik Eriksson är krögare på Restaurang Nationalmuseum
Om  spannmål Från Sverige
Företag som märker med Från Sverige

 

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.