Kål i alla dess utmärkta former
Till skillnad från de flesta andra svenskodlade grönsaker och frukter är kål i säsong i Sverige under vinterhalvåret. Det finns många olika kålsorter i olika färger och former. De vanligaste sorterna är blomkål, broccoli, salladskål och vitkål, men fler nya medlemmar av den stora kålfamiljen välkomnas titt som tätt.
Odling av kål i Sverige
Kål har odlats i Norden sedan vikingatiden och den odlas på friland och planteras tidigt under våren. Vissa kålsorter som blomkål och broccoli skördas under sommaren medan andra sorter som grönkål och brysselkål klarar att vara ute så sent som november-december. När det är dags skördas kålen för hand. De flesta sorter går att lagra många månader vilket gör säsongen för svenskodlad kål lång.
En mångsidig råvara för vardag och fest
Kål en råvara som under de senaste åren fått ett rejält uppsving. Idag finns ett stort utbud som kan varieras i oändlighet. Den kan tillagas eller ätas rå och fungerar lika utmärkt som huvudråvara eller som tillbehör i en rätt. Ett gott och hållbart val med bra pris och lång hållbarhet!
Tolv olika kålsorter i butikerna — känner du igen dem?
Det finns mängder av recept och tips på tillagning att botanisera i på receptsidor, företagssidor och i kokböcker, så att du kan variera hur du äter din kål. Några av dem hittar du bland annat på SydGrönts hemsida, dit vi också länkar så att du kan läsa mer varje kålsort.
Blomkål
Blomkål är en av de mest välkända kålsorterna som tidigare kanske mest setts som vardagsmat, men nu höjt sin status rejält. Den har en mild smak vilket gör att kålsorten har ett brett användningsområde.
Läs mer om odling av blomkål
Recept – Bakad blomkål av Klas Lindberg, Årets Kock
Fioretto
Fioretto betyder “liten blomma” på italienska och är en ny sorts blomkål som består av ett bukettliknande huvud på smala krispiga stjälkar. Läs mer om fioretto
Broccoli
Broccoli är en av våra populäraste kålsorter. Det är inte bara buketterna på broccolin som är ätbar utan faktum är att broccolins stjälk är en riktigt delikatess. Läs mer om odling av broccoli
Pak choi
Pak Choi är en krispig och smakrik kålsort med milda gröna blad som används flitigt som råvara i matlagningen i Kina och Japan. Grönsaken är ganska ny för oss här i Europa, den kom hit så sent som på 1980-talet. Missa inte SydGrönts tips på tillagning och förvaring av Pak Choi
Rödkål
Rödkål är för många ett måste på julbordet, men passar utmärkt till många maträtter året runt. Få tips och lär dig mer om hantering av rödkål
Savoykål
Savoykål är en blandning mellan huvud- och bladkål som påminner om vitkål med sina räfflade blad. Läs mer om savoykål
Kålrot
Kålrot har rund form i varierande storlek. Skalet är grönt eller grönviolett på översidan och fruktköttet är fast och gulorange. Mindre och tidigt skördade kålrötter har en mild smak och stora har en mer aromatisk smak. Lär dig mer om kålrot
Grönkål
Grönkålen smakar som allra bäst när det är ordentlig kyla och frost och skördas efter de första frostnätterna. Mer om grönkål
Svartkål
Svartkål är en korsning mellan savoy- och grönkål och har något mildare och mjällare smak än grönkål. Läs mer om svartkål
Spetskål
Spetskål är en form av vitkål som har ett spetsig form och som är löst knutet. Den har en söt smak och kryddig eftersmak. Läs mer om spetskål
Recept av Årets Kock – Årets Rätt 2019 med spetskål som tacoskal
Vitkål
Vitkål är en tacksam kålsort som ger god smak när den tillagas. Vitkål är också en den klassiska ingrediensen i coleslaw. Läs mer om vitkål
Prydnadskål
Prydnadskål är en mycket formstark växt som finns i olika färgtoner av vitt, purpur och grönt. Eftersom kål är så dekorativt har prydnadskålen snabbt blivit mycket populär och idag säljs tusentals plantor. Läs mer om prydnadskål inne hos Blomsterfrämjandet.
Titta efter märket Från Sverige när du handlar så vet du att kålen är odlad, skördad eller hanterad, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige!
Mer information
Företag som ursprungsmärker råvaror, livsmedel och växter