från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Höstmeny med smak av skog på Dagligvarugalan 2021

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Från Sverige har glädjen att presentera Dagligvarugalans galamiddag av utmärkta svenska råvaror i säsong, laddade med svenska mervärden. Vi ser fram emot att fira alla fantastiska medarbetare i dagligvaruhandeln med en höstinspirerad meny, där det serveras svampsoppa, oxfilé med hemslagen bearnaisesås och grönsaker samt Från Sveriges jubileumsbakelse. Fredrik Eriksson står bakom menyn, i samarbete med Gunnar Eriksson.

Dagligvarugalan 2020 2021

Vi är många som ser fram mot att få träffas igen på Dagligvarugalan i Blå Hallen i Stockholm Stadshus den 15 november. Äntligen är det dags att fira alla vardagshjältar i dagligvaruhandeln som gör ett viktigt arbete, inte minst med Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter. Galan är utsåld och sänds även live. Det är fjärde året vi som stolt samarbetspartner till Dagligvarugalan presenterar galamiddagen för kvällens gäster.

Galamiddag av Fredrik Eriksson och Gunnar Eriksson

Även i år ser vi fram emot att få presentera en meny skapad av Fredrik Eriksson, krögare Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, i samarbete med Gunnar Eriksson, kökschef på Stadshuskällaren i Stockholms stadshus.

– Det är väldigt viktigt att jobba med svenska råvaror i säsong, säger Fredrik Eriksson. Till förrätt bjuder vi på svampsoppa med ekologiskt odlad svamp från Hällestad. Till huvudrätt serveras oxfilé från Smak av Gotland, med Gunnar Erikssons egen slagna bearnaisesås och grönsaker i säsong från Gotland med rostad mandelpotatis.

Jubileumsbakelse av Martin Isaksson

Efterrätten utgår från Från Sveriges jubileumsbakelse av svenska råvaror, skapad av Martin Isaksson för Från Sveriges 5-årsdag i april i år. Martin är en av Sveriges främsta konditorer, som vunnit både OS och VM med det Svenska Konditorlandslaget, och driver Chokladfabriken.

Teamet på Svenskmärkning önskar lycka till!

Galamiddagens meny presenteras på scen av Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning, och Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum.

– Butiksmedarbetarna gör ett fantastiskt arbete. Vi vill fira dem som gör skillnad för människor i vardagen under festliga former. Vi får också möjlighet att visa gästerna bredden och djupet på alla fantastiska råvaror de svenska producenterna jobbar hårt för att ta fram. Produkterna vi använder i menyn är de varor som medarbetarna jobbar med varje dag i butiken. Vi ser fram emot att träffas, mingla och ha goda samtal under den spännande galakvällen, säger Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig på Svenskmärkning AB.


Meny Från Sverige på Dagligvarugalan 2021

Förrätt

Soppa av svamp från Hällestad med syltad och friterad svamp samt almnästegelbröd

Varmrätt

Grillad gotländsk oxfilé från Smak av Gotland med bearnaise, gotlandsgrönsaker och rostad mandelpotatis

Dessert

Skogsblåbär blåbärsmousse på sablébotten med kardemumma, halloncrème och granskott

 

Menyn är komponerad av Fredrik Eriksson, krögare Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, tillsammans med Gunnar Eriksson, kökschef på Stadshuskällaren i Stockholms stadshus.
Efterrättens jubileumsbakelse är signerad Martin Isaksson, en av Sveriges främsta konditorer.
Från Sverige-märkningen presenterar som samarbetspartner till Dagligvarugalans menyn av utmärkta råvaror i säsong från Sverige.


Svampen i förrätten kommer från Hällestad

Svampen i förrätten kommer från familjeföretaget Hällestad, och består av en härlig blandning av sorterna portabello, shii-take, champinjon och ostronskivling, ekologiskt odlade.

Hällestad ligger i Torna Hällestad i Skåne och här odlas svamp året om. Som mest finns fjorton svampsorter i produktion samtidigt. För att svampen ska trivas är miljön byggd för att efterlikna svampars naturliga miljö med rätt belysning, temperatur och luftfuktighet. Svamparna får växa i egen takt och när de, efter ungefär en vecka, är klara, plockas de för hand.

