från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Grillsäsong – upptäck prisvärda styckningsdetaljer

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Äntligen är det grillsäsong! Ett tips för att få grillmiddagen så prisvärd som möjligt är ett bra tips att inte alltid välja de vanligaste styckningsdetaljerna, utan att istället upptäcka nya detaljer som oftast även har ett lägre pris. För att inspirera till vilka olika detaljer som det finns att välja bland har vi tagit fram styckningsscheman för gris, nöt, kalv, lamm och kyckling. Styckningsscheman ger dig en bra överblick av vad de olika delarna sitter och kallas.

styckningsschema

Att ta tillvara på hela djuret är resurssmart och bidrar till minskat svinn.

Upptäck nya detaljer

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Sveriges bönder har god djuromsorg med friska djur och låg antibiotikaanvändning. Men köp inte bara biff, filé och entrecôte, använd även andra delar, till exempel nötfärs, fransyska, grytbitar, bog, bringa och skinka. Och korv, köttbullar och hamburgare. Allt på ett djur måste användas för att den svenska köttproduktionen ska gå ihop och vara konkurrenskraftig. Styckningsscheman ger dig en bra överblick och inspirerar till att upptäcka nya detaljer som ger omväxling i matlagningen.

Titta efter Från Sverige-märkningen

Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. Det kan kännas tryggt att veta. Här kan du läsa mer om varför du ska titta efter märket!

För kyckling används ofta Från Sverige-märkningen. Från Sverige-märkningen betyder att kycklingen är född, uppfödd och slaktad i Sverige och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Det finns även ett brett utbud av charkuterier och andra förädlade produkter som innehåller fågel som märks med Från Sverige.

Styckningsschema nöt 


Styckningsschema gris 


Styckningsschema kalv 


Styckningsschema lamm


Styckningsschema kyckling


Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige 

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier. Här kan du ta del av 5 anledningar till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar kött och charkuterier.

1. Du kan vara säker på att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

2. Svenska bönder jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning där djuren får behålla sitt naturliga beteende.

3. Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen.

4. Svenskt kött har en lägre klimatpåverkan. Utsläppen från svenskt nötkött är 25% lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen i EU är cirka 60% lägre än den globala medelproduktionen.

5. När du köper svenskt kött och svenska charkuterier är du med och skapar arbetstillfällen i Sverige.


Skillnaden mellan direkt grillning och indirekt grillning

Direkt grillning

Direkt grillning innebär att det som ska grillas placeras på gallret direkt ovanför värmekällan. Direkt grillning passar för råvaror som inte har så lång tillagningstid som exempelvis korv, hamburgare, lök etc.

Indirekt grillning

Vid indirekt grillning placeras istället råvarorna på sidan av värmen. Indirekt grillning passar istället för råvaror med längre tillagningstid som exempelvis revbensspjäll, hel kyckling och rotfrukter.


Mer information

Inne hos Svenskt Kött hittar du fakta om alla styckningsdetaljer av gris, nöt, lamm och kalv. Var de sitter på djuret, hur du tillagar dem på bästa sätt och så tillhörande recept.

Inne hos Svensk Fågel kan du lära dig mer om kycklingens olika delar

Läs mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Blomveckorna: Ätbart, pollinerarvänligt och torktåligt

Blomveckorna Från Sverige 2023 bjuder på en skön blandning ätbart, pollinerarvänligt, torktåligt och sommarblommor 10 i topp, miniträdgårdar och Årets Sommarblomma.

Nöt & Grönt

Första färsen av 50% nötkött och 50% grönsaker

Axfood är först med att i stor skala lansera en färs av lika delar nötkött och grönsaker. Färsen Nöt & Grönt säljs under Axfoods egna varumärke Garant och ör märkt med Kött från Sverige-märkningen och Nyckelhålet.

Här är Årets Sommarblomma 2023

Årets Sommarblomma 2023 är Svartöga – en mångsidig slingerväxt som med sina färgglada, enkla blommor och karaktäristiskt mörka öga i mitten bjuder på en härlig sommarkänsla. Här kan du läsa mer!