från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

ICA breddar utbudet av grönsaker i frysdisken

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Nu får ICAs svenskodlade ärtor sällskap av två nya produkter – svenskodlade ärtor & morötter och svenskodlade rotfrukter. Ärtorna odlas i Dalsland och Västergötland och rotfrukterna odlas i Skåne med omnejd. Här berättar Ida Blidsell, Kategorichef Djupfryst på ICA Sverige mer om bakgrunden till de nya produkterna, hur processen går till från färskt till fryst och varför de valt att märka med Från Sverige-märkningen.

Berätta om bakgrunden till nyheterna i frysdisken!

– Vi på ICA har en ständig ambition att öka andelen produkter med svensk råvara och som är svenskproducerade så vi letar konstant nya genomförbara produktidéer. Därför var det en stor glädje när vi tillsammans med en av våra leverantörer för våra egna märkesvaror fick möjligheten att lansera dessa två svenskodlade nyheter i det frysta grönsakssortimentet, berättar Ida.

Varifrån kommer råvarorna?

– Alla rotsaker kommer från skånska fält, eventuellt kan någon morot ha hängt med från Halland också. Ärtorna odlas i Dalsland och Västergötland.

Hur går processen till från färskt till fryst?

– Råvarorna skördas från fälten och transporteras till någon av produktionsanläggningen i Helsingborg eller Brålanda. Här tas råvarorna in för tvätt. Rotfrukterna sorteras, skalas och skärs till rätt storlek. I nästa steg blancheras rotfrukterna och ärtorna, vilket innebär att de kokas upp snabbt, innan det är dags för nedfrysning. Ärtorna sorteras innan det är dags för packning av produkterna.

– När det gäller rotfrukterna är målet med produkten att hitta ett sätt att kunna ta vara på de råvaror som normalt sorteras bort när färska rotfrukter packas. Att en morot är kort, tjock eller krokig spelar ingen roll.

Vad finns det för fördelar med att välja frysta grönsaker och rotfrukter?

– Först och främst så har frysta grönsaker väldigt lång hållbarhet. Med frysta grönsaker kan man dosera så mycket som man behöver och ta fram endast den mängd man kommer äta. Hållbarhetstiden och möjligheten att dosera lagom mängd och spara resten gör att man inte behöver slänga någon mat.

– Vidare är bevarandet av näringsämnen en fördel med frysta grönsaker. Ofta fryses de ner inom några timmar efter skörd och vitaminerna bibehålls då i grönsakerna, om man inte fryser dem så minskar det annars successivt tills man äter dem.

– En stor fördel med våra nya produkter är att man slipper momenten med att skala och skära vilket förenklar och spar tid. Du betalar också bara för det du faktiskt kommer äta, skal, blast och annat är redan borttaget.

Varför har ni valt att märka med Från Sverige-märkningen?

– Vi tycker det är väldigt viktigt att lyfta våra svenskodlade och svenskproducerade produkter och när vi sätter Från Sverige-märkningen på dem så skapar vi tydlighet för kunderna och göra det enkelt att göra medvetna val.

Har du tips på användningsområden?

– ICA Svenska Ärtor & Morötter är perfekt att äta som tillbehör, de är så söta och krispiga att de passar till det mesta. De gör att man på ett otroligt snabbt sätt kan ordna grönsaker till en måltid som ofta både barn och vuxna gillar. Nu i sommar kommer jag också använda dem i krämig potatissallad, de ger både god smak, lite krisp och gör den mer färgglad.

– De svenska rotfrukterna rostar jag i ugnen och brukar sedan blanda med getost och babyspenat. Sedan häller jag på en vinägrett med god kryddning. Jag tycker även att rotfrukterna är supersmidiga att använda i grytor, oavsett om man vill laga vegetariskt eller har kött i så passar de jättebra att hälla i, berättar Ida.


Mer information

Läs mer om ICA

Om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

LI Tareq Taylor triss i kungar julbordsgäster

Triss i kungar – dem vill vi helst äta julbord med

För tredje året hamnar Tareq Taylor högst upp på svenskarnas julbordsgästlista! Tareq märker sina färdigrätter Maten é klar med Från Sverige så vi tycker att det är ett utmärkt val!

kockarnas kamp

Danyel Couet om vinsten i Kockarnas kamp

Det blev Danyel Couet som kammade hem vinsten i Kockarnas kamp. Här kan du ta del av hela vinnarintervjun med Danyel och läsa mer om Danyels egna såser som han valt att ursprungsmärka med Från Sverige.

bake my day

Bake My Day bakar för hand med svenska råvaror

Bake My Day bakar sina produkter för hand i Huddinge, söder om Stockholm. Svenska och lokala råvaror är viktigt och alla matbröd och kaffebröd är ursprungsmärkta med Från Sverige. Vi bad Moses Isik, vd på Bake My Day, att berätta mer.