från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Hälsingestintan – svenska mervärden sedan 90-talet

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Britt-Marie Stegs på Hälsingestintan har jobbat länge med svenska mervärden. Det som nu är självklart för många – att äta svenskt kött och närodlat – var inte alls självklart på 90-talet. Hälsingestintan har märkt med Svenskt kött från start, och märker nu med Kött från Sverige.

Det hela började 1999. Sverige hade då varit med i EU i fyra år och hela den svenska köttbranschen befann sig i chock, importen tog över och det fanns en så dålig kvalitetssortering att konsumenterna inte hade en chans att sortera. Då grundade Britt-Marie Stegs Hälsingstintan, som hon var vd för fram till sista februari i år. Ny vd är Henrik Viken, delägare och fd vice vd.

Hennes affärsidé var att sälja svenskt kvalitetskött till medvetna konsumenter. Hon vill att konsumenten ska veta exakt varifrån köttet kommer och vem som har fött upp det.

Det blev några tuffa år för Britt-Marie Stegs. Men sedan visade det sig att det hon trodde på – att sälja lokalt kött med tydlig avsändare – var den rätta vägen. Nu är medvetenheten en helt annan. Konsumenterna vill ha kött som man vet var det kommer ifrån.

Hälsingestintan har haft Svenskt kött-märkningen sedan start och märker nu med Kött från Sverige.
– Jag tycker att det är bra med en samlingsmärkning även om vi säljer kött som är självklart svenskt. I bästa fall hjälper vi andra och vi behöver öka andelen svenskt kött totalt. Nu när märkningen förändras till Kött från Sverige följer vi så klart med.

Hälsingestintan har 37 årsanställda, försäljning och huvudkontor i Järvsö samt ett mobilt slakteri och egen styckningsanläggning i Eskilstuna.
– Det viktiga är att vi har hela kedjan, från eget slakteri till konsumentpackning.

#SvensktKött 2017 03 02

Relaterade inlägg

Blomveckorna: Ätbart, pollinerarvänligt och torktåligt

Blomveckorna Från Sverige 2023 bjuder på en skön blandning ätbart, pollinerarvänligt, torktåligt och sommarblommor 10 i topp, miniträdgårdar och Årets Sommarblomma.

Nöt & Grönt

Första färsen av 50% nötkött och 50% grönsaker

Axfood är först med att i stor skala lansera en färs av lika delar nötkött och grönsaker. Färsen Nöt & Grönt säljs under Axfoods egna varumärke Garant och ör märkt med Kött från Sverige-märkningen och Nyckelhålet.

Här är Årets Sommarblomma 2023

Årets Sommarblomma 2023 är Svartöga – en mångsidig slingerväxt som med sina färgglada, enkla blommor och karaktäristiskt mörka öga i mitten bjuder på en härlig sommarkänsla. Här kan du läsa mer!