från sverige

Tillbaka

ICA lyfter svenska växter med Från Sverige-skyltning

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Den här annorlunda våren behöver svenska odlare och deras svenskodlade blommor och växter få extra uppmärksamhet från butiker och kunder. Jessica Nilsson, marknads- och digitalt ansvarig blommor på ICA Sverige, tog kontakt för att se hur ICAs blomavdelningar kan lyfta det svenskodlade. Ett utmärkt initiativ som resulterat i att alla ICAs blomavdelningar nu har enkel tillgång till butiksmaterial med Från Sverige-märket.

En blomma eller växt med Från Sverige-märket är alltid odlad, skördad eller hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige. För att få använda märket Från Sverige krävs att växterna är certifierade enligt exempelvis IP Sigill eller motsvarande.

Vi bad Jessica Nilsson, marknads- och digitalt ansvarig blommor på ICA Sverige AB, berätta om bakgrunden till initiativet till att öka butikskommunikationen med Från Sverige-märket på ICAs blomavdelningar.

Vad fick dig att ta initiativet att lyfta svenskodlade växter?

—Vi på ICA värnar om våra duktiga svenska odlare och har långsiktiga samarbeten. Odlarna vi jobbar tillsammans med har ett utvecklat miljötänk och är IP Sigill-certifierade, något som är en självklarhet när vi gör affärer. Våra ICA Tulpaner är ett bra exempel där vi tillsammans med odlarna tagit utvecklingen ett steg längre, de är även klimatcertifierade. Fantastiska, duktiga odlare som nu berättar om hur krisen kraftigt skakar deras verksamheter när hela den totala blomstermarknaden sviktar. Vi vill självklart att odlarna ska finns kvar även efter krisen vilket gjorde att jag tog kontakt med Från Sverige för att tillsammans se på möjligheterna till utvecklad butikskommunikation.

— Vi på ICA har ett högt kundflöde varje dag i våra fysiska butiker och vår onlinekanal har den högsta tillväxten i Sverige, vilket sammantaget möjliggör en stor exponering av svenska produkter. Många kunder väljer att köpa blommor när de gör sina övriga inköp, sk one stop shopping. Om vi kan bli ännu lite tydligare med vilka produkter som är svenskodlade underlättar vi för kunden att göra sitt val.

När och hur får butikerna tag på Från Sverige-skyltarna?

— Jag fick väldigt snabb och positiv respons av Från Sverige på min fråga om butiksmaterial. Nu har vi tillgång till material både i våra interna system så att butikerna kan skriva ut själva och via paket med färdigtryckta skyltar som butikerna kan beställa. Detta är en del i en rad aktiviteter vi gjort för att lyfta svensk odling och det är min förhoppning att det ska slå igenom i försäljningen av svenska blommor.

Hur ser ICA på svenskodlade blommor och växter?

— ICA har de senaste åren tagit stora steg för att utveckla affären för blommor. Ny modern inredning finns nu i många butiker för att skapa en inspirerande miljö och kunden har tillgång till ett brett modernt utbud av blommor. För oss är det viktigt att välja produkterna med omsorg, förutom ursprung värdesätter vi odlare som tänker på trender, kvalitet och effektivitet. Försäljningen inom dagligvaruhandeln ökar och kunderna är många som uppskattar att vi satsar på hög kvalitet och mycket svenskodlat.

 


Mer information

Vad betyder Från Sverige-märket på växten?

Märket Från Sverige på en blomma eller växt betyder att den är odlad, skördad eller hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Samtliga växter eller blommor som märks med Från Sverige uppfyller kravet att på att vara certifierade enligt IP Sigill eller motsvarande.

Från Sverige-märkta växter och blommor säljs i butiker, garden centers, handelsträdgårdar och andra ställen där blommor och växter säljs.
Vill ni ha Från Sveriges butiksmaterial i er butik? Gå in på Butik & ladda ned eller kontakta [email protected]

Märkningen Från Sverige används på råvaror, livsmedel och växter.

Svenska växter

Företag som märker med Från Sverige

 

Aktuellt

Närproducerat

Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2020

Närproducerat är fortsatt viktigast när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst enligt Food & Friends matrapport 2020.

Hurra för Sveriges bönder!

Hurra för Sveriges bönder! Följ dem på Instagram!

Under krisen har Sveriges bönder fortsatt jobba för att vi ska få mat på bordet. Under #farmingasusual och #vifyllerhyllorna kan du se deras bilder från vardagen.

Lidl

Upptäck Från Sverige-märkta varor på Lidl

Lidl har ett brett sortiment av Från Sverige-märkta produkter som de jobbar för att lyfta fram på förpackningar och i butik. Nästa vecka, vecka 29, gästar de Från Sveriges Instagram.