från sverige

Tillbaka

Hundägare vill ha hundmat med svenska råvaror

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Ett år efter att Magnussons hundmat började märka sina produkter med Från Sverige träffar du dem på Från Sveriges Instagram. Magnussons hundmat är ett familjeföretag i tredje generationen och fodret tillverkas på familjens gård utanför Bro i Mälardalen. Allt började med farmor Ulla och hennes Grand Danois-hundar på 1950-talet.

Magnussons hundmat

Idag är det bröderna Kåre och Jonas som driver företaget tillsammans med 12 medarbetare. Deras pappa Peter är inte längre verksam i företaget, men bidrar med rådgivning baserat på all sin erfarenhet. Men det hela började med farmor Ulla och hennes intresse för att koka bra hundmat till sina Grand Danois-hundar på 1950-talet.

– Farmor Ulla köpte kött från ett lokalt slakteri och lagade 10 kg hundmat åt gången hemma i köket. Idag gör vi på samma sätt men lagar 10 ton åt gången i vår fabrik, säger Kåre Magnusson.

Vad är hemligheten bakom Magnussons hundmat?

Hemligheten är högkvalitativa råvaror av livsmedelsgodkänd kvalitet och en hög handel färskt kött. Allt blandas till en deg som sedan formas och ugnsbakas i en gigantisk ugn. Varje recept är anpassat efter behov; mer eller mindre energi, utan spannmål eller ekologiskt.

– Generellt är hundägare väldigt intresserade av maten de ger till sitt husdjur. Vi har sett intresset för svenskt foder öka enormt under de senaste 10–15 åren. Konsumenterna uppskattar och bryr sig om det. I en undersökning vi gjorde svarade mer än 70 procent att de tycker det är viktigt med svenska råvaror i hundmaten, säger Jonas Magnusson.

Vad betyder märkningen Från Sverige för produkterna?

Samtidigt som företaget anslöts till Från Sverige, passade de på att uppdatera förpackningsdesignen och hela kommunikationsarbetet hos Magnussons hundfoder. Detta sammantaget har bidragit till att öka försäljningen. Som ett relativt litet företag är ursprungsmärkningen en viktig komponent för bröderna.

– Märkningen Från Sverige är viktig för oss eftersom den tydliggör skillnaden med vår produkt. Som hundmatskonsument är det svårt att fatta ett välinformerat köpbeslut när konkurrerande produkter talar om svenskt och en svensk flagga pryder förpackningen trots att en stor del av råvarorna är importerade. Ursprungsmärkningen Från Sverige betyder att våra produkter uppfyller ursprungsmärkningens kriterier; fött och uppfött, odlat, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Ju mer märket syns, desto mer kommer kunderna förstå skillnaden, fortsätter Jonas.

Hur ser ni på lokalproducerat och miljöarbete?

För Kåre och Jonas är ursprunget viktigt på många sätt. Allt ifrån att hundmaten produceras lokalt på landsbygden på familjens gård med bra lokalproducerade råvaror, till att bidra till en bättre miljö genom att undvika import och långa transporter.

– Miljöarbetet intresserar oss mycket och vi har ett ansvar som tillverkare att hela tiden se över det. Vi försöker ständigt förbättra oss och minska vår energiförbrukning. Till exempel skaffar vi nu nya värmeväxlare för att öka energieffektiviteten i vår produktion, säger Kåre Magnusson.

All hundmat tillverkas på familjegården utanför Bro och säljs sedan till dagligvaruhandelns olika kedjor. Totalt finns de i 1200 butiker över hela landet.

– Vi vill att kunderna ska kunna hitta bra hundmat till sin hund även där de köper sin egen mat, säger Jonas.

Vad är på gång 2020?

Just nu förbereder bröderna ett helt nytt sortiment, under våren lanseras nämligen kattmat som också den ugnsbakats som hundmaten.

– Det har tagit oss tio år att utveckla den här produkten. Näringsmässigt är det svårare att göra kattmat. Katter är också mer ovilliga till förändring, säger Kåre.

Något bröderna Magnusson inte verkar ha så svårt för.


Mer information

Följ Magnussons på Från Sveriges Instagram under vecka 4 2020 

Artikeln om Magnussons hundmat från 2019

Läs mer om Magnussons hundmat och anledningen till att de ursprungsmärker med Från Sverige

 

Aktuellt

Matproducenten – den nya hjälten! Årets Kock Talks.

Covid19 har synliggjort hur sårbara vi är som land. Konsumenter och restauranggäster vill äta mat med svenskt ursprung, samtidigt kämpar svenska bönder för sin egen överlevnad.

Gabriel toppar med 3 rätters på svenska råvaror!

I det fjärde och sista avsnittet av serien Från Sverige avslutar Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019, med en trerätters på utmärkta svenska råvaror. Här är recepten!

Årets Kock 2020 Från Sverige

Fullmatade digitala Årets Kock Veckan börjar nu!

I år är Årets Kock ett digitalt event. Se den spännande finalen livesänd den 17 september, inspireras av Årets Kock Talks, Årets Kock Podden hela vecka tills dess.