5 frågor från Årets Kocks teoriprov – kan du svaren?
Tävlingen Årets Kock gick av stapeln sista helgen i september i Kungliga Tennishallen på Gärdet i Stockholm. På torsdagen, inför de två finaldagarna, testades finalisterna i ett teoriprov och råvarukunskap. Här är några av teorifrågorna – kan du svaren?
Foto från finalen i Årets Kock 2018, dag 1. Foto: Gustaf-Månsson.
Teoriprov. Fem frågor – kan du svaren?
Under torsdagen skrev finalisterna ett prov för att visa sina teoretiska kunskaper. Här är exempel på frågor från testet:
- Vid vilken temperatur bryns smör och doftar hasselnöt?
- Kvabbso är en fisk som ofta i butik nämns under annat namn vilket?
- Vad heter den gelébildande kolhydraten som finns naturligt i vissa frukter och bär?
- Följande namn är plockade från samma livsmedel, vilket? Balmoral, Columbo, Apell, Beate.
- Vilket av våra fyra sädesslag innehåller mest gluten?
Svaret på frågorna hittar du längre ned på sidan.
Råvarukorgen
Finalisternas testades också på sina råvarukunskaper. Uppgiften var att namnge:
- Fem ostar
- Fem potatissorter
- Fem äppelsorter
Om finalisterna hade behövt mer kunskap om svenska äpplen, hade de utan tvekan fått god hjälp i Från Sveriges och Äppelrikets monter under fredagen och lördagen. Där bjöds besökarna på smakprov av de svenska smakrika äppelsorterna Aroma, Cox orange, Ingrid Marie, Rubinola, Saga och Santana. Det serverades även smakprov på must av Saga och Santana.
Svar på teorifrågorna:
- Svar: 125 grader
- Svar: Stenbit (sjurygg)
- Svar: Pektin
- Svar: Potatis
- Svar: Vete
Mer information
Från Sverige stolt partner till Årets Kock – detta händer i våra montrar.
Mer om finalen på Årets Kock