Hällestadsvamp AB är sammanslaget med Solbacka Champinjoner AB och bildar Svensk Ekosvamp som använder märkt Från Sverige. Svensk Ekosvamp har 100 procent ekologisk svamp och lokalt förädlade svampprodukter med kända varumärken som Hällestad, Svill och Svastej. Läs mer om Hällestad svamp och Svensk Ekosvamps produkter här.


Oxfilé från Smak av Gotland

Oxfilén kommer från Smak av Gotland, som märks med Kött från Sverige, och är en del av deras projekt Klimatsmartare kött. Vi bad Thomas Östlund, vd på Svenskt Butikskött, berätta.

— God djurhållning, hållbar produktion, hälsosam och välsmakande mat. Alla delar är helt centrala för oss. Vårt kategorivarumärke Smak av Gotland lyfter fram smaker från en hel region och uppskattas av både butiker och konsumenter. Med flest antal soltimmar i Sverige och en prunkande flora är Gotland idealisk för djuruppfödning. Våra djur får gå ute och föds upp på marker rika på kryddväxter och sälta. Här betar korna på naturmarker stora delar av året, här växer lammen sig starka utomhus och här lever grisarna ett bra liv. Det är en god, enkel och i många fall, naturlig tillvaro. Och det märks på köttet.

— Mat är viktigt på riktigt. När vi därför efter flera års utveckling, släppte vår första hållbarhetsrapport i somras var det en viktig milstolpe för hela vår verksamhet. Men vi hade aldrig klarat denna utveckling utan våra bönder och alla butiker som trott på oss. Nu fortsätter vi framåt tillsammans. Vill du läsa om vår resa mot ett klimatsmartare kött, gå gärna in på www.klimatsmartarekott.se och läs mer om Smak av Gotland, avslutar Thomas Östlund.


Från Sveriges jubileumsbakelse, signerad Martin Isaksson

Till Från Sveriges 5-årsdag i april 2021 bad vi Martin Isaksson skapa en bakelse av svenska råvaror. Martin är en av Sveriges främsta konditorer, har vunnit både OS och VM i Svenska Konditorlandslaget och driver Chokladfabriken i Stockholm. Martins tankar kring bakverken han skapar är rent, klassiskt med en modern twist.
Om Från Sverige-bakelsen, mittpunkten i kvällens dessert, säger han så här.

– Vi har skapat en bakelse med smak av svensk sommar med blåbär som grundsmak. Bakelsen innehåller en blåbärsmousse med bland annat kvarg och färskost som bryter av det söta samt en blåbärskompott med intensiv blåbärssmak. Ytterst har vi lagt ett lager av en vit chokladmousse för sötman. Alla dessa smaker toppade vi med en sablebotten med kardemumma.

— Vi använder svenska råvaror i största möjliga mån hos oss. Dels för att det innebär hög kvalitet, men även ett miljötänk då vi vill jobba så närproducerat som möjligt, säger Martin Isaksson. Mer om Martin Isakssons Från Sverige jubileumsbakelse


Mer information

Dagligvarugalan 2021 är fullsatt med 660 personer i Blå Hallen, Stockholms Stadshus, men livesänds även på Fri Köpenskaps Facebooksida med start klockan 18.45 den 15 november 2021. Kvällens konferencier är artisten Lina Hedlund som får hjälp av bandet Duo Jag och en hemlig gäst med underhållningen.

Allt om Dagligvarugalan på Fri Köpenskap!

Här är årets finalister 2021!

Läs mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Från Sverige sponsrar

Svenskmärkning står bakom den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige för råvaror, livsmedel och växter, och ägs gemensamt av Svensk Dagligvaruhandel, Livsmedelsföretagen och LRF.Foto: Hällestad svamp

Relaterade inlägg

Här är årets Från Sverige-märkta julnyheter

Nu har årets julnyheter lanserats! Här nedan kan du läsa mer om årets julnyheter som märks med Från Sverige-märket.

Från Sverige och Ostfestivalen i samarbete

Från Sverige är ny samarbetspartner till Ostfestivalen, som arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 11-13 februari 2022. Här är svensk ost i fokus!

fiskköttbullar gårdsfisk

Säg hej till fiskköttbullar från Gårdsfisk!

Gårdsfisk vill att alla ska kunna äta fisk som är god, klimatsmart och uppfödd i Sverige. Nu lanserar Gårdfisk fiskköttbullar med samma fina smak och textur som en traditionell köttbulle.