från sverige

Tillbaka

Ett ovanligt år för den svenska trädgårdsodlingen

Publicerad Företag Konsument

Förra året var ett ovanligt år för flera av de vanligaste trädgårdsgrödorna, visar färsk statistik från Jordbruksverket. Skörden av flera trädgårdsgrödor var ovanligt låg eftersom det rådde torka under stora delar av odlingssäsongen 2018. Skörden av morot, purjolök, isbergssallat och frilandsgurka var mellan 19 och 36 procent lägre än genomsnittet för de föregående fem åren.

Jordbruksverket  2019-03-28. Skörden av morot, purjolök, isbergssallat och frilandsgurka var mellan 19 och 36 procent lägre än genomsnittet för de föregående fem åren. 

För morot och isbergssallat berodde den minskade skörden framför allt på dålig avkastning, något som även drabbade lök, vitkål och blomkål, om än i något mindre omfattning. För purjolök och frilandsgurka berodde de låga skördarna även på minskad skördad areal.

Höga skördar av äpple och ”annan sallat”

Trots torkan ökade ett par trädgårdsgrödor starkt under 2018 jämfört med tidigare år. Äppelskörden var rekordhög och landade för första gången på över 30 000 ton, en följd av ovanligt hög avkastning. Skörden av produktkategorin ”annan sallat”, som innefattar all frilandssallat utom isbergssallat, var också mycket hög. Det berodde delvis på hög avkastning, men framför allt på en påtaglig ökning av den skördade arealen.

Jordgubbar är största trädgårdsgrödan

Sett till areal är jordgubbar sedan lång tid tillbaka den största svenska trädgårdsgrödan, följt av morot, äpple och lök. Den totala skördade arealen jordgubbar var under 2018 knappt 2 500 hektar, medan den för morot, äpple och lök var i runda tal 1 800, 1 600 respektive 1 200 hektar.

Jordbruksverket är regeringens expert- och förvaltningsmyndighet inom jordbruk, fiske och landsbygdsutveckling. Vi arbetar för ett konkurrenskraftigt jordbruk, en levande landsbygd och ett hållbart samhälle.


Mer information

Till Jordbruksverket

Mer om trädgårdsodlingen i det Statistiska meddelandet Skörd av trädgårdsväxter 2018

Svenska råvaror

Aktuellt

Östgötasvamp och Ljusgårda vinnare av ICAs Entreprenörsspris 2019

De två tävlingskategorierna Årets lokala hjälte 2019 samt Årets hälsoentreprenör 2019 kammades hem utav två användare av ursprungsmärkningen Från Sverige: Östgötasvamp och Ljusgårda.

Fråga efter svenskt lamm i påsk!

På påsken står hållbart svenskt färskt lamm högt på önskelistan, men det kan vara svårt att hitta det i butiken. Endast ca 30% av lammköttet vi äter i Sverige är svenskt.

Beställ och ladda ner material i vår webbutik!

Nu kan du enkelt beställa broschyrer, butiksmaterial och informationsmaterial och ladda ner pdfer om ursprungsmärkningen Från Sverige på sidan Butik & ladda ner.