från sverige

Tillbaka

Sveriges mest älskade knöl – Potatisrapporten

Publicerad Företag Konsument

Svensk Potatis har släppt nya Potatisrapporten 2019/2020 med trender och tendenser från potatislandet Sverige. Den visar tydligt att potatis fortsätter att hålla sin starka ställning på middagstallrikarna. Det blev provsmakning på Restauranglabbet och matnyttig information.

Under rapportsläppet presenterades 24 sorters potatis. 

Årets Potatisrapport visar tydligt att potatis håller sin starka ställning på middagstallrikarna. Hela 98 procent av de svenska hushållen köper hem och äter potatis. Åtta av tio konsumenter anser dessutom att potatisen är överlägset nyttig ur ett näringsperspektiv, jämfört med exempelvis ris eller pasta.

En intressant nykomling på listan över anledningar att köpa potatis är minskat matsvinn:
– Potatis är en superråvara i dagens hållbarhetssamhälle och erbjuder hälsosam, varierad och god mat till alla, säger Anders Huldt som är vd på Svensk Potatis.

Sorter, kvalitet och recept

– 58 procent är intresserade av mer information om olika sorters potatis, kvalitet och att få ta del av recept. Det kommer vi att fortsätta att servera här på webbsidan och i våra sociala kanaler, menar AnnaKarin Hamilton som arbetar med marknadsföringen.

Läs Potatisrapporten 2019/2020 här

Potatis på nya sätt

Kokt potatis är en överlägsen favorit. Men det finns så mycket mer att göra. Det visade Stefan Eriksson och Johan Gottberg på Restauranglabbet i Stockholm då Potatisrapporten presenterades. Potatis var en av huvudråvarorna under Årets Kock 2019, där Stefan Eriksson var ansvarig för råvarukorgen.
Här är vinnarreceptet från Årets Kock


Svensk Potatis AB ägs av Stiftelsen Potatisbranschen, där representanter från potatisproducent till handel och konsumentled arbetar tillsammans för att producera, skapa intresse och efterfrågan samt tillhandahålla kvalitetspotatis.

 

Aktuellt

Ostfestivalen

Ostfestivalen – en hyllning till den svenska osten!

Älskar du också ost? Då är årets Alla Hjärtans Dag den 14 februari en extra kär dag, för då börjar 3 dagars Ostfestival. Prova ostar, träffa tillverkare, Ostsafari och mycket annat!

Ökat förtroende för livsmedelsindustrin

Fortsatt ökat förtroende för livsmedelsindustrin

89% av svenskarna har stort förtroende för den svenska livsmedelsindustrin. Det är en ökning med två procent sedan 2018 och den högsta siffran sedan LI började mätningarna.

sätter prisvärdhet högt, både pris och kvalitet är viktigt.

Prisvärdhet viktigare än lågt pris för unga vuxna

Unga vuxna sätter prisvärdhet före lågt pris, svenskt ursprung står för en tydlig kvalitetsaspekt och köpbesluten tas i butiken och mobilappar, visar en ny undersökning.