Invigning med Från Sverige på inspirationstorget
Vid invigningsbanketten för Stockholm European Capital of Gastronomy samlade Från Sverige och Stockholms Stad lokala och svenska producenter till ett inspirationstorg i Blå Hallen. De 250 gästerna minglade och provsmakade nyfiket på det som bjöds. Från Sverige, som är partner, berättade om Från Sverige-märkningen och svenska mervärden.
Stort tack till Scan, Gårdsfisk, Färsodlarna, SydGrönt, Korvbrödsbagarn och Alverbäcks Blommor — som alla märker med Från Sverige — att ni kom och inspirerade och lät gästerna provsmaka era fantastiska produkter!
Från Sveriges bord på inspirationstorget — bredd och svenska mervärden! Läs mer nedan.
Inspirationstorg med smakprover och kunskap
Inspirationstorget blev inspirerande i smaker och dekoration vid invigningsbanketten för Stockholm European Capital of Gastronomy i Stadshuset den 13 februari. Som partner hade Från Sverige glädjen att bjuda in företag som ursprungsmärker med Från Sverige, och som under fördrinksminglet mycket uppskattat bjöd på smakprover och berättade om produkter och verksamheten för gästerna.
Eva Tiedman, kategorichef Scan, och Susanna Änggård, KAM HKScan Foodservice, berättade om produkterna och bjöd på smakprover.
Scan
Scan dukade upp sina lufttorkade charkuterier – coppa, bresaola, prosciutto, tryffelsalami, fänkålssalami — för smakprover. Samtliga produkter märks med Kött från Sverige i butiken.
Läs mer om Scan
Gårdsfisk bjöd gästerna på en härlig munsbit med clarias, som föds upp på land och kan serveras på många vis.
Gårdsfisk
Gårdsfisk bjöd på en tolkning av den Skånska Landskapsrätten i nya Sveriges Landskapsmåltider skapad av Frida Nilsson: Äggröra med rökt clarias, syrad grädde och gröna blad.
Läs mer om Gårdsfisk
Alla på plats inför att gästerna fick provsmaka Färsodlarnas gröna Wallenbergare och Vegokebab.
Färsodlarna
Färsodlarna bjöd på Wallenbergare i krustad en grön Wallenbergare i miniformat gjord på vegetarisk färs av sötlupin, gråärt, åkerböna och raps. Färsodlarnas ”ren”klämma” i miniformat svenskodlad Vegokebab på tunnbrödschips med pepparrot och örter.
Läs mer om Färsodlarna
Gul lök, röd lök och potatis från SydGrönt fick stoltsera som vackra dekorationer på bordet och inte bara på tallriken. Foto: Lena Granefelt.
SydGrönt
Grönsakerna i bordsdekorationerna levererades av SydGrönt. Det var Johan Munter på Floristkompaniet som skapade det vackra och annorlunda med svensk gul lök, röd lök, potatis och blåbärsris samt trollade in tulpaner på honnörsbordet.
Läs mer om SydGrönt
Tulpanerna i rosa och rött som drivits upp av Alverbäcks blommor på Ekerö — en varm färgkombination inför alla hjärtans dag.
Alverbäcks Blommor
Alverbäcks Blommor bjöd på blomsterprakt med tulpaner på lök på Från Sveriges bord. Senare på kvällen dekorerade tulpanerna kaffeborden med juniorbagarlandslagets småkakor och praliner.
Läs mer om Alverbäcks Blommor
Här hade vi velat visa korvbrödet och korven men de gick åt innan fotografen var framme…
Korvbrödsbagarn
Korvbrödsbagarn bidrog med korvbrödet till korven som serverades vid hemgång. Vad är en bra fest utan en avslutning med korv och bröd?
Läs mer om Korvbrödsbagarn
Ulrika Ekström, vd. Lotta Hovhammar, Komunikationsansvarig. Ulrika Norvell, Kvalitetsansvarig. Evelyn Berkeley, Digital kommunikatör.
Från Sverige — bredd och svenska mervärden i fokus
På Från Sveriges bord visades bredden av svenska råvaror, livsmedel och växter genom att visa ett axplock produkter som ursprungsmärks med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige — det vill säga att de är odlade, födda och uppfödda, förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige. Svenska mervärden stod i fokus, något även filmen vid den efterföljande prisutdelningen fokuserade på.
Foto: Lena Granefelt.
Fler inspirerande lokala företag på plats
Förutom de företag som märker med från Sverige ställde även följande lokala företag ut på inspirationstorget. Spännande, gott och roligt att provsmaka och få mer kunskap om produkter och verksamheter.
Tack Jürss mejeri, som även var med sina goda ostar på Ostfestivalen under helgen med bland annat osten Sörmlands ädel, Johannas Stadsodlingar, Sweden Tempe Food, Eat for Change, Färna Odlingar, Sigtuna brygghus / S:t Eriks.
Läs mer om vad de bjöd på och berättade om!
Mer information
Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023 genomförs på initiativ av Gastronomiska Akademien i samverkan med Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien samt Stockholms Stad genom Visit Stockholm. Det kommande året ger en unik chans att sätta Stockholm på kartan som en attraktiv gastronomisk destination. Tillsammans kan vi visa hur vi arbetar kreativt, medvetet och inkluderande kring måltiden. Programmet finns på capitalofgastronomy.se
Från Sverige partner till Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023
Läs om invigningsbanketten den 13 februari
Läs mer om Gastronomiska Akademien
Samarbetspartners under det gastronomiska huvudstadsåret är Visita och Svenskmärkning.
Årets program byggs upp efterhand på capitalofgastronomy.se
Se Från Sveriges film om svenska mervärden som visades under invigningsbanketten