från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober. Här är finalisterna i Årets Kock 2024. Stort grattis säger Från Sverige-märkningen som är stolt samarbetspartner till Årets Kock!

årets kock 2024

Pressmeddelande Årets Kock 12 06 24

Årets Kock 2024 är i full gång. Den 11-12 juni avgjordes årets kvaltävling, där 18 kockar tävlade om att bli en av de sex finalisterna som ska slåss om titeln den 17 oktober.

Under kvaltävlingens första dag fick de utvalda kockarna laga upp sitt inskickade bidrag från receptkvalet och därefter gick de 12 kockar med högst poäng vidare till dag två. Där ställdes de tävlande inför ytterligare ett tävlingsmoment, som gick ut på att laga en mellan- eller huvudrätt med hel Hubbardkyckling samt inälvor som huvudråvara.

Tävlingsmomenten hade som vanligt bestämts av Årets Kock tävlingsledning och tävlingsgrupp medan råvarorna valdes ut av Årets Kock råvaruansvarig Stefan Eriksson.

– Temat i år har varit kvalitet på matlagningen. Det är därför vi valt att fokusera på få noggrant utvalda råvaror som kvalfinalisterna sedan fått utnyttja till max, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock 2024.

De sex kockar med högst totalpoäng efter kvaltävlingen går vidare till den stora finalen i SM i professionell matlagning. De presenterades under en ceremoni på Nationalmuseum i Stockholm under kvällen.

– Finalen kommer att bli något alldeles extra i år. Inte bara har vi en extremt hög nivå på våra sex finalister, utan vi kommer även att kunna presentera flera spännande nyheter gällande tävlingen och eventet. Idag har finalisterna till exempel fått veta att de har en uppgift inför finalen som ska börja utföras redan nu i sommar, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock AB.

Sommaruppgiften för de sex finalisterna handlar om att konservera råvaror från växtriket som sedan ska ingå i en av finaluppgifterna.

Under kvalfinalen bestod juryn av några av branschens mest etablerade kockar, under ledning av Jonas Dahlbom. Efter de två tävlingsdagarna var alla överens om att nivån i år varit hög.

– De sex finalisterna håller absolut toppklass och det ska bli intressant att se vad de hittar på i finalen. Att idag få bevittna hur de behandlar råvarorna och får fram olika unika smaker i sina rätter är väldigt imponerande. Det märks att de lagt ner sin själ i matlagningen, säger juryordförande Jonas Dahlbom.

Finalen av Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, går av stapeln torsdagen den 17 oktober på Annexet i Stockholm.

Följande sex kockar går vidare till finalen av Årets Kock 2024:

Michael Andersson, Celeste/Frilans Petite Gastronomi, 368 poäng.
Lars Niklasson, ISS Danske Bank, 354 poäng.
Harald Linder, Persona, 343 poäng.
Magnus Åkerström, Bibliothek, 339 poäng.
Tobias Arndt, Aristo, 331 poäng.
Mikael Feuk, Gastro Gaspari, 321 poäng.

Juryn i kvalfinalen av Årets Kock 2024:

Ida Bauhn, Nour & lagkapten Svenska kocklandslaget
Camilla Simonsson, Restaurang Vilda
Jonas Dahlbom, Dahlboms mat & bar
Katherine Bont, Punk Royale, Coco Carmen
Tommy Myllymäki, AIRA
Stefan Ekengren, Hantverket
Florencia Abella, Eksteds
Thomas Sjögren, Grano/Signum
Emma Shields, Freyja
Gustav Leonhardt, Bocuse d’Or Sweden

Metodjury

Lindor Wink, frilans och Wink Studios
Peter Jelksäter, Adam & Albin
Ulrika Brydling, tävlingsledare Årets Kockelev


Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner

Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner med Årets Kock, SM i professionell matlagning. Det är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Årets Kock har format svensk matkultur sedan 1983 med uppgiften att leda svensk gastronomi in i framtiden.


Mer information

Ta del av hela pressmeddelandet här

Till Årets Kocks hemsida

Från Sverige sponsrar och samarbetar – läs mer

Det här betyder Från Sverige-märket

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.