från sverige

Tillbaka

Frossa i svenska tulpaner på Tulpanens Dag!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Vem blir inte lycklig av tulpaner? Den 15 januari är Tulpanens Dag och nu börjar den färgsprakande, krispiga högsäsongen för vackra klimatsmarta svenska tulpaner! Av alla de tulpaner som säljs i buketter i Sverige är de allra flesta odlade här. När du köper tulpaner med Från Sverige-märket vet du att de är odlade, skördade, paketerade och kontrollerade i Sverige.

svenska tulpaner

Foto: Blomsterfrämjandet.

160 miljoner svenskodlade tulpaner!

Svenska tulpaner går nu in i sin högsäsong, och de allra flesta du hittar i butiken är odlade i Sverige. Det drivs upp tulpaner av ett dussin tulpanodlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Det ger korta transporter och korta transporter är bra för tulpanernas hållbarhet. Det odlas så mycket som över 160 miljoner tulpaner i Sverige i år och det finns ett stort härligt urval av sorter och färger som kan kombineras i det oändliga.
Här är tips på 100 inspirerande tulpanbuketter från Blomsterfrämjandet

Vad betyder Från Sverige-märket på tulpanerna?

En tulpan med märket Från Sverige är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige. För att få använda märket Från Sverige på växter är kravet att växterna är certifierade, merparten är även klimatcertifierade. Det innebär att odlingen är kontrollerad av ett oberoende kontrollorgan och växterna kommer från odlare och lantbrukare som tar ett omfattande miljöansvar och som aktivt arbetar med att minska odlingens klimatpåverkan.

Svenska tulpaner är klimatsmarta

Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpanodlare jobbar ständigt med att få fram tulpaner av toppkvalitet. För att få en tulpan som håller sig fin länge arbetar odlarna med lite större lökar. Svenska tulpaner odlas klimatsmart i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle. Tulpaner har ett stort behov av kyla och Sverige har därför bra förutsättningar tack vare vårt klimat. Många handelsträdgårdar i Sverige är familjeföretag där flera generationer arbetat och arbetar tillsammans. Ofta kan du se på förpackningen vilken handelsträdgård de kommer från.

Tulpaner skördas hos Alverbäcks Blommor på Ekerö.
Längst ned här ser du fler utmärkta odlare!


Bästa tulpantipsen från Blomsterfrämjandet!

Tulpaner är lätta att lyckas med och en tulpanbukett håller sig ca 1 vecka. Placera dem på en sval plats, så kan de hålla ännu längre.

För bästa hållbarhet: Skär av ca 1 cm av stjälkarna av med en vass kniv. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten. Placera tulpanerna i en vas och fyll på med friskt och svalt vatten. Låt stjälkarna få stöd av förpackningen under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men helst inte i direkt solljus.

Om du har möjlighet kan du ställa tulpanbuketten svalt under natten, till exempel i ett uterum, så håller den längre.

Träffa Blomsterfrämjandet på Formex i Stockholm 14-15 januari!

  • Träffa My Feldt & Blomsterfrämjandet på Formex den 14 januari. Klockan 14.00 är det pressträff vid Blomsterfrämjandets Flower truck. Monter B 14:31.
  • På Tulpanens Dag den 15 januari kan du även handla svenskodlade tulpaner från deras Flowertruck på Formex.
  • På morgonen  den 15:e januari kommer även vår odlare Anders skörda tulpaner med Soraya och Jesper på TV4 Nyhetsmorgon. Åh vilken härlig, krispig och färgglad tid vi befinner oss i nu.

Mer inspiration och fakta — Blomsterfrämjandet


Mer information

Läs mer om svenska växter och blommor

Aktuellt

ICA lyfter svenska växter med Från Sverige-skyltning

Den här våren behöver svenska odlare och deras växter och blommor extra uppmärksamhet från butiker och kunder. ICA tar initiativet att skylta mer med Från Sverige.

Framgångsrikt Från Sverige sänker licensavgiften

Den starka, positiva utvecklingen för Från Sverige-märkningen gör att licensavgiften sänks den 1 juli 2020. Närmare 190 företag använder märket på mer än 10 000 produkter.

Örtstekt lammrostbiff à la Martin Moses, Årets Kock

Svenska råvaror ligger Martin Moses, Årets Kock 2019, varmt om hjärtat. Här är hans recept på örtstekt lammrostbiff med rostad blomkål och krämigt matvete att njuta av i påsk.