Isabella vann Bocuse d’Or Sweden Commis Award!
Stort grattis till Isabella Winkler som vann i Bocuse d'Or Sweden Commis Award 2022! Vinsten innebär en biljett till världsfinalen i Bocuse d’Or i Lyon i januari tillsammans med det svenska teamet. Från Sverige hade glädjen att som Team Sweden-supporter bistå med svenska utmärkta råvaror till tävlingen.
Grattis Isabella Winkler till vinnare i Bocuse d’Or Sweden Commis Award 2022! Fotograf: Johan Skeppner
Information från Bocuse d’Or Sweden pressmeddelanden
Den 7 april korades 18-åriga Isabella Winkler till vinnare i Bocuse d’Or Sweden Commis Award. Commis är benämningen på den assisterande kocken i ett proffskök och syftet med tävlingen är att uppmuntra fler kvinnor att ställa upp i tävlingssammanhang. Bland de fyra finalisterna, alla sistaårselever på kockgymnasier, lyckades Isabella Winkler övertyga juryn med sin tallrikspresentation för tio personer. Vinsten innebär en biljett till världsfinalen i Bocuse d’Or i Lyon i januari tillsammans med det svenska teamet.
Isabella Winkler utsågs av en jury bestående av bland andra Jimmi Eriksson, Sveriges representant i Bocuse d’Or, Tommy Myllymäki, president för Team Sweden och Malin Söderström, ansvarig metodjuryn. Prisutdelare var Bocuse d’Or Sweden’s commis och tidigare vinnare av titeln, Thilda Mårtensson.
Juryns motivering:
”Med ett mycket välorganiserat, moget och professionellt agerande i köket har hon med entusiasm och kreativitet skapat en vacker, modern och välsmakande rätt.”
Utmärkta svenska råvaror i tävlingen
Bocuse d’Or Sweden Commis Award hölls torsdagen den 7 april på Gastro Nord på Stockholmsmässan.
Scan stod för huvudråvaran; kotlett från Scans hållbarhetsgris, ost kom från Arla och övriga svenska råvaror i tävlingen hade Från Sverige glädjen att bistå med.
Om Bocuse d’Or Sweden Commis Award 2022
Bocuse d’Or Sweden Commis Award är kocktävlingen som utser Sveriges bästa kvinnliga commis. Commis är benämningen på den assisterande kocken i ett proffskök och syftet med tävlingen är att uppmuntra fler kvinnor att ställa upp i tävlingssammanhang. Vinnaren får bland annat en plats till den stora världsfinalen i Bocuse d’Or i Lyon tillsammans med det svenska teamet. I juryn fanns några av Sveriges främsta kockar, däribland Tommy Myllymäki, Malin Söderström och Sveriges kandidat i Bocuse d’Or, Jimmi Eriksson.
Bocuse d’Or Sweden Commis Award vänder sig till sistaårselever på kockgymnasier runt om i Sverige och arrangeras för tredje året i rad. Som prisutdelare står tävlingens första vinnare, Thilda Mårtensson, som så sent som i mars i år korades till bästa commis i Bocuse d’Or Europe i Budapest. Thilda Mårtensson axlar just nu rollen som Jimmi Erikssons commis i den svenska satsningen i Bocuse d’Or vilket också utmärker henne som Sveriges första kvinna i tävlingen.
I finalen tävlade fyra kandidater: Isabella Winkler, Dackeskolan/Mjölby, Wilma Johansson, Ryssbygymnasiet, Ljungby, Paulina Änggren, Sturegymnasiet, Halmstad och Annie Thulin, Österängsgymnasiet, Kristianstad.
Tävlingen: Kandidaterna tillagade en varmrätt för tio personer på huvudråvaran kotlett från Scans hållbarhetsgris. Kotletten ska serveras med benet kvar. Till det serveras två valfria garnityr samt ytterligare ett som ska innehålla osten Gammelknas från Arla Unika. Tillkommande svenska råvaror i tävlingen bidrog Från Sverige med. En sås, sky eller buljong får serveras till rätten.
Jury: Tommy Myllymäki, Jimmi Eriksson, Ulrika Brydling, Henrik Norström, Florencia Abella, Albin Edberg, Tia Strandberg och Peter Jelksäter.
Metodjury: Malin Söderström och Linnea Sandgren.
Prisutdelare: Thilda Mårtensson.
Från Sverige är supporter till Team Sweden Bocuse d’Or Sweden.
Mer information
Läs Bocuse d’Or Sveriges pressmeddelande om Isabella Winkler och om Bocuse d’Or Sweden Commis Award