från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Här är Årets Sommarblomma 2022

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Årets Sommarblomma 2022 är Chokladskära. Chokladskäran blommar generöst med djupt mörkröda, kastanjebruna, brunröda blommor på styva stjälkar över det skira bladverket. Det är en vacker favorit du möter under Blomveckorna Från Sverige den 6-19 juni. Titta efter märket Från Sverige när du väljer sommarblommor!

årets sommarblomma 2022

Information från Mäster Grön: Årets Sommarblomma 2022 är Chokladskära Cosmos atrosanguineus ”Chocamocka” som märks med Från Sverige. Foto: @annikasnaturligating

Chokladskäran blommar generöst med djupt mörkröda, kastanjebruna, brunröda blommor på styva stjälkar över det skira bladverket. Blir allt från 30 till 70 cm hög och är vacker och hållbar som snittblomma.

Juryns motivering

”Vild, sober och vacker som en ”Sophisticated Lady”. Vid minsta vindil vajar de mjuka stänglarna rofyllt och i motljus blir hela växten magisk. De nästan svarta blommorna, skiftande i metalliskt rödbrunt, är begåvade med kontrastfulla ståndare i gult. Just detta gula signalerar för fina pollinerare, att lunchen är serverad – nektarn i blomman väntar. Luta dig mot blomman och du hänförs säkerligen av den omisskännliga doften av den läckraste choklad, vilken gör dig både upprymd, lycklig och glad.”

chokladskära årets sommarblomma

Bra att veta

Växten trivs bäst på solig plats och i vanlig Plantjord, väldränerad och av bästa kvalitet. Håll den hellre lite torr än blöt och ge svag dos näring vid varje giva. Om någon stjälk sticker iväg, kan du skära ner den för att hålla plantan rund och jämn.

Lite historia

Arten är fortfarande vildväxande i Mexico, sorten ’Chocamocha’ är en relativt ung hybrid. Ursprungsarten lanserades av den berömda fröfirman Thompson & Morgan, redan 1885 och blev väldigt populär. Chokladskära är nära släkt med Rosenskära. Vår tids Chokladskära är dock mer kompakt i växtsättet.

Stefan Jacobsson, trädgårdsmästare på Ingla Blommor

– Som odlare kan man inte vara otålig. Att odla just Chokladskäran är en stor utmaning. Jag har tränat under tiotalet år. Jag använder enbart naturen som verktyg när jag styr tillväxten på mina plantor, något som är unikt för just min odling. Och efter 10 veckors strävan så kommer lyckan – allt flor på en och samma gång. Vi känner en enorm stolthet, när Chokladskäran lämnar mig för att komma till nya förvaltare, säger odlaren Stefan Jacobsson.

Här kan du läsa mer om Årets Sommarblomma Chokladskära

 


Om Årets Sommarblomma

En enskild växt, väl beprövad men kanske lite okänd, lyfts fram för att juryn önskar att fler ska få uppleva dess skönhet och nytta. Den utvalda har ett högt odlingsvärde och en positiv inverkan på dina sinnen. Samtidigt har en del utvalda egenskaper, som berikar trädgårdens insektsliv. Fråga efter Årets Sommarblomma i juni-juli lokalt, där du köper dina växter!


Från Sverige-märket betyder att växten är odlad, skördad eller hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Om svenska växter

Mer information

Läs mer om Blomveckorna Från Sverige 2022 — Mäster Grön, Blomsterlandet och Granngården berättar

Läs om Årets Sommarblomma och annat aktuellt hos
Mästergrön

Blomsterlandet
Granngården  
Splendor Plant

Se alla svenska odlare som märker med Från Sverige!


Ladda ned PDF

Ladda ner PDF Årets Sommarblomma 2022. Chokladskära. Skylt A4. Från Sverige

Relaterade inlägg

zeta grillost

Zeta har nu lanserat en svensk grillost

För de som vill njuta av en halloumiliknande grillost med svenskt ursprung har nu Zeta lanserat en grill- och stekost tillverkad på svensk mjölk! Här kan du läsa mer.

Gällenäs Grönsaker

Gällenäs Grönsaker – “Att odla är vår livsstil”

Gällenäs Grönsaker är ett ungt familjeföretag som drivs av Anette och Peter van Schie. Idag odlar de tomater, gurkor, paprika, aubergine och chili i det 5000 m2 stora växthuset.

nybergs deli

”Bra mat till alla” från familjeföretaget Nybergs Deli

Nybergs Deli är ett familjeföretag med visionen ”Bra mat till alla”. Nybergs Deli erbjuder ett noga utvalt sortiment av god och bra mat till både till vardags och fest. Här kan du läsa mer!