från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Kebabens dag – kebab är den nya familjetrenden

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det har aldrig lagats så mycket kebab i de svenska hemmen som nu visar världens största kebabundersökning, Svenskarna och kebaben 2022, gjord på uppdrag av Schysst käk. Schysst käk märker märker med Kött från Sverige och Från Sverige. "Från Sverige-märkningen är superviktig för att göra det enklare för konsumenten att göra smarta och schyssta val", säger Amir Kheirmand, Sveriges Mästerkock och grundare av Schysst käk. Här kan du läsa mer om undersökningen och Schysst käks utmärkta produkter!

YouGov har på uppdrag av Schysst käk undersökt svenskarnas kebabvanor för andra året i rad

Pressmeddelande Schysst käk 220906

– Svenskarna och kebaben blev ju otroligt uppskattad förra året. För oss var det självklart att göra undersökningen i år också, speciellt då kebabintresset är större än någonsin, säger Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges Mästerkock och grundare av Schysst käk.

Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges Mästerkock och grundare av Schysst käk

Undersökningen visar bland annat att kebab nu är en etablerad middagsrätt i de svenska hemmen och att 8 av 10 svenskar är kebabätare. De rätter som det lagas mer av i hemmen är; kebab, hamburgare och vegetariskt samtidigt som tacos och pizza minskar.

– Idag är hemmakebaben både vardags- och fredagsmysmat, eller till och med vickning på bröllop och höjdpunkten på barnkalas, säger Richard Tellström, måltidsforskare och författare.

Richard Tellström, måltidsforskare och författare

Undersökningen är den största studien i världen som går på djupet kring attityder, preferenser och vanor kopplat till kebab.


Resultat i urval från undersökningen:

Kebabstadstoppen 2022

 1. Stockholm
 2. Malmö
 3. Göteborg

Kebabtoppen 2022

 1. Kebabtallrik med pommes, 32%
 2. Kebabrulle, 20%
 3. Kebab med bröd, 18%

Kebabsåstoppen 2022

 1. Vitlökssås, 47%
 2. Blandad sås (mild+stark), 32%
 3. Mild (ofta vit sås), 30%

Fokusområden i Svenskarna och kebaben 2022:

 • Kebabtopplistor – nationellt och regionalt

 • Landet runt med kebaben

 • Sociala medier-användande och kebaben

 • Barnfamiljer och kebaben

 • Kvinnor, män och kebaben

 • Hushållsinkomsten och kebaben

 • Yrkesgrupper och kebaben

 • Åldern och kebaben

Svenskarna och Kebaben 2022 finns digitalt på: https://schysstkak.se/svenskarna-och-kebaben-2022


Om Kebabens dag

Sedan 2011 har Kebabens dag firats 11 september. Ursprunget till temadagen är okänd.


Svenska råvaror – all världens mat

Schysst käk har produkter som inte bara är enkla att tillreda utan också håller hög kvalitet. Sortiment är brett och den absoluta storsäljaren är Klassisk kebab 275 g, som består av svenskt nötkött från svenska gårdar. Kebaben är märkt med Kött från Sverige, vilket betyder att det är svenskt nötkött som dessutom är förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Även varianten klassiska kebabspett är märkta med Kött från Sverige.

Du kan även välja gyroskebab som görs på fläskkött från Sverige och kycklingkebab och kycklingkebabspett av 100% svensk kyckling. Även på gyros- och kycklingkebaben hittar du märket Kött från Sverige och Från Sverige. I Schysst käks sortiment finns även ett utmärkt pitabröd. Det är tillverkat på svenskt vetemjöl och bakas i stenugn i Sveriges kebabhuvudstad Malmö!

— Hemmakebab ska ju vara schysst! Sen vi startade har vi jobbat med svenska råvaror och svenska producenter, Från Sverige-märkningen är superviktig för att göra det enklare för konsumenten att göra smarta och schyssta val, säger Amir Kheirmand, Sveriges Mästerkock och grundare av Schysst käk.

Här kan du ta del av 3 frågor vi ställde till mästerkocken Amir


Mer information

Ta del av hela pressmeddelandet från Schysst käk här
Läs mer om märket Från Sverige och märket Kött från Sverige
Läs mer om Schysst käk och matenprodukterna och kebabens historia
Här kan du se alla butiker som har Schysst käks sortiment

Relaterade inlägg

ostfestivalen göteborg

Det här händer under Ostfestivalen i Göteborg

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Festivalen som arrangerats med framgång i Stockholm vid nio tillfällen, gör nu i höst, den 13–14 oktober 2023 premiär i Göteborg.

Från Sverige-veckorna: Magnussons Petfood

Hundmaten och kattmaten från familjeföretaget Magnussons Petfood är märkt med Från Sverige och här berättar de om sina aktiviteter under Från Sverige-veckorna 2023.

Från Sverige-veckorna: Korvbrödsbagarn, Magnihill, KLS Dalsjöfors, Lantmännen Cerealia

Vad gör Korvbrödsbagarn, Magnihill, KLS Dalsjöfors och Lantmännen Cerealia under Från Sverige-veckorna 2023? Det berättar de mer om här.