från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Hovsenap är familjeföretaget som tillverkar delikatessenap

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Hovsenap är ett familjeföretag som tillverkar delikatessenap. Idag drivs företaget av Gustav Stigson och hustrun Petra och senapen tillverkas på samma sätt som starten 1994. Vi bad Gustav att berätta mer om företagets historia, hur senap blir till från odling till färdig burk och varför de valt att ursprungsmärka senapen med Från Sverige-märkningen.

Hovsenap valde att ursprungsmärka sin senap med Från Sverige-märkningen när märket lanserades 2016 och att ni är den enda Från Sverige-märkta senapen!

Berätta om er och er historia!

– Hovsenap är ett familjeföretag som tillverkar delikatessenap. Detta har vi gjort i snart 30 år, sedan 1994. Lantbrukaren Bo Stigson startade företag i början på 90-talet med en egen svensk senapsodling. Ett par år senare kom den första bordssenapen, Hovsenap, odlad och förädlad på Annelunds Gård i Hov, Vadstena.

– Sedan 2010 drivs företaget av mig och min hustru Petra. Produktionen har flyttat från gården till en fabrik i Vadstena. Senapen tillverkas på samma sätt som från början och odlingen sker fortsatt i Vadstena kommun, berättar Gustav.

Hur blir senap till från odling till färdig burk?

– Gula och bruna senapsfrön sås på våren. Runt midsommar blommar senapen vackert gul och i augusti/september är det dags för skörd. Efter omsorgsfull torkning och rensning krossas och siktas senapsfröna till olika grovlek. En noga utprovad blandning av gula och bruna senapsfrön utgör basen i senapen. Övriga ingredienser tillsätts efter recept som är en väl förborgad hemlighet. Senapen tappas på burk och etiketteras och är redo att avnjutas.

Vilka produkter har ni i ert sortiment idag?

– Vi har Hovsenap Original, som har funnits med sedan 1994. Därtill har vi en stark senap smaksatt med Whisky, Hovsenap Whisky och Hovsenap Helgrov, en senap med hela senapsfrön i blandningen. Alla sorter märks med Från Sverige!

Varför har ni valt att ursprungsmärka er senap med Från Sverige?

– Vi har alltid gjort senap på svenskt socker och svenska senapsfrön. Så när Från Sverige-märket lanserades 2016 innebar det inga förändringar för oss, utan produkten uppfyllde redan kriterierna. Därmed var det självklart att tydliggöra det unika med vår produkt genom Från Sverige-märkningen, berättar Gustav.

Hur äter du helst senap?

– Jag äter helst senap på en grillad korv i skogen, eller i en senapscréme på en Bookmaker Toast.


Mer information

Läs mer om Hovsenap

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

ostfestivalen göteborg

Det här händer under Ostfestivalen i Göteborg

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Festivalen som arrangerats med framgång i Stockholm vid nio tillfällen, gör nu i höst, den 13–14 oktober 2023 premiär i Göteborg.

Från Sverige-veckorna: Magnussons Petfood

Hundmaten och kattmaten från familjeföretaget Magnussons Petfood är märkt med Från Sverige och här berättar de om sina aktiviteter under Från Sverige-veckorna 2023.

Från Sverige-veckorna: Korvbrödsbagarn, Magnihill, KLS Dalsjöfors, Lantmännen Cerealia

Vad gör Korvbrödsbagarn, Magnihill, KLS Dalsjöfors och Lantmännen Cerealia under Från Sverige-veckorna 2023? Det berättar de mer om här.