från sverige

Tillbaka

Vinnarna har korats i White Guide Green 2019

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument Nyheter för företag

Den 12 juni på Bonniers Konsthall i Stockholm lanserades den andra upplagan av White Guide Green och Sveriges mest hållbara matbutiker korades. Från Sverige var på plats som en utav White Guide Greens samarbetspartners.

Foto: Magnus Sandberg

Närmare 300 matbutiker har testats runt om i landet, från norr till söder. Av dessa nominerades 30 stycken i huvudkategorin Årets Hållbara Matbutik i White Guide Green.
Kriterierna för bedömningen av butikerna är framtagna tillsammans med Världsnaturfonden WWF och tittar bland annat på hur butikerna arbetar med utbud, utbildning av personal, matsvinn och avfall till energiförbrukning och hållbarhetskommunikation gentemot kunder.

– Det är tydligt att hållbarhet blir allt viktigare både för oss kunder och för matbutikerna. Mycket jobb återstår dock; främst kring det stora matsvinnet i hushållen där butikerna kan ta ett större ansvar att informera och inspirera. Men också kring vägledningen i butik – det måste vara enklare att välja BRA mat än DÅLIG mat när du går och handlar; så är det inte riktigt idag, säger Pär Bergkvist, initiativtagare till White Guide Green och VD för Bergkvist Publishing och White Public som ger ut White Guide Green.

Här är alla vinnarna i 2019 års upplaga av White Guide Green.

Årets Hållbara Matbutik: Stora Coop Visby

”Med ett engagemang som är lika globalt som lokalt sätter årets vinnare
en ny standard för den klimatsmarta butiken. Vassa budskap, cool estetik och oväntade grepp bidrar till en shoppingupplevelse som slår alla övriga år 2019.”

Årets Hållbara Föregångare: Cajsa Warg Vasastan

”För att ni, genom hårt och långsiktigt arbete, lyckats skapa en butik där
relationerna står i centrum – mellan kunder, personal, råvaror och producenter. En exceptionellt genomtänkt butik som leder tankarna till gamla tiders saluhallar och torg, vilket innebär att den verkligen ligger i tiden!”

Årets Hållbara Butiksledare: Frida Nilsson, ICA Kvantum Lidingö

”För att du ständigt sporrar dig själv, kunderna och dina medarbetare att tänka ett varv extra. En nytänkande ledare som sätter hållbarheten i första rummet!”

Årets Vegopris: Willys Luleå Storheden

För er kärleksfulla behandling av det vegetariska sortimentet, och för att arbetet resulterat i en sensationellt stor och snabb utbredning av just denna avdelning i butiken!”

Årets Hållbara Fiskpris: ICA Supermarket Torgkassen, Uppsala

För ert långvariga arbete med att bygga upp en grönare fiskdisk, och för att ni med hjälp av effektiv kommunikation ser till att förmedla era kunskaper till kunderna.”

Årets Hållbara Fryspris: Coop Kristinedal, Jönköping

”Fryst mat är klimatsmart mat, och ert gedigna arbete med att göra frysavdelningen riktigt hållbar på såväl utsidan som insidan placerar er på toppen av isberget!”

Årets Hållbara Brödpris: Coop Leksand

För att ni vill göra det färdigförpackade butiksbrödet till en spännande och hållbar produkt med lokala förtecken, och för att ni låter er ansvars-känsla följa med produkterna hela vägen hem till kundernas kök.”

Årets Gröna Pris: ICA Maxi Stormarknad Högskolan, Halmstad

”Med ett urstarkt och tydligt fokus på hälsa och ekologi samt en hel del oväntade grepp, får ni era kunder att känna att frukt och grönt är det självklara valet.”

Årets Svinnpris: Willys Luleå Hamn

För att ni utan jippon eller åthävor, men med en extremt god planering, lyckas uppnå en sensationellt låg andel matsvinn.”

Årets Hållbara Köttpris: Hemköp Avesta Skogsbo

För att ni insett värdet av hållbara relationer och genomgående vågat ersätta identitetslöst standardkött och chark med gårdsmärkta och mycket närproducerade alternativ, till kundernas glädje!”

Årets Ekopris: Paradiset City, Stockholm

För att ert förhållningssätt till ekologisk mat är lika kärleksfullt som rebelliskt, och för att er kompromisslösa inställning har betalat sig i form av en exceptionellt hög ekologisk försäljningsandel – och många hängivna fans!


För mer information besök White Guide Green

Aktuellt

Vem av de fyra blir Årets Kock 2019? Livesändning!

Nu är det fyra finalister kvar som tävlar om titeln Årets Kock 2019. Se Matgeeks livesändning från vår monter klockan 12.00 idag inför att finalen drar igång! Välkommen!

Klas Lindbergs fingerfood av svenska råvaror – recept

Underbara recept som Klas Lindberg, Årets Kock 2012 &Portal, tagit fram till Från Sveriges, Svenskt Kötts och LRFs monter vid Årets Kock 2019. Vilken rätt blir din favorit?

Nu är vi på plats på Årets Kock! Välkommen till oss!

Årets Kock finalen är igång. Svenska råvaror och inget svinn är teman för tävlingen och det tycker vi är helt utmärkt! Kom och hälsa på i montern eller se livesändningen.