från sverige

Tillbaka

5 enkla tips – så håller dina färska örter längre

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

I Svegros växthus på Färingsö strax utanför Stockholm odlas årligen tjugo miljoner ekologiska ört- och sallatskrukor. Elin är hortonom och arbetar som odlingsspecialist på Svegro. Vi bad henne dela med sig av sina bästa hållbarhets- och svinntips!

färska örter

Vad gör en odlingsspecialist på Svegro?

— Vi optimerar odlingen för bästa kvalitet, minimalt svinn och med resurseffektivitet, och ser till att allt blir klart för skörd på exakt rätt dag. Det gör vi exempelvis genom att noga styra klimatet i växthusen, genom att välja rätt sorts frö och näring, och arbeta förebyggande med ekologiskt växtskydd.

Vilken är din favoritört?

— Får man bara välja en? Persilja. Mitt käraste örtminne är från mormor och hennes köksträdgård vid villan utanför Nyköping där hon odlade persilja och mycket annat gott. Hon bad mig ofta att gå och klippa ett par kvistar till salladen.

— Vattendelaren koriander är annars en av mina absoluta favoriter, och nu senast landade den som garnering och smaksättning på en slät majssoppa med chili och citron. Mynta är också härligt, den använder jag oftast till en frisk taboulleh, och jag gillar att myntan funkar bra både i middagsmat och efterrätter!

Vad är dina bästa hållbarhetstips?

🌱 Låt skyddspåsen vara kvar så bevaras fukten bättre, och plantan torkar inte ut lika fort.
🌱 Örten håller längre om krukan ställs i ett glas med ett par cm vatten i botten (skyddspåsen kan behöva klippas upp en aning i botten).
🌱 Ställ krukan i kylskåp eller fritt från drag i rumstemperatur.
🌱 Återanvänd krukan till vårens frösådder.
🌱 Sortera rätt – påse och kruka är återvinningsbara och sorteras som plast, vissna örter sorteras som matavfall, och jorden sorteras som trädgårdsavfall.

Vad är dina bästa svinntips?

— Använda hela örten, även stjälkar. Klipp ner och frys in överskott. Örter och stjälkar som blir över passar utmärkt i en salladsdressing, i en örtolja eller ett örtsmör, och varför inte i en egen pesto. Vill du inte göra egen pesto finns Svegros örtpesto i kyldisken, med rena ingredienser och utan tillsatser, god som om du hade gjort den själv!

örtpesto
Innovation och utveckling driver Svegro framåt. Du har väl inte missat Svegros senaste tillskott Örtpesto?

Om Svegro

Familjeföretaget Svegro grundades 1960 och arbetar till 100% med svenskodlade produkter – de odlar och packar färska örter och sallater året runt samt säljer egna förädlade produkter såsom Örtpesto.


Mer information

Läs mer om Svegro
Mer om svenska råvaror

Aktuellt

Från Sverige och KRAV underlättar för konsument

Från Sverige och KRAV har startat ett samarbete för att göra det enklare för konsumenten att välja KRAV-produkter med svenskt ursprung, märkta med Från Sverige.

Utmärkta betor i alla färger och former

Det finns svenskodlade färgglada betor i butikerna året runt. Vackert röda, gula, vita, polkarandiga — och så de goda genvägarna med förkokta och inlagda!

svensk grillost

Fontana lanserar grillost av norrländsk mjölk

Välkomna till Från Sverige-märkningen säger vi till Fontana som nu möter konsumenternas efterfrågan genom att lansera en grillost gjord på svensk mjölk från norrländska gårdar.