från sverige

Tillbaka

Grattis Krokstorps Gård — Årets Bonde 2020

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det blev Krokstorps Gård i Skåne som tog hem titeln Årets Bonde 2020. Vinnaren presenterades i samband med en prisceremoni som hölls på Malmö Slagthus under måndagskvällen.

Krokstorps Gård utanför Helsingborg i Skåne tog hem titeln Årets Bonde 2020. Vinnaren avslöjades i samband med en prisceremoni som hölls på Malmö Slagthus under måndagskvällen.

Så här löd juryns motivering:

”Vinnaren i Årets Bonde 2020 visar upp en bredd som imponerar och en nyfikenhet som inspirerar. Detta gäller 360 grader; arbetet med växtskydd, odlingsteknik, bördighet, biologisk mångfald, socialt engagemang, energiförsörjning och ny teknik. Här bygger man värden över tid och tar ansvar för både natur, djur och människa – ett ansvar som sträcker sig generationer bakåt i tiden – och förhoppningsvis lika många generationer in i framtiden.”


Om Krokstorps Gård

”Vår filosofi är att sköta verksamheten på ett så varaktigt och hållbart sätt som möjligt.
Jorden är vårt kapital och det ska räcka många generationer till.”

Krokstorps Gård är en släktgård med anor från år 1742. Idag är det 8.e och 9:e generationen som driver lantbruket. Fredrik Krokstorp övertog gården efter sin far år 1981 och sedan år 2017 är det sonen Martin som driver gården. Från 1981 till idag har brukningsarealen utökats från 135 ha till att idag omfatta ca 480 ha åkermark. Här odlas främst vete, korn, havre, raps och gräsfrö. Dessutom odlas mellangrödor med så stor artrikedom som möjligt och sedan 2010 förädlas egenodlade raps till kallpressad olja.

Läs ATLs intervju med Martin Krokstorp

Krokstorps Gård på Facebook


Årets Bonde 2020

En av 6 kategorivinnare tog hem titeln

I början av oktober utsågs sex värdiga kategorivinnare i Årets Bonde, och utav dem utsågs vinnaren av huvudtiteln, Årets Bonde 2020. Här är kategorivinnarna — följ dem gärna på Facebook:

Mjölk: Wapnö Gård
Spannmål: Krokstorps Gård

Fisk & Skaldjur: FiskarAnna

Eko & Innovation: Bokeslundsgården

Frukt & Grönt: Lilla Bjers

Kött: Ejmunds Gård

Läs mer om dem här och om samtliga nominerade i Årets Bonde 2020.

Kockarnas Bonde 2020

Dessutom har 100 av Sveriges mest framstående kockar fått rösta fram sin favoritproducent. Vinnaren är Lilla Labäck i Lidköping, som därmed kan titulera sig Kockarnas Bonde 2020.

 


Mer information

Läs mer om Årets Bonde — Hållbarhet, Innovation, Matkvalitet: åretsbonde.se
Årets Bonde — Från Sverige-märkningen med i utvecklingen av Årets Bonde.
Årets Bonde på Facebook

 

Aktuellt

Utmärkt fisk från Gårdsfisk

Gårdsfisk märker sin fisk med Från Sverige och nu hittar du tre nyheter i butiken: färs och ryggbit av Gårdsclarias och filé av Rödstrimma. Och kanske lite rökt till jul?

Därför ska du titta efter Från Sverige-märket

Visst känns det bra att veta var maten kommer ifrån? Från Sverige-märket gör det enkelt för dig att välja svenska råvaror, livsmedel och växter när du handlar.

Så ser svenskarnas julmatvanor ut 2020

I spåren av pandemin är svenskt och hög kvalitet viktigt på julbordet, visar Livsmedelsföretagen julmatsundersökning. Hur viktig är skinkan och vem vill vi se som gäst?