från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige-märket gör det lätt att välja svenskt

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Visst känns det bra att veta var maten kommer ifrån? Från Sverige-märket är en frivillig ursprungsmärkning som gör det enkelt att välja svenska råvaror, livsmedel och växter. Här kan du lära dig mer om vad Från Sverige-märket betyder, vilka produkter som kan märkas och fördelarna med att välja svenskt.

välja svenskt

Det ska vara lätt att välja svenskt. Titta efter märket Från Sverige nästa gång du handlar!


Vad betyder Från Sverige-märket?

Från Sverige-märket är en frivillig ursprungsmärkning för svenska råvaror, livsmedel och växter. I Från Sverige ingår också Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. Märkena har samma regler och kriterier. Märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige förtydligar köttets och mjölkens ursprung i produkterna, som mjölken i en fruktyoghurt.

från sverige


Från Sverige-märkets 5 kriterier:

⚪️ Alla djur är födda och uppfödda i Sverige

⚪️ Odling har skett i Sverige

⚪️ All förädling och packning har gjorts i Sverige

⚪️ Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller färdiga pannkakor

⚪️ För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel. Här kan du läsa mer om sammansatta varor.

välja svensktEn vara som är märkt med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige!


Vilka varor kan märkas?

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige kan användas på alla typer av svenskproducerade råvaror, livsmedel växter som uppfyller märkets kriterier. Idag hittar du märket på nära 11 000 produkter i hela butiksvarvet. Du kan hitta märket på allt från mejerivaror, kött, korv, grönsaker, frukt, bär, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, sylt, senap, kyckling, färdigrätter och en mängd andra varor som du hittar i hyllor, diskar och frysdiskar och på vissa restauranger.

Här hittar du listan över företag som märker med Från Sverige. Ett företag kan både ha märkta och omärkta produkter i sitt sortiment.


5 utmärkta skäl att välja svenskt

Att välja svenskproducerad mat för den goda smaken skull är gott nog. Men det finns många fler anledningar till att välja svenskt. Här följer några argument för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter.

🐮 Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Dessutom är den svenska djurskyddslagstiftningen den mest omfattande i världen.

🍎 Svenska grönsaker, frukter och bär slipper långa transporter och får istället mogna länge på plantan. När det gäller växtodling har Sverige ett långsiktigt miljöarbete och tuffa miljöregler, som gör att svenska livsmedel håller hög klass. Nära nog alla svenska växthus värms med förnybar energi. Sverige har dessutom låg och försiktig användning av växtskyddsmedel jämfört med övriga Europa.

🧑‍🌾 Uppfödning, odling, förädling, och förpackning skapar jobb i hela Sverige och är bra för det svenska lantbruket och livsmedelsproduktionen.

💛 Vi har en mycket hög livsmedelssäkerhet i Sverige. Du ska kunna känna dig trygg att maten är säker när du handlar till dig själv, dina vänner och din familj.

🌷 Det odlas inte bara livsmedel i Sverige utan även växter. Det finns många anledningar att välja svenskodlade växter. Närodlade blommor håller bättre, vilket är bra för miljön och växterna, och du stödjer svensk odling så att hantverket lever vidare.


Mer information

Mer om märket Från Sverige, Mjölk från Sverige och Kött från Sverige

Välj svenskt – du får viktiga mervärden på köpet

Här hittar du alla företag som märker med Från Sverige

Relaterade inlägg

LI Tareq Taylor triss i kungar julbordsgäster

Triss i kungar – dem vill vi helst äta julbord med

För tredje året hamnar Tareq Taylor högst upp på svenskarnas julbordsgästlista! Tareq märker sina färdigrätter Maten é klar med Från Sverige så vi tycker att det är ett utmärkt val!

kockarnas kamp

Danyel Couet om vinsten i Kockarnas kamp

Det blev Danyel Couet som kammade hem vinsten i Kockarnas kamp. Här kan du ta del av hela vinnarintervjun med Danyel och läsa mer om Danyels egna såser som han valt att ursprungsmärka med Från Sverige.

bake my day

Bake My Day bakar för hand med svenska råvaror

Bake My Day bakar sina produkter för hand i Huddinge, söder om Stockholm. Svenska och lokala råvaror är viktigt och alla matbröd och kaffebröd är ursprungsmärkta med Från Sverige. Vi bad Moses Isik, vd på Bake My Day, att berätta mer.