från sverige

Tillbaka

Frågestund – era frågor och våra svar

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Förra veckan fyllde Från Sverige-märkningen 4 år! Det valde vi att fira med att hålla en frågestund för våra följare via Instagram Stories. Varför är svenskt kött bättre, kan restauranger använda märket och hur påverkas vi av coronakrisen? Här nedan kan du ta del av alla frågor och svar.

Frågestund

Frågestunden hölls på Från Sveriges Instagram via Stories i samband med märkets 4 års dag den 20 april!

Vad betyder märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige?

Det är ursprungsmärket som betyder att varan är producerad i Sverige och uppfyller märkningens kriterier; odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Kan alla varor i en matbutik märkas?

Alla typer av råvaror, livsmedel och växter kan märkas om de är svenskproducerade och uppfyller märkets kriterier. Varje produkt registreras och godkänns innan den får märkas.

Hur många är ni som jobbar hos er?

Vi är fyra som jobbar med Från Sverige-märkningen på Svenskmärkning AB. Maria som är vd för Svenskmärkning AB, Ulrika är kvalitetsansvarig och Lotta och Evelyn jobbar med kommunikationen. Här hittar du våra kontaktuppgifter

Kan en vara med svenskt kött märkas om den är förpackad i ett annat land?

Nej. För att få märka med Kött från Sverige måste hela kedjan vara svensk. Kött och charkuterier som har märket uppfyller våra kriterier: Djuren är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och varan måste både vara förädlad, förpackad och kontrollerad här.

Varför finns det tre olika märken?

Från Sverige-märket kan användas på alla märkta råvaror, livsmedel och växter. Kött från Sverige och Mjölk från Sverige förtydligar den viktigaste råvaran i varan, som kött i en korv eller mjölk i en fruktyoghurt. Anledningen är att köttets och mjölkens ursprung är extra viktigt för konsumenten. Kött från Sverige används på kött och charkuterier. Både Från Sverige och Mjölk från Sverige kan användas på mejerivaror och ost.

Med de tre märkena täcker vi in alla typer av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter för att tydligt lyfta det svenska ursprunget och göra det enkelt att välja svenskt!

Hur kontrolleras märkningen?

En vara som bär Från Sverige-märket har genomgått en godkännandeprocess och revisioner görs hos företagen med hjälp av fristående certifieringsorgan för att kontrollera att reglerna följs.

Hur påverkas ni av coronaviruset?

Coronavirusets spridning påverkar aktörer i hela livsmedelskedjan. Många företag har det tufft just nu, inte minst småföretagare och mindre producenter. Vi jobbar på med att fortsätta lyfta svenska råvaror, livsmedel och växter och de mervärden som kommer på köpet. I våra sociala medier har vi sett ett ökat intresse för den svenska självförsörjningsgraden och vikten att välja svenskt, vilket vi hoppas kommer hålla i sig även efter krisen.
Spana in taggen #farmingasusual och #vifyllerhyllorna på Instagram där bönder delar bilder från sin vardag. Bilderna visar hur de gör sitt jobb för att vi ska få mat, ett initiativ som startades av LRF Ungdomen.

Så kan du stötta restaurangerna
Köp svenska växter och stötta svensk odling


Tack för att du stöttar svenska bönder och odlare genom att välja svenskt!

Finns det ursprungsmärkning i våra grannländer?

Ja. Både Norge och Finland har en frivillig ursprungsmärkning. Vi har informationsutbyte med varandra och reglerna liknar varandra.

Kan restauranger använda märket?

Ja! Det är möjligt för restauranger och restaurangkedjor att använda ursprungsmärkningen Från Sverige för att informera sina gäster om matens ursprung.

Så fungerar märkning på restaurang
Restauranger och ursprungsmärkning

Varför ska man välja svenskt kött?

Vi har världens mest omfattande djurskyddslag och duktiga bönder som har arbetat länge med förebyggande djurskydd. Det gör att vi har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – vi har EUs lägsta användning av antibiotika. Djuren bidrar också till det öppna landskapet och genom betet bidrar djuren till det biologiska mångfalden – viktigt för insekter, fåglar och blommor.

6 anledningar att välja svenskt kött
Därför ska du välja svenskt

Vad menar ni med sammansatta produkter?

För att få märka ett sammansatt livsmedel, det vill säga ett livsmedel med flera ingredienser, måste det innehålla minst 75% svenskt. Om varan innehåller kött, ägg, mjölk, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Det innebär att den största del av innehållet i den sammansatta matvaran är svenskt, men att det finns utrymme att märka produkter som inte helt och hållet kan bestå av svenska ingredienser.

Ta reda på mer om sammansatta produkter

Hur ser det ut för märket framåt?

Framför oss under 2020 har vi en kraftfull satsning på butiksmaterial med Från Sverige-märket så att det ska bli ännu enklare att hitta märkta produkter i butik. Förhoppningen är också att det under hösten går att genomföra inplanerade event, däribland Årets Kock, Dagligvarugalan, Årets Bonde och White Guide Green. Och såklart en del annat spännande på g… 😉


Mer information

Från Sveriges Instagram där frågestunden hölls

Fler frågor och svar

Kontakta gärna oss om du inte hittar det du vill veta!

Aktuellt

Närproducerat

Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2020

Närproducerat är fortsatt viktigast när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst enligt Food & Friends matrapport 2020.

Hurra för Sveriges bönder!

Hurra för Sveriges bönder! Följ dem på Instagram!

Under krisen har Sveriges bönder fortsatt jobba för att vi ska få mat på bordet. Under #farmingasusual och #vifyllerhyllorna kan du se deras bilder från vardagen.

Lidl

Upptäck Från Sverige-märkta varor på Lidl

Lidl har ett brett sortiment av Från Sverige-märkta produkter som de jobbar för att lyfta fram på förpackningar och i butik. Nästa vecka, vecka 29, gästar de Från Sveriges Instagram.