från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Julstjärnans dag firas den 12 december

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Med sina färgstarka högblad ger julstjärnorna färg och lyser upp i adventsmörkret. Ett trevligt sätt att fira dagen är att ge dig själv eller någon du tycker om en julstjärna! Titta efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att julstjärnan är svenskodlad. Tips, tricks och kunskap om julstjärnor hittar du här nedan.

Julstjärnans egen dag den 12 december 

Den 12 december firar vi Julstjärnans dag. Högtiden är viktig för våra odlare, så passa på att köpa en svenskodlad julstjärna för att stödja våra odlare.

Det finns flera anledningar att välja växter som är drivna i Sverige. Växterna är odlade för svenska förhållanden, både för inomhusklimat och utomhusklimat. De svenska odlarna lever upp till högt ställda krav när det gäller miljöpåverkan, och visst känns det bättre med en närodlad julstjärna än en som transporterats långväga ifrån? En annan aspekt är att du genom att köpa svenska växter stödjer svensk odling, hantverk och arbetstillfällen.

Odling av julstjärnor i Sverige 

Bakom julstjärnornas färgsprakande intåg i butikerna döljer sig ett gediget arbete. Trädgårdsmästarna har under många månader arbetat för att få julstjärnorna färdiga i rätt tid. Redan runt midsommar krukas små sticklingar in, som sedan vårdas ömt för att månader senare byta färg på sina högblad lagom till advent.

Julstjärnan trendigare än någonsin 

Julstjärnan har fått ett tydligt uppsving på senare år. Den svenskodlade klassiska julstjärnan finns i många härliga färger och storlekar. Runt jul väljer de flesta den traditionellt julröda och vita julstjärnan, men de har fått sällskap av nyanser av vitt, kanel, aprikos, rosa nyanser samt melerade, spräckliga och tvåfärgade sorter. 

Julstjärnor


5 enkla och praktiska tips – så får du din julstjärna att hålla längre

1. Välj rätt julstjärna

Julstjärnan tycker om värme! Välj därför julstjärnor en bit in i butiken där de är skyddade från drag och kyla. Kontrollera så att plantan inte är väldigt torr eller genomblöt, för då kan det vara en planta som inte blivit regelbundet vattnad vilket kan ha gett den rotskador. 

Gula blad visar att julstjärnan inte mår bra. Välj en julstjärna med frodigt gröna blad och klara färger på högbladen. Om du vill vara säker på att julstjärnan är svenskodlad ska du titta efter märket Från Sverige. Märket betyder att julstjärnan är odlad, packad och kontrollerad i Sverige. 

När du har hittat en fin julstjärna ska du tänka på att inte utsätta den för kyla på vägen hem — slå in julstjärnan ordentligt i tidningspapper så håller den värmen bättre. 

2. Välj rätt placering hemma

Placera din julstjärna på en ljus plats fri från drag. Ibland står det att julstjärnor inte ska utsättas för direkt solljus, men det är ingen risk i Sverige då vinterljuset är svagt. Tänker du placera julstjärnan långt in i rummet kan det vara bra att ge lite extra ljus från en växtlampa. Normal rumstemperatur fungerar utmärkt. Temperaturer under 13 grader rekommenderas inte.

3. Skapa ett bättre klimat

Våra hem har ofta torr inomhusluft. De flesta växter uppskattar lite fuktigare miljöer. En sprayflaska med vatten kan användas för att skapa ett bättre mikroklimat runt dina julstjärnor. Undvik också att placera julstjärnan över heta element.

4. Vattna rätt

Julstjärnor ska vattnas sparsamt men regelbundet med ljummet vatten. När de odlas vattnas de underifrån och det kan du fortsätta med om du vill genom att hälla lite vatten i ytterkrukan eller på fatet. Alternativt vattnar du direkt på jorden. Oavsett metod kan du efter cirka 20 minuter se om det finns kvar överflödigt vatten, och i så fall hälla ut det. Julstjärnan har då sugit upp det vatten den behöver och den tycker inte om att stå med ”blöta fötter”.

5. Odla vidare till bladväxt

Tjugondag Knut dansas julen ut! Att slänga växter som fortfarande är fina känns inte bra. Om julstjärnan är fin och frisk, kan du spara den som grön växt. Klipp bort själva stjärnan och ett par blad under den. Plantera om den i bra jord och ställ den i ett ljust fönster. Snart bryter nya skott fram i bladvecken och när de växt till sig kan du toppa dem så blir växten ännu tätare.

Källa: BlomsterfrämjandetStars for EuropeBlomsterlandet och LRF Trädgård


Mer information

Inne hos Blomsterfrämjandet hittar du tips om hur du skapar vackra uppsättningar, hur julstjärnan kan användsom snittblommor och mycket mer!

Det här betyder Från Sverige-märket

5 anledningar till att välja Från Sverige-märkta blommor och växter

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

minismörgåstårta

Mackanskost tipsar – minismörgåstårta till påsk

Nu till påsk tipsar så tipsar Marcus Frank att njuta av den älskade smörgåstårtan i en ny variant – som minitårta! Här kan du se när Marcus gjorde sin minismörgåstårta och ta del av receptet.

Lavina Årets Pelargon

Sunrice Lavina är Årets Pelargon 2024

Årets Pelargon 2024 är här! Den heter Lavina och har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Titta efter märket Från Sverige när du väljer pelargon!

Svenskt står starkt i både attityd och handling

Nu är Attitydmätning 2024 här som tagits fram av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning — en undersökning om kännedom, kunskap och attityder till ursprung på råvaror och livsmedel.