från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Bua Shellfish Från Sverige-märkta havskräftor & räkor

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Bua Shellfish erbjuder Från Sverige-märkta havskräftor och färskskalade räkor fiskade i Skagerak/Kattegatt och landade i hamnar på västkusten. “Vi är stolta över att kunna leverera färska skaldjur fiskade, landade och producerade i Sverige“ berättar Peter Sjöholm, VD på Bua Shellfish. Läs mer om hav till bord, varför Från Sverige-märkningen är viktig och var du kan köpa Från Sverige-märkta havskräftor och räkor.

svenska havskräftor

Berätta om företaget Bua Shellfish!

– Bua Shellfish är huvudägt av de svenska yrkesfiskarna genom bolaget Västkustfisk SVC AB. På Bua Shellfish producerar vi skaldjursprodukter i lake, allt från den lilla färskskalade räkan till hummer. I många år var havskräfta vårt fokus, men när vi för ett par år sen fick chansen att köpa in en linje för ångkokning och skalning av räka antog vi utmaningen och idag är vi Sveriges enda producent av färskskalad räka. Vår drivkraft är att allt fler ska få upptäcka den goda smaken av färska räkor och havskräftor och kunna njuta av färska skaldjur året om. Detta gör vi genom att ha en modern produktionslinje och en kvalitetscertifierad process.

Vi förser både grossister och dagligvaruhandeln med våra produkter, antingen under eget namn eller genom samarbete inom EMV, berättar Peter.

bua shellfish produkterBua Shellfish erbjuder Från Sverige-märkta havskräftor och färskskalade räkor fiskade i Skagerak/Kattegatt och landade i hamnar på västkusten.

Era havskräftor och räkor är märkta med Från Sverige-märket. Hur går processen till från hav till bord?

– Våra svenska skaldjur fiskas i Skagerak/Kattegatt och landas i hamnar på västkusten. En del ropas in på auktionen i Göteborg och en del landas också direkt vid kaj i Bua. Vid ankomst till anläggningen sker en noggrann kvalitetskontroll varefter skaldjuren sedan ångkokas. Räkan skalas därefter maskinellt. Slutligen lakeläggs alla skaldjur i hink eller på burk.

På Bua Shellfishs hemsida kan du se hela processen filmad.

Varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktig för er?

– Vi är stolta över att kunna leverera färska skaldjur fiskade, landade och producerade i Sverige och vi vet att konsumenter idag gärna väljer svenska varor, så genom att använda märkningen Från Sverige på våra produkter vill vi underlätta för konsumenterna att göra medvetna val.

Bua Shellfish är idag Sveriges enda producent av färskskalad räka.

Var går det att köpa era produkter?

– Våra egna produkter märkta med Från Sverige finns bland annat att köpa på Gekås och i utvalda ICA och Coop butiker. Därutöver producerar vi också färskskalad räka för Axfood under märket Garant som finns att köpa hos Willys, Hemköp, Mat.se och Tempo.

svenska räkor

 


Mer information

Läs mer om Bua Shellfish

Läs gärna mer om Sjömat – fisk, skaldjur och musslor och kriterierna för fisk och skaldjur som märks Från Sverige

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige


Från Sverige-märket visar vägen till fisk, skaldjur och musslor som fångas eller odlas i Sverige

Fisk, skaldjur och musslor som är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige fångas eller odlas i Sverige eller i de vatten som angränsar till Sveriges kust, det vill säga Skagerak, Kattegatt, Östersjön eller Bottenviken. Båtarna är svenskregistrerade och fisken är alltid landad i svenska hamnar vilket hjälper till att behålla arbetskraft i Sverige och att kunskapen och hantverket lever vidare. Företag som förädlar produkterna är dessutom certifierade enligt en tredje part och kontroller görs av fristående certifieringsbolag för att säkra att märkningens kriterier efterlevs.

Läs gärna mer om Sjömat – fisk, skaldjur och musslor och kriterierna för fisk och skaldjur som märks Från Sverige.

Relaterade inlägg

rotfrukter

Rotfrukter året runt – 9 utmärkta rotfrukter

Rotfrukterna är inte bara mättande och nyttiga, de är prisvärda och kan varieras i det oändliga. Läs mer och lär dig mer om 9 utmärkta rotfrukter!

Svenska_ägg

De svenska äggen – många mervärden på köpet

Att ägget är näringsrikt, hållbart och variationsrikt är bara några av många andra fördelar. Vi bad Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska Ägg berätta mer.

Höstmeny med 98% svenskt vid Livsmedelsdagarna

Från Sverige ser med glädje fram emot att presentera en utmärkt trerätters höstmeny skapad av 98% svenska råvaror vid Livsmedelsdagarna 2021.