från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Kål – prisvärt i säsong under vinterhalvåret

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Till skillnad från de flesta andra svenskodlade grönsaker och frukter är kål i säsong i Sverige under vinterhalvåret. Här kan du lära dig mer om odling av kål i Sverige och fem olika kålsorter som är i säsong just nu. Titta efter märket Från Sverige så vet du att kålen är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

vitkål

Odling av kål i Sverige

Kål har odlats i Norden sedan vikingatiden och den odlas på friland och planteras tidigt under våren. Vissa kålsorter som blomkål och broccoli skördas under sommaren medan andra sorter som grönkål klarar att vara ute så sent som november-december. När det är dags skördas kålen för hand. Efter skörd kyls kålen ner så snabbt som möjligt och förvaras i stora bingar i lagringskylar som håller cirka 0 grader och har en hög luftfuktighet. De flesta sorter går att lagra många månader vilket gör säsongen för svenskodlad kål lång.

En mångsidig råvara för vardag och fest

Kål en råvara som under de senaste åren fått ett rejält uppsving. Idag finns ett stort utbud som kan varieras i oändlighet. Den kan tillagas eller ätas rå och fungerar lika utmärkt som huvudråvara eller som tillbehör i en rätt. Ett gott och hållbart val med bra pris och lång hållbarhet!


Fem olika kålsorter i säsong just nu

Rödkål

Säsong juni – december

rödkål

Rödkål är för många ett måste på julbordet, men passar utmärkt till många maträtter året runt. Formen är ett runt huvud som har tätt åtsittande blad. Rödkål är likt all kål väldigt nyttig med alla dess vitaminer och mineraler och som färgen avslöjar innehåller rödkål nyttiga antioxidanter.

Rödkålen har en fyllig kålsmak med krispig konsistens. Rödkålen är god äta rå, till exempel blanda i din sallad eller som ett eget tillbehör på din tallrik. Du kan även steka den lätt och ha med i gratänger. Du kan med fördel koka rödkålen och ha den som tillbehör i olika rätter. Förvara den i kylskåp +2-4°C, med fördel i en plastpåse.


Kålrot

Säsong augusti – december

kålrot

Kålrot har rund form i varierande storlek. Skalet är grönt eller grönviolett på översidan och fruktköttet är fast och gulorange. Mindre och tidigt skördade kålrötter har en mild kålsmak och stora har en mer aromatisk smak.

Kålrot behöver inte tillagas utan kan rivas och serveras som råkost. Kålrot ingår i en klassisk rotmos, och kan också vara en fin smaksättare i grytor eller brynt mjuk till kött och korv. Kålrötter bör förvaras kallt, från +1 till +2 °C är bäst, då kan kålrötter hålla sig som längst. Så hög luftfuktighet som möjligt är också önskvärt, för att undvika att kålrötterna skrumpnar och minskar i vikt.


Grönkål

Säsong juni – februari

grönkål

Grönkål hör till gruppen bladkål och har mörkgröna, saftiga och kraftiga stjälkar i varierande längd med dekorativa, krusiga blad. Grönkålen är numera en mycket populär grönsak och en riktig supergrönsak som innehåller massor av nyttigheter,

Grönkålen är vinterhärdig och kan stå kvar ute på fält även i snö. Kålsmaken kan faktiskt bli mildare om kålen skördas sedan den blivit utsatt för lite frost, då kolhydraterna omvandlats till socker och ger fylligare smak. För att grönkål ska förvaras bäst  bevara den i en vattenstänkt påse i kylskåpet. Fukten i påsen hjälper grönkålen att hålla sig fin längre.


Spetskål

Säsong juni – december

spetskål

Spetskål är en form av vitkål som har ett spetsig form och som är löst knutet. Med en söt smak och kryddig eftersmak, överträffas den vanliga vitkålen i smakhänseende. Det finns även röd spetskål, även den en mild och lite söt smak som den gröna spetskålen. Spetskål trivs i en svalare miljö och förvaras bäst i kylskåpet, gärna i en plastpåse. Spetskålen gör sig god i soppor, grytor och råriven i salladen.


Vitkål

Säsong maj – december

vitkål

Vitkål är en tacksam kålsort som ger god smak när den tillagas och är den klassiska ingrediensen i coleslaw. Vitkål ska förvaras mycket svalt, därför är det kalla kylskåpet att rekommendera, gärna i en påse så att bladen inte torkar ut. Kålsorten förekommer i de traditionella maträtterna kålpudding och kåldolmar, men smakar utmärkt råriven i salladen eller som grund till den goda och lättlagade coleslawen eller i alla varianter av raw slaw recept.


Titta efter märket Från Sverige när du handlar så vet du att kålen är odlad, skördad eller hanterad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige!


Mer information

Läs mer om kål i alla dess utmärkta former

Guide till svenska råvaror

Därför ska du välja svenskt

Företag som ursprungsmärker råvaror, livsmedel och växter

Relaterade inlägg

Hemköp Torsplan, Stockholm — vill gärna ha demo och gavelexponering

På Hemköp Torsplan i Stockholm jobbar Tobias Backman och Vilhelm Eriksson. ”Vi ser positivt på Från Sverige-skyltar, särskilt om de tillför värde för kunden genom att göra det lättare att hitta svenska produkter.”

City Gross Stora Bernstorp — all form av skyltning är av värde

Patrik Hansson är butikschef på City Gross Stora Bernstorp, Malmö. På frågan om att skylta upp butiken med Från Sveriges skyltmaterial menar han att all form av skyltning är av värde.

ICA Kvantum Clemenstorget — vill ha fler aktiviteter

Ola Hollerup, köpman, ICA Kvantum Clemenstorget i Lund skyltar upp butiken menar att uppskyltningen är en mycket bra hjälp för butiken att få ut budskapet om att värna det svenskproducerade.