från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Jessie Sommarströms tips för picknick och buffén

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Ska du på picknick eller ta med något gott till grillbuffén? Här är tips på sommarfavoriter från Jessie Sommarström! Jessie är kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm, där hon är med och utvecklar materbjudandet i restaurang, saluhall och butik. Vi bad Jessie ta fram tre sommarrecept att ta med eller njuta av hemma – svenska råvaror i gott sällskap!

Berätta om recepten, gul lök brukar vara lite av en doldis?

– Lök är en av mina favoritråvaror och man kan göra fantastiskt mycket med den. Det är också en otroligt prisvärd råvara. Jag har gjort ett recept på gul lök som man kan byta ut mot olika lökar efter önskemålI och i salladsreceptet har jag grillat knipplök.

Sallad är alltid rätt, berätta om den du gjort här.

– Den här typen av sallad är sådan mat jag själv gillar att äta på sommaren. En sallad på svenska råvaror med grönsaker i säsong och en krämig dressing på lagrad Prästost toppat med svensk lufttorkad skinka, en matig sallad som passar både till lunch och middag.

Du har gjort en härlig rabarberpaj!

– Rabarber är verkligen en råvara som jag kan längtar efter när snön börjar smälta, ett enkelt rabarberpajsrecept som ska ätas med massor av vaniljglass och lättvispad grädde.

Hur tänker du kring svenska råvaror i säsong?

– I Sverige har vi otroligt mycket fina råvaror och svenska hantverksprodukter med fantastisk kvalitet som borde lyftas fram mer. När det gäller grönsaker tycker jag att det är fantastisk med de olika säsongerna vi har. Men säsongerna är korta, så för mig är det lika viktigt att ta tillvara på grönsaker i säsong genom inläggningar, fermentering, torkning och infrysning. Fast inget slår årets första sparris eller den första färskpotatisen med en klick smör – ibland är det bra att få längta efter vissa saker, då uppskattar man dem mer.

Har du någon råvara du vill lyfta extra?

– Jag vill gärna slå ett slag för svenska baljväxter. Det finns otroligt mycket fördelar båda att äta och odla baljväxter och det är både gott och nyttigt. Testa att byta ut soja mot Lupin eller kikärtor mot vår svenska gulärta.

Och frågan om hållbarhet?

– Hållbarhet är vår tids viktigaste fråga, jag skulle säga att dom senaste åren speglar det mina val och det mesta jag gör. Jag äter mycket vegetariskt och när jag väljer att äta kött ska det vara hållbart uppfött gärna svenskt naturbeteskött.

Hur avspeglar det sig i ditt jobb på Urban Deli?

– På Urban Deli har vi tagit många steg i rätt riktning även om det finns mer att utveckla. De svenska hantverksostarna har länge haft hög kvalitet, och det är dem du hittar i vår manuella ostdisk. Nu börjar även svenska lufttorkade charkuterier nå en högre nivå vilket också kommer synas i charkdisken framöver. Vi har bytt ut köttfärsen i våra storsäljare bolognese och lasagne mot baljväxtfärs. Allt vårt färska kött är svenskt och vi köper inga flygfraktade grönsaker. Vi behöver alla se över våra val men tror det är extra viktigt för oss som jobbar med mat att inse att vi har ett ansvar när det gäller våra råvaruval.


Jessie gillar att äta och laga mycket grönsaker, och gillar även att förädla grönsaker i säsong så man kan njuta av dem hela året. Foto: Samuel Unéus.

Om Jessie Sommarström

Jessie Sommarström är kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm, där hon är med och utvecklar materbjudandet i både restaurang, saluhall och butik. Hon brinner för hållbar gastronomi, är skolad i det svensk/franska köket och har jobbat på allt ifrån liten skärgårdskrog till stora brasserier och stjärnkrog. År 2020 var Jessie en av åtta finalister i Årets Kock – SM i professionell matlagning.


Vinägerlök

Gott till grillat, chark och ost! Du kan byta ut den gula löken mot annan lök, exempelvis schalottenlök eller små steklökar. Gör en stor burk eller flera små att ta med eller ge bort.

Lök
500 g gul lök
50 g havssalt
5 dl vatten

Gör så här
Skala och klyfta löken med rotfästet kvar.
Blanda salt och vatten och rör om tills saltet har löst upp sig.
Lägg ner löken i lagen och låt stå i 24 timmar.
Sila bort saltlagen och lägg löken i en väl rengjord glasburk.

