från sverige

Tillbaka

Vem av de fyra blir Årets Kock 2019? Livesändning!

Publicerad Företag Konsument

Det blev en spännande tävling idag där fyra av de åtta meriterade finalister fick lämna tävlingen. Imorgon får vi se vem av Ola Wallin, Alexander Sjögren, Daniel Müllern och Martin Moses som blir Årets Kock 2019! Innan tävlingen drar igång direktsänder youtubern Johan "Matgeek" Hedberg från vår monter kl 12.00. Vi bjuder på två nya rätter av Klas Lindberg, Årets Kock 2012, talar om svenska råvaror och restaurangmärkning och gillar du svensk ost ska du inte missa biljett till Ostfestivalen 2020.

Fyra kockar vidare till den andra finaldagen

Torsdagen blev en spännande tävling med åtta proffs tävlade om den fyra finalplatserna idag. Vi säger grattis till alla åtta finalister som gjorde bedriften att gå till final. Idag får vi se vem av de fyra slutfinalisterna som blir Årets Kock 2019:

  • Ola Wallin SK Mat & Människor, Göteborg
  • Alexander Sjögren Restaurant Mutantur, Malmö
  • Daniel Müllern Unilever Food Solutions, Ystad
  • Martin Moses SK Mat & Människor, Göteborg

Vi önskar lycka till!


Utmärkta smakprov av svenska råvaror hos Från Sverige!

Fredagens två smårätter av Klas Lindberg, Årets Kock 2012 som driver Portal Restaurant och Bar i Stockholm, blir säkert lika uppskattade som torsdagens. Fingerfooden är skapad av utmärkta svenska råvaror och du träffar honom hos oss när han inte är expertkommentator vid scen vid tävlingen. Då är det och Frida Sandberg, Portal, och de två kockeleverna Niklas och Max i montern.  Idag fredag serveras:

Flarn på Amandine-potatis med champinjon och lagrad ost

Kräm på bakat Transparent blanche, inlagda senapsfrö och frasigt fläsklägg

Här är Klas Lindbergs fyra recept 


Direktsändning med youtubern Matgeek kl 12 idag hos oss

En av tävlingsuppgifterna under den första tävlingsdagen är korv. Svenskt Kött lyfter temat med hjälp av youtubern Johan “Matgeek” Hedberg och bjuder in gäster till direktsändning i Från Sveriges monter under fredagen den 13 september. Det blir samtal om korv och hållbarhet mellan Matgeek och Benny Granqvist från Scan, Lars Hansson från Bjärhus Gårdsbutik, Jeanette Elander grisbonde på Äs gård i Västerås, Klas Lindberg som är krögare Restaurang Portal Stockholm samt Thomas Kanestad från Stensåkra Charkuteri & Deli.

Se Matgeeks livesändning här klockan 12.00

Här kan du se Matgeeks video från torsdagen.Henrik Stridh och Helena Rimfors bjuder på svenska smakrika äpplen och must en trappa upp.

Svenska smakrika äpplen i äppellunden

Äppelriket Österlen träffar du en trappa upp i en grönskande äppellund. De berättar om den svenska äppelodlingen och du bjuds på äppelmust av de svenska sorterna Saga och Santana och testar äppelprovning med de smakrika svenska äppelsorterna Aroma, Cox Orange, Rubinola, Saga, Santana och päronet Clara Frijs.
Läs mer på


På Årets Kocks huvudscen: 13.30-13.45, fredag 13 september

”Förändrade beteenden hos gastronomi, grossister och producenter – nya råvaror”
För att skapa en riktig förändring måste vi alla hjälpas åt. Kockar kan göra sitt, restaurangbesökare sitt men vad gör grossister, detaljister och producenter? Hur uppmuntrar vi till ett förändrat beteende internt och i förhållande till kunderna? Vilka nya råvaror ser vi? Hur får vi till en förändring att äta mer svenskproducerat?

Medverkande: Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB, Jonas Köhler, VD Menigo, Jenny Andersson, kycklingbonde och Ordförande Svensk Fågel. Programledare: Lydia Capolicchio.


Följ finalen live var du än är!

Klockan 13.00 inleds scenprogrammet, som du även kan se live om du inte är på plats. Vid 15.30 vet vi vem som är Årets Kock 2019!

Livesändning Dag 2: Fredag 13 september


Läs mer om de fyra finalisterna i Årets Kock 2019

Ola Wallin, SK Mat & Människor, Göteborg

Daniel Müllern, Unilever Food Solutions, Ystad

Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg

Alexander Sjögren, Restaurant Mutantur, Malmö

Tävlingsmoment finaldag 1 kan du se här:

Sensorik & råvarukännedom
Oförberett tävlingsmoment. Maxpoäng: 40
Under onsdagen den 11 september testades finalisterna i sensorik och råvarukännedom. Under torsdagen redovisar vi hur tävlingen gick till och hur många poäng respektive finalist fick.

Rätter på råvarukorg
Oförberett tävlingsmoment. Maxpoäng: 160
Dagens första tävlingsuppgift är att göra två rätter, 6 portioner per rätt, på huvudråvarorna havskräfta och karljohansvamp. Huvudråvarorna ska finnas med i båda rätter och ska kunna identifieras visuellt eller smakmässigt i rätterna. En av rätterna ska innehålla en buljong. Det är valfritt om rätterna serveras kalla eller varma.

Korvrätt
Förberett tävlingsmoment. Maxpoäng: 160
Dagens andra tävlingsuppgift är att presentera den korvrätt som finalisterna skapat inför finalen. Uppgiften är att göra 30 stycken korvar som alla är lika stora. Sex av dessa serveras med valfria tillbehör till jury. Huvudingrediens i korven är valfri.

Metod & handlag
Maxpoäng: 40
Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur specifika råvaror hanteras, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven tid och tävlingsuppgift följs.

 


Allt du vill veta om Årets Kock 2019

Biljetter till Årets Kock 2019 final

Matintresserad allmänhet är varmt välkommen att se den avgörande, spännande finaldagen den 13 september, då en av de fyra slutfinalisterna blir Årets Kock 2019.  Biljetter köper du här

Aktuellt

ICA lyfter svenska växter med Från Sverige-skyltning

Den här våren behöver svenska odlare och deras växter och blommor extra uppmärksamhet från butiker och kunder. ICA tar initiativet att skylta mer med Från Sverige.

Framgångsrikt Från Sverige sänker licensavgiften

Den starka, positiva utvecklingen för Från Sverige-märkningen gör att licensavgiften sänks den 1 juli 2020. Närmare 190 företag använder märket på mer än 10 000 produkter.

Örtstekt lammrostbiff à la Martin Moses, Årets Kock

Svenska råvaror ligger Martin Moses, Årets Kock 2019, varmt om hjärtat. Här är hans recept på örtstekt lammrostbiff med rostad blomkål och krämigt matvete att njuta av i påsk.