från sverige

Tillbaka

Grattis Maria Forshufvud – Årets Agronom 2020!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Grattis Maria Forshufvud, vd på Svenskmärkning AB, har utsetts till Årets Agronom av Agronomförbundet. De delar årligen ut Agronompriset till en person som är ”en god ambassadör för agronomkåren”. Läs motiveringen och Jordbruksaktuellts intervju med Maria.

Årets Agronom

Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB, har utsetts till Årets Agronom av Agronomförbundet.

Agronomförbundet delar årligen ut Agronompriset ”Årets Agronom” till en person som är ”en god ambassadör för agronomkåren”. Mottagaren kan verka på det nationella, internationella eller regionala planet.

”Marias framgångsrika arbete med Svenskmärkning har lett till ett ökat intresse för lantbruk i Sverige och en ökad efterfrågan på produkter från svenskt lantbruk”. Så lyder en del av motiveringen när Maria Forshufvud, VD på Svenskmärkning AB, utnämns till Årets Agronom 2020:

Årets Agronom 2020 Maria Forshuvud

Maria är husdjursagronom och har arbetat i livsmedels- och lantbrukssektorn i många år. Sedan november 2015 är Maria vd på Svenskmärkning AB. Märket Från Sverige som betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige har stor betydelse för svenskt lantbruk.

Tack vare Marias målmedvetna arbete är märket idag välkänt och det hjälper konsumenter att välja svenskproducerade livsmedel och blommor i mataffärer och på restauranger. Många företag arbetar aktivt med att förändra produktionskedjan så att de kan sätta märket Från Sverige på sina produkter.

Sammantaget har Marias framgångsrika arbete med svenskmärkningen lett till ett ökat intresse för lantbruk i Sverige och en ökad efterfrågan på produkter från svenskt lantbruk, vilket bidrar till svensk livsmedelsförsörjning och levande landsbygd.

Grattis Maria!

Agronomförbundet är sammanslutning av agronomer inom Naturvetarna. Agronomförbundet är ett kontaktnät inom agronomkåren och arbetar för att marknadsföra agronomer.  Läs mer om Agronomförbundet


Intervju i Jordbruksaktuellt av Isabella Odmark 2020 04 30:

Hallå där – Maria Forshufvud är Årets Agronom

Utmärkelsen Årets Agronom har tilldelats husdjursagronomen Maria Forshufvud som i dag är vd på Svenskmärkning AB.
– Det är otippat, jag är förvånad och glad. Det känns stort!

Trots att det är Maria själv som fått utmärkelsen är hon tydlig med att det handlar om teamwork.

– Motiveringen är starkt förknippad med det arbete som jag och mina medarbetare på Svenskmärkning gör. Vi är ett starkt och bra team för märkningen Från Sverige och jag tror att det har betydelse. Jag är en stolt och glad agronom, men den här utmärkelsen är också till det arbete som hela vårt team gör på Svenskmärkning.

Mer motiverad efterfrågan

Maria berättar att de på Svenskmärkning just nu, i rådande omständigheter med corona, lägger extra stort fokus på att vara aktiva på och utveckla olika digitala medier.

– Vi lyfter fram och berättar om styrkorna med tydligt ursprung på råvaror, livsmedel och växter. Åtta av tio konsumenter vill verkligen veta varifrån maten, råvarorna, kommer. Då bidrar vi samtidigt till att stötta företag som är tydliga med ursprung och använder Från Sverige-märket.

– Vi arbetar också aktivt med att ta fram ett enkelt kommunikationsmaterial för butiker om märket.

Hon berättar att de märker av ett ökat intresse i deras olika kanaler, och säger att det finns en stark efterfrågan på svenskt.

– Den är stark och har varit stark länge. Men man kan säga att efterfrågan förstärks när vi har den typ av kris i samhället som vi har nu.

Även som privatperson brinner Maria för de frågor hon arbetar med.

– Jag är också en av dem som har glädje av märkningen ute i butiken!

Tacksam för utbildningen

Maria gjorde proppen mellan 1980 till 1981 och tog sedan ut sin examen 1985. På frågan om vilket hennes bästa minne är från Ultuna har hon svårt att välja ett.

– Bästa minnet är ändå alla vänner man har med sig därifrån, och hela nätverket. Det som var riktigt kul var ju alla festerna, och att plugga ihop med kompisarna.

Hon säger att hon är väldigt tacksam att hon valde just den utbildningen.

– Nu har det hänt massor sedan jag gick där, och det är bra för en utbildning ska naturligtvis utvecklas. SLU:s utbildningar är så rätt i tiden och kan erbjuda mycket till dem som är intresserade av de gröna näringarna och livsmedelsproduktion. Jag hoppas verkligen att utbildningarna är kända och lockar många sökanden.

Olika branscher

Efter examen har Maria, förutom att vara vd på Svenskmärkning även varit vd för Svenskt Kött, men har också hunnit med att jobba inom flera olika verksamheter.

– Jag började med att vara nära husdjursagronomdelen men sen har jag jobbat med kommunikation, både inom växtförädling och retail. På varje arbetsplats har jag haft stor nytta av den grundkunskap jag fick från Ultuna, och den förståelse jag fick för lantbruket, säger hon och fortsätter:

– Det har jag i mitt nuvarande yrke också, även fast vi vänder oss mycket mot livsmedelsindustrin, dagligvaruhandeln och restauranger. Genom att förstå hur det fungerar bakåt i kedjan, från råvaruproduktionen, så blir det också mycket lättare att beskriva värdena med det svenska. Så det är jag glad för och jag tror det har bidragit positivt till vår verksamhet.

Agronomer behövs

Maria tror på en ljus framtid för de som studerar på Ultuna, oavsett inriktning, och säger att agronomer behövs.

– Till de agronomer som lämnar Ultuna vill jag säga att fortsätt vara nyfikna och framåtlutade när ni går ut och jobbar, slå er inte till ro utan sök ständigt ny kunskap. Som agronom kan du bidra med så mycket till samhället.

Intervju av Isabella Odmark, Jordbruksaktuellt 20200430

 

Aktuellt

Närproducerat

Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2020

Närproducerat är fortsatt viktigast när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst enligt Food & Friends matrapport 2020.

Hurra för Sveriges bönder!

Hurra för Sveriges bönder! Följ dem på Instagram!

Under krisen har Sveriges bönder fortsatt jobba för att vi ska få mat på bordet. Under #farmingasusual och #vifyllerhyllorna kan du se deras bilder från vardagen.

Lidl

Upptäck Från Sverige-märkta varor på Lidl

Lidl har ett brett sortiment av Från Sverige-märkta produkter som de jobbar för att lyfta fram på förpackningar och i butik. Nästa vecka, vecka 29, gästar de Från Sveriges Instagram.