från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Färska örter, sallater och potatis året runt från Svegro

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Familjeföretaget Svegro grundades 1960 och arbetar sedan några år till 100% med svenskodlade produkter - de odlar och packar färska örter, sallater och potatis året runt. Inför Svegros gästvecka på Från Sveriges Instagram har vi bett marknadschef Helena Olin att berätta om verksamheten.

Svegro grundades 1960 då familjen Norman hade en vision om att stockholmarna skulle ha tillgång till bra och färska livsmedel. I växthusen vid Thorslunda gård på Färingsö utanför Stockholm odlas Svegros ekologiska primörsallater och ett 20-tal färska örter i kruka. Potatisen och även grönsaker odlas av utvalda producenter i hela Sverige och i Svegro AB ingår också ett packeri i Skänninge. Tillsammans arbetar cirka 90 personer i företaget med en omsättning på ca 300 Mkr.

Vilka är fördelarna med er svenska potatis, sallat och örter?

– Närproducerat, ekologiskt och kvalitet är i fokus för oss. All produktion sker med höga krav på livsmedelssäkerhet, miljöhänsyn och regelbundna kvalitetskontroller. Vi utvecklar också regelbundet nya produkter och innovativa förpackningar med stort fokus på hållbarhet, säger Helena Olin.

Varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktig för er?

– Vi arbetar sedan några år till 100 % med svenskodlade produkter på hela vårt sortiment, då vi ser en ökad efterfrågan av produkter med svenskt ursprung. Det är också strategiskt viktigt för oss gällande vårt omfattande arbete kring hållbarhetsfrågan. Från Sverige-märkningen har snabbt blivit välkänd bland konsumenten och genom användning av symbolen vill vi göra det lättare för dem att hitta produkter med svenskt ursprung. Det är definitivt ett mervärde för oss som också stärker vårt varumärke och position på marknaden.

Berätta om er odling och packning på Svegro.

– Vi har två verksamheter idag som har två helt olika förutsättningar. Färska örter och sallat i kruka behöver ljus och värme med varierande temperatur för olika sorter. Odlingstiden tar ca 6-8 veckor och växterna behöver gå igenom sex avgörande steg i sin egna takt för att få en lyckad skörd: sådd, grodd, barnkammaren, tillväxt och till sist skörd samt packning.

– Potatisen är som vin. Ju bättre odlingsmiljö, desto finare smak. Vår potatis kommer från potatisodlare i hela landet. De flesta finns i Halland och Östergötland. Hög kvalitet på sättpotatisen i kombination med rikligt med vatten och skötsel under odlingsperioden är hemligheten bakom goda exemplar. När potatisen är färdig tar odlarna upp den och levererar den till oss där vi lagerhåller. För att lagra potatisen behövs en helt annan miljö än för örter och sallat. Mörkt och svalt runt 4 grader som i en jordkällare vilket är avgörande för att en hög kvalitet ska bibehållas hela året ut. Lagringen sker från skörden i september till april varje år. Vi lagerhåller, provsmakar, tvättar, sorterar och väljer ut de godaste sorterna. Idag erbjuder vi ett 20-tal utvalda höst- och vintersorter, från delikatesspotatisar såsom Mandel och Cherie till den klassiska King Edward. Vi packar i allt från lösvikt till praktiska påsar i olika storlekar i hållbara pappersförpackningar.

Vilken är dina egna favoritprodukter?

– Amandine potatis och bladpersilja.

Ge oss ditt bästa recepttips!

– Att ugnsbaka potatis tillsammans med olika färska örter, lök, lite honung och nötter passar till det mesta.


Under hela vecka 45 är Svegro gäster på Från Sveriges Instagram

Läs mer om Svegro

Mer om svenska råvaror

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.