från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Vi välkomnar Åsa Odell, nyvald ordförande

Publicerad Företag Konsument Nyheter för företag

Välkommen Åsa Odell, vice ordförande LRF, som vid årsstämman i maj valdes till ordförande i Svenskmärkning AB. Åsa har suttit i styrelsen sedan start och känner både företaget och Från Sverige-märkningen väl. Vi frågade Åsa om ordförandeskapet och framtiden.

Åsa Odell, vice ordförande LRF och nyvald ordförande i Svenskmärkning AB. Foto: Fredrik Blomqvist.

Välkommen Åsa Odell, LRF, som ny ordförande i Svenskmärkning!

— Tack, jag är stolt och ödmjuk över att jag har fått förtroendet att bli ordförande. Jag känner Svenskmärkning väl eftersom jag har varit med i styrelsen sedan starten. Bolaget och Från Sverige-märkningen har haft en imponerande utveckling under sina första fem år, det är ett fruktbart samarbete med hela kedjan genom LRF, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel.

Hur ser du på framtiden?

—Svenskproducerat är en stark trend hos konsumenterna, det finns ett stort förtroende hos konsumenterna. Det är viktigt att vårda, vi behöver också vara relevanta framåt. En viktig fråga framåt är kommunicera de mervärden som svenska råvaror, mat och växter står för. Vi går nu in i en ny fas med bolaget, de första målen om 10 000 märkta produkter har vi nått med råge. Nu är det viktigt att både behålla och skaffa nya märkesanvändare, i nya kategorier. Vi behöver också hitta formerna för ursprungsmärkning hos restaurang och storhushåll.

Vad är nyckeln till framgång?

— En del av framgången har varit den tydlighet som märket står för. Det skall vi ha med oss när vi utvecklar märket framåt. Det skall vara lätt för konsumenten att välja svenska produkter i butik, men även i andra sammanhang som exempelvis på restaurang.


Om Svenskmärkning ABs styrelse

Svenskmärkning ABs ägare LRF, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel representeras av vardera tre ledamöter, där handeln har ett roterande system mellan handelskedjorna. Styrelsens ordförande byts enligt schema mellan ägarna vart 3 år. Åsa Odell, vice ordförande LRF, valdes vid årsstämman i maj 2021 till ny ordförande AB efter avgående Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen, som tog över efter Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel.

Läs pressmeddelandet om styrelsen 2021 här


Mer information

Om Svenskmärkning AB och ägarna LRF, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Utmärkt rapsolja från Gunnarhögs Gård

På natursköna Österlen bland guldgula rapsfält ligger Gunnarhögs Gård. Vi bad Anja Persson att berätta mer om gården, rapsoljan och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

glassrapporten 2021

Svenska folket: ursprungsmärk glassen!

Lagom till glassäsongen har SIA Glass släppt Glassrapporten 2021 – en rapport om glassproduktion, ursprung och transporter.

Jessie Sommarströms tips för picknick och buffén

Ska du på picknick eller ta med något gott till grillbuffén? Här är tips på sommarfavoriter från Jessies Sommarström, kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm.