från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

5 enkla tips – så håller dina färska örter längre

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

I Svegros växthus på Färingsö strax utanför Stockholm odlas årligen tjugo miljoner ekologiska ört- och sallatskrukor. Elin är hortonom och arbetar som odlingsspecialist på Svegro. Vi bad henne dela med sig av sina bästa hållbarhets- och svinntips!

färska örter

Vad gör en odlingsspecialist på Svegro?

— Vi optimerar odlingen för bästa kvalitet, minimalt svinn och med resurseffektivitet, och ser till att allt blir klart för skörd på exakt rätt dag. Det gör vi exempelvis genom att noga styra klimatet i växthusen, genom att välja rätt sorts frö och näring, och arbeta förebyggande med ekologiskt växtskydd.

Vilken är din favoritört?

— Får man bara välja en? Persilja. Mitt käraste örtminne är från mormor och hennes köksträdgård vid villan utanför Nyköping där hon odlade persilja och mycket annat gott. Hon bad mig ofta att gå och klippa ett par kvistar till salladen.

— Vattendelaren koriander är annars en av mina absoluta favoriter, och nu senast landade den som garnering och smaksättning på en slät majssoppa med chili och citron. Mynta är också härligt, den använder jag oftast till en frisk taboulleh, och jag gillar att myntan funkar bra både i middagsmat och efterrätter!

Vad är dina bästa hållbarhetstips?

🌱 Låt skyddspåsen vara kvar så bevaras fukten bättre, och plantan torkar inte ut lika fort.
🌱 Örten håller längre om krukan ställs i ett glas med ett par cm vatten i botten (skyddspåsen kan behöva klippas upp en aning i botten).
🌱 Ställ krukan i kylskåp eller fritt från drag i rumstemperatur.
🌱 Återanvänd krukan till vårens frösådder.
🌱 Sortera rätt – påse och kruka är återvinningsbara och sorteras som plast, vissna örter sorteras som matavfall, och jorden sorteras som trädgårdsavfall.

Vad är dina bästa svinntips?

— Använda hela örten, även stjälkar. Klipp ner och frys in överskott. Örter och stjälkar som blir över passar utmärkt i en salladsdressing, i en örtolja eller ett örtsmör, och varför inte i en egen pesto. Vill du inte göra egen pesto finns Svegros örtpesto i kyldisken, med rena ingredienser och utan tillsatser, god som om du hade gjort den själv!

örtpesto
Innovation och utveckling driver Svegro framåt. Du har väl inte missat Svegros senaste tillskott Örtpesto?

Om Svegro

Familjeföretaget Svegro grundades 1960 och arbetar till 100% med svenskodlade produkter – de odlar och packar färska örter och sallater året runt samt säljer egna förädlade produkter såsom Örtpesto.


Mer information

Läs mer om Svegro
Mer om svenska råvaror

Relaterade inlägg

minismörgåstårta

Mackanskost tipsar – minismörgåstårta till påsk

Nu till påsk tipsar så tipsar Marcus Frank att njuta av den älskade smörgåstårtan i en ny variant – som minitårta! Här kan du se när Marcus gjorde sin minismörgåstårta och ta del av receptet.

Lavina Årets Pelargon

Sunrice Lavina är Årets Pelargon 2024

Årets Pelargon 2024 är här! Den heter Lavina och har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Titta efter märket Från Sverige när du väljer pelargon!

Svenskt står starkt i både attityd och handling

Nu är Attitydmätning 2024 här som tagits fram av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning — en undersökning om kännedom, kunskap och attityder till ursprung på råvaror och livsmedel.