från sverige

Tillbaka

Från Sverige på Årets Kock med Svenskt Kött

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Nu är Årets Kock 2018 utnämnd och enligt juryns ordförande Stefan Karlsson var det extremt jämt i år. Den nya inriktningen har enligt honom höjt både nivån och spänningen på tävlingen. Under de två dagar då den pågick har de 8 tävlande finalisterna visa upp sina kunskaper i både teoretiska samt praktiska uppgifter. Till sist var det David Lundqvist, Grand Hotel i Saltsjöbaden som tog hem segern. Stort grattis säger vi från ursprungsmärkningen Från Sverige!

Ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige var på plats tillsammans med Svenskt Kött och hejade på de tävlande kockarna. Vi tog också tillfället i akt att visa och berätta om ursprungsmärkningen för branschbesökare, för att tala svenskt ursprung på råvarorna på restaurang, och privatbesökare, för att påminna dem om att titta efter märket när de handlar råvaror, livsmedel och växter i butiken.

Kul möten med bransch och matintresserade

I den luftiga lokalen i Kungliga Tennishallen var vi på Svenskmärkning AB och Svenskt Kött på plats i montern. Här fanns broschyrer, affischer och information från både märkningen Från Sverige och från Svenskt Kött. Vi hade under de två dagarna många spännande och intressanta diskussioner. Många var engagerade i vikten av att köpa svenskproducerat kött och andra svenska råvaror. Några ville även diskutera miljöfrågor, köttkonsumtion och böndernas situation i Sverige och hur vi göra för att fortsätta ha en levande landsbygd och öppna landskap.

Goda munsbitar av Thomas Sjögren och Andreas Hedlund

Vårt sällskap i montern av kockarna Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, och Andreas Hedlund, Årets Kock 202, var mycket uppskattat. De bjöd på munsbitar av svenska råvaror med en svensk rödbrokig mjölkko i fokus. Andreas bjöd på nattbakad, alrökt bog med äpple- och senapscrème samt pepparrotskål, och rostbiff med lingon, sellerislaw och rostad lök. Thomas bjöd på en tartar på levain, med dragoncreme och picklad kålrabbi samt en svampduxelles på levain med samma dragoncreme och picklade kålrabbi. Köttet kom från en 5-årig ko av rasen SRB från Öland. Efter väl utfört arbete i mjölkproduktionen hade denna ko fått en mycket hög fettmarmorering på sitt kött vilket gav mört kött med nötig, mild smak.

Tack säger vi!

Förutom Thomas Sjögren och Andreas Hedlund var Maria Forshuvud, Lotta Hovhammar och Ulrika Norvell på plats från Svenskmärkning, som står bakom märkningen Från Sverige. Från Svenskt Kötts sida var det Elisabet Qvarford och Karin Amadé samt extra hjälpen Kerstin Gauffin och Anette Rosvall. Andreas assisterande kock Jakob Schneidler och Thomas assisterande kock Niklas Kennheden var till stor hjälp. Dessutom fick vi fin assistans av kockeleverna Alex, Mille och Simon från Stockholms Restaurangskola.

När vi på lördagseftermiddagen packade ihop vår monter kunde vi konstatera att vi haft två roliga, intressanta och spännande dagar. Det är fantastiskt att så många i branschen och privat är så engagerade, kunniga och vetgiriga när det gäller våra hjärtefrågor. Samt att vi ser ljust på framtiden!

Thomas Sjögrens recept
Andreas Hedlunds recept
Från Sverige & Äppelriket på Årets Kock

Tack SydGrönt för härliga, svenskodlade grönsaker.

Sommarens torka kommer påverka svenska råvaror under lång tid. På Inspirationsscenen: Fredrik Eriksson, krögare, Maria Forshufvud, Svenskmärkning/Från Sverige, Åsa Odell, grisbonde LRF och Henrik Stridh Äppelriket.

Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning, talade om svenska råvaror och ursprungsmärkningen på Gastronomiscenen.

 

 

Aktuellt

Kom ihåg! Ursprungsinfo, registrering och synlighet

Tre kom ihåg! Information om svenskt ursprung på förpackningen, registrera produkter i Portalen så att de kan godkännas i god tid före lanseringen och visa märket!

Nyhet för KRAV-certifierade Frukt och grönt-företag

KRAV och Svenskmärkning har utvecklat hygienregler som tillval till KRAVs regelverk som gör det möjligt för primärproducenter av frukt och grönt att märka med Från Sverige.

Massbalansberäkning vid revision – varför då ?

Alla företag som använder märkningen Från Sverige kommer få besök av en revisor för att göra en stickprovsrevision, och då görs en massbalansberäkning.