från sverige

Tillbaka

Gabriel toppar med 3 rätters på svenska råvaror!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

I det fjärde och sista avsnittet av programserien Från Sverige avslutar Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges mästerkock 2019, med att laga en trerätters på svenska råvaror. Här är recepten!

Carpaccio på rödbeta med matvete

4 portioner

2 dl matvete
4 rödbetor, gärna med blast
1/2 dl neutral rapsolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk flytande honung
1/2 dl valnötter, hackade
1 kruka salvia
1 kruka timjan
salt
svartpeppar

Gör så här:
Koka matvetet enligt instruktioner på förpackningen. Tvätta rödbetorna noga och skär dem i millimetertunna skivor, använd mandolin. Fördela skivorna på fina tallrikar. Skär rödbetsbladen och stjälkarna i centimetertjocka strimlor. Hetta upp en stekpanna med lite olja och tillsätt det kokta matvetet. Stek tills det har fått lite stekyta. Lägg i rödbetsblad och stjälkar, låt dem steka med i någon minut. Tillsätt olja, vinäger och honung, smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen på tallrikarna, toppa med hackade valnötter och färska örter.


Carpaccio på rödbeta är en vegetarisk förrätt för alla tillfällen

Karré med kolbakade grönsaker och örtsmör

4 portioner

Karré
4 skivor fläskkarré
rapsolja
salt
svartpeppar 

Kolbakade grönsaker:
2 röda lökar
2 morötter
2 palsternackor
2 potatisar
2 rödbetor
1/4 vitkålshuvud

Örtsmör
200 g smör, rumsvarmt
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka timjan
1/2 kruka rosmarin
1/2 kruka oregano
salt
svartpeppar 

Gör så här
Tänd grillen och låt den få en fin glöd. Tvätta grönsakerna, lägg dem i kolen och baka i cirka 15-20 minuter eller tills de är mjuka, tiden beror på hur varm kolen är. Var inte orolig för att grönsakerna ska brännas på ytan, det skär man bort före serveringen.

Örtsmör
Lägg smöret i en skål och rör ned finhackade vitlöksklyftor och örter. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att smöret ska vara rejält kryddat när du smakar av, det ska vara en tydlig smaksättare till grönsakerna och köttet sedan. Det blir mer örtsmör än vad som kommer att gå åt. Det håller sig bra i kylen i några dagar.

Karré
Gnid in karréskivorna med rapsolja, strö över salt och peppar. Grilla köttet på hög värme tills det har fått din färg och har en innertemperatur på ca 65-70˚. Låt det vila ca 5 minuter före serveringen.

Servering
Ta upp grönsakerna, snygga till dem lite från det brända, skär dem i mindre bitar och lägg upp på tallrikar tillsammans med köttet och det härliga örtsmöret.


När du gör ditt egna örtsmör kan du välja själv vilka örter du vill ha i!

Fattiga riddare med flädermarinerade jordgubbar

4 portioner

Fattiga riddare:
4 skivor vitt bröd
1 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 ägg
2 msk kardemummakärnor
2 msk socker
smör till stekning

Jordgubbar:
15 jordgubbar
2 msk flädersaft, koncentrerad

Tillbehör:
2 dl vispgrädde
färsk mynta

Gör så här
Skär jordgubbarna i mindre bitar, lägg dem i en skål med flädersaft och låt dem dra en stund.

Fattiga riddare
Skär bort kanterna från brödet. Blanda mjölet med hälften av mjölken och vispa till en klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen. Doppa brödskivorna i smeten. Stek skivorna i rikligt med smör tills de har fått fin färg. Mortla kardemummakärnorna och blanda dem med sockret. Vänd de nystekta riddarna i sockerblandningen.

Servering
Vispa grädden till ett mjukt skum och servera till de nystekta riddarna och marinerade jordgubbarna. Garnera med färsk mynta.


Gabriel gör en modern touch på klassikern fattiga riddare


Mer information

programserien Från Sverige får du följa med när Gabriel djupdyker i produktion och förädling av Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter. Det blir även en hel del matlagning med tillhörande recept. Programserien Från Sverige kan du följa på Gabriel Jonssons YouTube-kanal Ett Gott Land.

Aktuellt

Matproducenten – den nya hjälten! Årets Kock Talks.

Covid19 har synliggjort hur sårbara vi är som land. Konsumenter och restauranggäster vill äta mat med svenskt ursprung, samtidigt kämpar svenska bönder för sin egen överlevnad.

Gabriel toppar med 3 rätters på svenska råvaror!

I det fjärde och sista avsnittet av serien Från Sverige avslutar Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019, med en trerätters på utmärkta svenska råvaror. Här är recepten!

Årets Kock 2020 Från Sverige

Fullmatade digitala Årets Kock Veckan börjar nu!

I år är Årets Kock ett digitalt event. Se den spännande finalen livesänd den 17 september, inspireras av Årets Kock Talks, Årets Kock Podden hela vecka tills dess.