från sverige

Tillbaka

Sveriges mest älskade knöl – Potatisrapporten

Publicerad Företag Konsument

Svensk Potatis har släppt nya Potatisrapporten 2019/2020 med trender och tendenser från potatislandet Sverige. Den visar tydligt att potatis fortsätter att hålla sin starka ställning på middagstallrikarna. Det blev provsmakning på Restauranglabbet och matnyttig information.

Under rapportsläppet presenterades 24 sorters potatis. 

Årets Potatisrapport visar tydligt att potatis håller sin starka ställning på middagstallrikarna. Hela 98 procent av de svenska hushållen köper hem och äter potatis. Åtta av tio konsumenter anser dessutom att potatisen är överlägset nyttig ur ett näringsperspektiv, jämfört med exempelvis ris eller pasta.

En intressant nykomling på listan över anledningar att köpa potatis är minskat matsvinn:
– Potatis är en superråvara i dagens hållbarhetssamhälle och erbjuder hälsosam, varierad och god mat till alla, säger Anders Huldt som är vd på Svensk Potatis.

Sorter, kvalitet och recept

– 58 procent är intresserade av mer information om olika sorters potatis, kvalitet och att få ta del av recept. Det kommer vi att fortsätta att servera här på webbsidan och i våra sociala kanaler, menar AnnaKarin Hamilton som arbetar med marknadsföringen.

Läs Potatisrapporten 2019/2020 här

Potatis på nya sätt

Kokt potatis är en överlägsen favorit. Men det finns så mycket mer att göra. Det visade Stefan Eriksson och Johan Gottberg på Restauranglabbet i Stockholm då Potatisrapporten presenterades. Potatis var en av huvudråvarorna under Årets Kock 2019, där Stefan Eriksson var ansvarig för råvarukorgen.
Här är vinnarreceptet från Årets Kock


Svensk Potatis AB ägs av Stiftelsen Potatisbranschen, där representanter från potatisproducent till handel och konsumentled arbetar tillsammans för att producera, skapa intresse och efterfrågan samt tillhandahålla kvalitetspotatis.

 

Aktuellt

Antibiotika – Sverige bäst inom EU för nionde året

För nionde året i rad visar europeiska läkemedelsmyndigheten att Sveriges djurbönder intar en tätposition inom EU med friska djur och liten antibiotikaförbrukning.

Ärtiga Bärta – max smak, minimalt klimatavtryck

Bärta är en fermenterad, ekologisk, svensk ärta som märks med Från Sverige. Pia Qvarnström, Swedish Temptations, berättar om Bärta som gästar oss på Instagram vecka 45.

Sveriges mest älskade knöl – Potatisrapporten

Hur bra kan en potatis bli? Svensk Potatis har släppt Potatisrapporten 2019/2020 med trender och tendenser från potatislandet Sverige. Här är länk till rapporten.