från sverige

Tillbaka

Östgötasvamp & Ljusgårda – ICAs Entreprenörsspris 2019

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

De två tävlingskategorierna Årets lokala hjälte 2019 samt Årets hälsoentreprenör 2019 kammades hem utav två användare av ursprungsmärkningen Från Sverige: Östgötasvamp och Ljusgårda. Vi gratulerar!

Foto: ICA. Andreas Wilhelmsson, Ljusgårda och Mahziar Namedanian, Östgöta Svamp.

För andra året i rad delades ICAs entreprenörspris ut i syfte att uppmärksamma entreprenörer runt om i Sverige. Priset delades ut i två kategorier:
Årets hälsoentreprenör 2019 går till någon som bidragit till förbättrad folkhälsa och Årets lokala hjälte 2019 tilldelas en entreprenör som varit med och utvecklat sitt närområde.

”Otroligt kul att visa att vi på landsbygden också kan”

Ljusgårdas Andreas Wilhelmsson, Magnus Crommert, Christoffer Barath och Erik Lundgren vann pris för Årets lokala hjälte 2019. Företaget i Tibro odlar tonvis av grönsaker såsom ruccola och jordgubbar vertikalt, 365 dagar om året. De vertikala ställningarna möjliggör hela 99 procent mindre vattenanvändning jämfört med traditionellt jordbruk.

– Inomhusodling är en ny bransch och nya branscher tenderar att dras till startupcenter som Stockholm. Just därför är det otroligt kul att visa att vi på landsbygden också kan! Efterfrågan och intresset för vår produkt har dessutom varit betydligt större än vad vi kunnat tro. I grunden har vi gjort det Ted Gärdestad sjunger om – vi har tagit sol, vind och vatten och placerat det i en inomhusmiljö, säger Andreas Wilhemsson, Ljusgårda.

D-vitaminberikad svamp från Linköping 

Årets hälsoentreprenör 2019 är Mahziar Namedanian som startat företaget Östgötasvamp.  Under vinterhalvåret är det extra viktigt att tillsätta D-vitamin i kosten för att tillgodose kroppens behov eftersom vi får i oss mindre av vitaminet under vintern.
Mahziar kommer ursprungligen från Iran och startade Östgötasvamp 2015. Tillsammans med fyra vänner byggde de om en kycklingfarm till ett avancerat system för inomhusodling och i år kommer de att producera 18 ton svamp per vecka.

– Jag är både förvånad och väldigt glad över den här utmärkelsen. Vi håller just nu på att utveckla antioxidantberikade svampar och att uppmärksammas i detta skede är väldigt positivt. ICA är dessutom en viktig distributör och priset innebär ett erkännande som betyder mycket för oss, säger Mahziar Namedanian, Östgötasvamp.

ICA Entreprenörspris jury
ICAs Entrenörspris jury består av: Prins Daniel, Ashkan Pouya, entreprenör och styrelseordförande för Serendipity Innovations, Sara Rosengren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, Anders Källström vd Lantbrukarnas Riksförbund, Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska Institutet, ICA-handlaren Linda Holmström från Nyköping, och Per Strömberg, vd ICA Gruppen.


Läs mer om Ljusgårda

Läs mer om Östgötasvamp

 

Aktuellt

Här är finalisterna i Dagligvarugalan 2019!

Efter flera månaders juryarbete har nu finalisterna utsetts i Dagligvarugalan, branschens stora årliga prisgala.

Svensk produktion måste öka

IPCC-rapporten har startat allvarlig diskussion. Det är dock viktigt att belysa hur duktiga svenska bönder är på hållbar produktion av livsmedel.

Gårdsfisk från Sverige

Ungefär 75% av fisken vi äter i Sverige är importerad – det vill Gårdsfisk ändra på.
Deras vision är att producera världens mest hållbara fisk och de var först ut med ursprungsmärket Från Sverige på fisk