från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige i samarbete med Nazuk Turdieva

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Nazuk Turdieva tog hem segern i årets upplaga av Sveriges mästerkock. I semifinalsavsnittet presenterade Nazuk sin kokboksidé "Nazuk och Milla lagar mat" – en kokbok skriven för att barn och vuxna som vill laga mat tillsammans utifrån enkla recept. På grund av tidsbrist fick Nazuk skjuta upp kokboksidén som både juryn och tittarna hyllat. Nu inleder Från Sverige-märkningen ett samarbete med Nazuk som går i linje med hennes kokboksidé där barn och vuxna kan laga rätterna tillsammans och där svenska råvaror står i fokus.

Nazuk Turdieva

Enkla recept som barn och vuxna kan laga tillsammans

Samarbetet med Nazuk sträcker sig från maj till oktober 2023 där Nazuk en gång i månaden kommer att publicera ett nytt recept i videoformat på hennes kanal på Instagram @nazukturdieva. Recepten kommer vara anpassade efter Nazuks kokboksidé med enkla recept där barn och vuxna kan laga rätterna tillsammans. Recepten lagas av svenska råvaror för att visa på bredden av Från Sverige-märkta råvaror och belysa fördelarna med att välja svenskt.

Den första videon i samarbetet publiceras den 24 maj. Recepten och tillhörande video kommer även att publiceras på Från Sveriges samtliga sociala medier och hemsida.

– Vi är otroligt glada över att inleda ett samarbete med Nazuk Turdieva som tog hem vinsten i Sveriges mästerkock 2023. Vi ser fram emot att tillsammans med Nazuk få fler att upptäcka enkla recept där svenska prisvärda råvaror med alla dess mervärden står i fokus, säger Evelyn Berkeley, digital kommunikatör på Svenskmärkning.

– I samarbetet vill jag visa att Sverige har många råvaror som man lätt kan välja ute i butikerna när man handlar, och att det ofta inte är någon större skillnad i pris på importerade varor jämfört med svenska råvaror. Jag vill också sprida kunskap kring alla de fördelar som finns med att välja svenskt, säger Nazuk Turdieva.


Intervju med Nazuk Turdieva

Fotograf: Eva Hildén

Var kommer ditt intresse för matlagning från?

– Ända sedan barnsben har jag alltid varit glad i mat, jag har alltid varit nyfiken och aldrig rädd för att testa nya smaker.  Hemma har jag alltid fått hemlagad mat som varit lagad från grunden, jag tror att det var startskottet för min kärlek till mat. Med åren har jag börjat experimentera med smaker och lagat mat på känn och ju mer jag lagat och desto roligare har jag tyckt att det är att skapa egna rätter. 

Hur var det att tävla i Sveriges mästerkock?

– Att tävla i Sveriges mästerkock var något bland det läskigaste men också roligaste jag gjort. Man utvecklas väldigt mycket som person och man lär sig väldigt mycket, från andra deltagare men också utav sig själv.

Berätta om bakgrunden till din kokboksidé ”Nazuk och Milla lagar mat” som du presenterade i programmet!

– Min kokboksidé föddes när min storasyster Ipara fick barn. Jag vill spendera kvalitetstid med min systerdotter Milla och lära henne något jag är bra på, och då mitt stora intresse är mat så var det en självklar aktivitet jag vill göra med henne. Jag tror att om man försöker involvera barn i tidig ålder för till exempel matlagning och låta dem få göra saker på sitt sätt med vägledning från en vuxen så kommer de i vuxen ålder ha självförtroende för att våga laga mat efter egen förmåga. 

Hur jobbar du med svenska råvaror och varför är det viktigt?

– Jag tycker att det är viktigt att använda sig så mycket utav svenska råvaror som det går, dels för att bidra till klimatet men också för att stötta den svenska livsmedelsbranschen.

Har du någon favoritråvara?

– Jag blir så glad att se Från Sverige-märket på frukt och grönt. Nu börjar äntligen högsäsongen för svenskodlat!


Om Nazuk Turdieva

Nazuk Turdieva är 29 år från Boden och vinnare av Sveriges Mästerkock 2023. Idag är hon aktuell med kokboken Nazuks goda, från chimichurri till köttbullar (Bonnier fakta) och bloggar på alltommat.se. Du hittar Nazuk på Instagram @nazukturdieva.

Om Från Sverige-märkningen

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige — alla tre har samma regler och kriterier. Märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige förtydligar att det är svenskt kött och svensk mjölk i produkten. Du kan hitta Från Sverige-märkningen på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkets kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.


Mer information

Här kan du ta del av hela pressmeddelandet

Det här betyder Från Sverige-märket

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.