från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige partner till Stockholm European Capital of Gastronomy

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Stockholm är utsett till European Capital of Gastronomy 2023 och Från Sverige-märkningen går in som partner för att lyfta svenska råvaror och livsmedel tillsammans med andra aktörer inom gastronomin. Ett första samarbete är invigningsbanketten för det gastronomiska huvudstadsåret på Stadshuset i februari, som arrangeras av Stockholms Stad i samarbete med Gastronomiska akademien.

Stockholm Europeisk gastronomisk huvudstad 2023

Pressmeddelande 20221219. Från Sverige och Stockholm European Capital of Gastronomy.

– För oss är det självklart att vara delaktiga under det gastronomiska huvudstadsåret, berättar Ulrika Ekström, vd på Svenskmärkning som står bakom ursprungsmärkningen Från Sverige. Fokuset på Stockholm och Sverige under 2023 ger oss nya möjligheter att lyfta svenska råvaror och livsmedel tillsammans med andra aktörer inom gastronomin.

I förlängningen är målet att det ska bli ännu fler svenska råvaror på restaurangerna.
– Alla som arbetar inom gastronomin – från bonden till servitören – kan bära budskapet om råvarorna och matkulturen från Sverige. Det vore fantastiskt om vi kunde väcka samma känslor för svenskproducerade råvaror som till exempel Italien. Det handlar inte om nationalism utan om stolthet, både för produkterna i sig och för de svenska mervärden de är laddade med, menar Lotta Hovhammar, som är kommunikationsansvarig på Svenskmärkning.

Ett första konkret samarbete handlar om Invigningsbanketten för det gastronomiska huvudstadsåret på Stadshuset i februari, som arrangeras av Stockholms Stad i samarbete med Gastronomiska akademien.
– Då kommer vi att tillsammans med Fredrik Eriksson och Mässrestauranger att lyfta fram producenterna så glansfullt som de förtjänar, säger Lotta Hovhammar.

– Det finns flera anledningar till att vi går in i detta partnerskap. Här finns en plattform som ger oss möjlighet att prata om svenska livsmedelsproducenter i sammanhang som visar allt det bästa och vackraste med svensk gastronomi. Stockholm är en gastronomisk destination i världsklass att räkna med, och här spelar våra svenska råvaror en viktig roll, säger Ulrika Ekström.

Lotta Ranert som är projektledare på Stockholm–European Capital of Gastronomy arbetar för att fler samarbeten ska uppstå under året.
– Det kommande året är vår chans att visa Stockholms innovativa matscen och Sveriges måltidskultur för världen. När vi arbetar tillsammans kan vi skapa evenemang som ger bestående intryck och långsiktiga effekter för restaurang- och besöksnäring.

 

Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023 genomförs på initiativ av Gastronomiska Akademien i samverkan med Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien samt Stockholms Stad genom Visit Stockholm.
I januari publiceras årets program för Stockholm–European Capital of Gastronomy. Läs mer


Mer information

Vill du bli partner eller innehållsaktör till Stockholm–European Capital of Gastronomy?

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Om svenska råvaror

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Bilder och nyheter på Från Sveriges MyNewsdesk

 

 

Relaterade inlägg

LI Tareq Taylor triss i kungar julbordsgäster

Triss i kungar – dem vill vi helst äta julbord med

För tredje året hamnar Tareq Taylor högst upp på svenskarnas julbordsgästlista! Tareq märker sina färdigrätter Maten é klar med Från Sverige så vi tycker att det är ett utmärkt val!

kockarnas kamp

Danyel Couet om vinsten i Kockarnas kamp

Det blev Danyel Couet som kammade hem vinsten i Kockarnas kamp. Här kan du ta del av hela vinnarintervjun med Danyel och läsa mer om Danyels egna såser som han valt att ursprungsmärka med Från Sverige.

bake my day

Bake My Day bakar för hand med svenska råvaror

Bake My Day bakar sina produkter för hand i Huddinge, söder om Stockholm. Svenska och lokala råvaror är viktigt och alla matbröd och kaffebröd är ursprungsmärkta med Från Sverige. Vi bad Moses Isik, vd på Bake My Day, att berätta mer.