från sverige

Tillbaka

5 frågor från Årets Kocks teoriprov – kan du svaren?

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Tävlingen Årets Kock gick av stapeln sista helgen i september i Kungliga Tennishallen på Gärdet i Stockholm. På torsdagen, inför de två finaldagarna, testades finalisterna i ett teoriprov och råvarukunskap. Här är några av teorifrågorna – kan du svaren?

Foto från finalen i Årets Kock 2018, dag 1. Foto: Gustaf-Månsson.

Teoriprov. Fem frågor – kan du svaren?

Under torsdagen skrev finalisterna ett prov för att visa sina teoretiska kunskaper. Här är exempel på frågor från testet:

  1. Vid vilken temperatur bryns smör och doftar hasselnöt?
  2. Kvabbso är en fisk som ofta i butik nämns under annat namn vilket?
  3. Vad heter den gelébildande kolhydraten som finns naturligt i vissa frukter och bär?
  4. Följande namn är plockade från samma livsmedel, vilket? Balmoral, Columbo, Apell, Beate.
  5. Vilket av våra fyra sädesslag innehåller mest gluten?

Svaret på frågorna hittar du längre ned på sidan.


Råvarukorgen

Finalisternas testades också på sina råvarukunskaper. Uppgiften var att namnge:

  • Fem ostar
  • Fem potatissorter
  • Fem äppelsorter

Om finalisterna hade behövt mer kunskap om svenska äpplen, hade de utan tvekan fått god hjälp i Från Sveriges och Äppelrikets monter under fredagen och lördagen. Där bjöds besökarna på smakprov av de svenska smakrika äppelsorterna Aroma, Cox orange, Ingrid Marie, Rubinola, Saga och Santana. Det serverades även smakprov på must av Saga och Santana.


Svar på teorifrågorna:

  1. Svar: 125 grader
  2. Svar: Stenbit (sjurygg)
  3. Svar: Pektin
  4. Svar: Potatis
  5. Svar: Vete

Mer information

Från Sverige stolt partner till Årets Kock – detta händer i våra montrar.

Mer om finalen på Årets Kock

 

Aktuellt

Här är finalisterna i Dagligvarugalan 2019!

Efter flera månaders juryarbete har nu finalisterna utsetts i Dagligvarugalan, branschens stora årliga prisgala.

Svensk produktion måste öka

IPCC-rapporten har startat allvarlig diskussion. Det är dock viktigt att belysa hur duktiga svenska bönder är på hållbar produktion av livsmedel.

Gårdsfisk från Sverige

Ungefär 75% av fisken vi äter i Sverige är importerad – det vill Gårdsfisk ändra på.
Deras vision är att producera världens mest hållbara fisk och de var först ut med ursprungsmärket Från Sverige på fisk