Vinägerlag
2 ½ dl god vitvinsvinäger
5 dl vatten
1 röd chili, finhackad
6 kvistar timjan
10 korianderfrön
10 svartpepparkorn
1 lagerblad

Gör så här
Koka upp vinäger, vatten, chili, timjan, korianderfrön, peppar och lagerblad. Häll lagen över löken. Spara ca 1 cm till kanten.
Ställ ner burken i en kastrull och häll vatten i kastrullen så det når upp till hälften av burken. Lägg på kastrullocket. Koka upp vattnet och sjud i 10 minuter. Kyl i minst 24 timmar men helst 3 veckor innan provsmakning. Håller i minst 6 månader i kylen.


Sommarssallad med matvete, svenska primörer, prästostdressing och svensk lufttorkad skinka

För 4 personer

Prästostdressing
50 g lagrad prästost
1 vitlöksklyfta
1 tsk svensk senap
1 ägg
4 msk vatten
2 ½ dl matolja
salt
sherryvinäger

Gör så här
Riv prästosten på rivjärn på grova sidan.
Finriv eller pressa ner vitlöksklyftan.
Lägg allt utom olja, salt och vinäger i en mixerbägare.
Mixa med stavmixer och droppa ner oljan så du får en tjock dressing. Om den blir för tjock späd med lite vatten. Smaka upp med salt och vinäger.

Örtmarinad till matvete
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök
1/2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta

Gör så här
Blanda persilja, gräslök och olja. Finriv eller pressa ner vitlöksklyftan och rör om.

Sallad
2 dl matvete
6 rädisor
1 sallatshuvud, valfri sallat valfria svenska primörer i säsong
salt och svartpeppar
citron
1 bit lagrad prästost
8 skivor lufttorkad svensk skinka
basilikablad
färsk körvel

Gör så här
Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen, låt svalna. Det går fint att göra dagen innan.
Skölj och dela rädisorna.
Skölj sallaten och låt den ligga några minuter i det kalla vattnet.
Grilla svenska primörgrönsaker, salta, peppra och skär dem i mindre bitar.
Blanda matvetet med örtmarinaden. Smaka upp med citron, salt och peppar.

Serveringsdags!
Lägg sallad i botten på tallrikarna, lägg på matvetet och alla grönsaker.
Toppa med prästostdressingen, hyvlad prästost och den svenska lufttorkade skinkan.
Toppa med basilikablad och körvel


Rabarberpaj med vaniljglass och lättvispad grädde

600 g svenska rabarber
½ dl strösocker
½ dl farinsocker
½ msk potatismjöl
smör till formen

Gör så här
Smörj en ugnsfast form med smör.
Skölj och skala rabarbern med en potatisskalare om det behövs och skär rabarbern i 1 cm bitar.
Blanda strösocker, farinsocker, maizena i en bunke. Lägg rabarberbitarna i bunken och rör runt.
Lägg rabarbern i ett jämt lager i pajformen.

Smuldeg
1 tsk kardemummakärnor
1½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
125 g smör i kuber

Gör så här
Sätt ugnen på 190°C
Mortla kardemummakärnorna och lägg i resterande ingredienser i en skål.
Arbeta med fingertopparna samman mjölblandningen och smöret till smulor.
Fördela smuldegen jämnt över rabarbern.
Grädda i mitten av ugnen cirka 30-40 min eller tills den är gyllene.

Serveringsdags!
Servera pajen ljummen med massor av vaniljglass och lättvispad grädde. Pudra gärna över lite florsocker.


Mer information

Tack Urban Deli för lånet av takparken på Sveavägen!

Fler recept Från Sverige

Intervju med Jessie Sommarström inför Årets Kock 2020

Gul lök är en av huvudråvarorna i Årets Kock 2021

Utmärkta svenska råvaror

Från Sverige sponsrar

 

Relaterade inlägg

Utmärkt rapsolja från Gunnarhögs Gård

På natursköna Österlen bland guldgula rapsfält ligger Gunnarhögs Gård. Vi bad Anja Persson att berätta mer om gården, rapsoljan och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

glassrapporten 2021

Svenska folket: ursprungsmärk glassen!

Lagom till glassäsongen har SIA Glass släppt Glassrapporten 2021 – en rapport om glassproduktion, ursprung och transporter.

Outinens odlar potatis norr om 63:e breddgraden

När du köper potatis från Outinens är den odlad norr om 63:e breddgraden, eller i ”Potatisens Champagnedistrikt” som vd Karl-Johan Outinen kallar det.