från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

En hyllning till den svenska osten

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Om du tycker om ost ska du passa på att gå på Ostfestivalen i Stockholm i helgen. Det är en ostfest där du njuter av goda ostar och lär dig mer om ostarnas smaker, dofter, former och konsistenser. Du kan köpa ost, gå på seminarier och vinprovningar och mycket annat. Svensk ost görs av fin svensk mjölk!

Så mycket ost äter vi

Vi äter mer än 20 kilo ost per person och år i Sverige och konsumtionen växer för varje år. Av den sammanlagda mejerikonsumtionen i Sverige, det vill säga den mjölk som går åt till dryckesmjölk, syrade produkter, grädde, ost, smör osv, utgör ost hela 57% idag. Samtidigt har den svenska osten haft svårt att konkurrera på marknaden då vi äter en allt större andel importerade ostar, som har 65% i marknadsandelar i ostlandet Sverige.

Svensk mjölk i osten

Väljer du en ost märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige får du en ost av svensk mjölk, där den svenska mjölkens höga kvalitet blir en naturlig del av osten. Osten är också både förädlad och paketerad i Sverige.

Fem huvudgrupper av ost

Vårt svenska ostsortiment består av många olika produkter med varierande utseende, konsistens och smak. De kan delas in i fem huvudgrupper: hårdost, mjukost, färskost, smältost och mesvaror.

Hårdost är naturligt laktosfri

All hårdost som går att hyvla är naturligt fri från laktos, oavsett vilken lagringstid den har. Däremot innehåller färskostar, mjukostar, blå- och vitmögelostar laktos.

Lång lagring ger starkare smak

Lagringsprocessen skiljer sig åt beroende på osttyp, eftersom alla kräver sin speciella lagring för att få sin doft, smak och konsistens. Lagringstiden varierar från någon vecka till månader och år. Ju längre osten lagras desto starkare smak får den.

Olika ostar har olika hål

När du delar en ost kan du se olika former av hål. På mejerispråk kallas hålen för ”pipor” och de bildas under tillverkningen. Om osten har runda hål kallas den rundpipig. Har den små grynformade pipor kallas den grynpipig. Ost utan hål kallas tät.

Därför ska du välja svensk ost

  • Den är god, klimatsmart och gjord på svensk mjölk
  • Den är väl kontrollerad och säker att äta
  • Innehåller mindre salt och vatten än importerad ost
  • Svenska kor är friska och behöver inte antibiotika
  • Den kommer från kor och får som har det bra och får vara ute och beta
  • Svenska mjölkgårdar finns över hela landet och bidrar till en levande landsbygd

Mer information

Ostfestivalen 16–18 februari 2018
Årets Ostfestivalen äger rum på Münchenbryggeriet i centrala Stockholm. Här kan privatpersoner och ostbranschen förkovrar sig i ostarnas smaker, dofter, former och konsistenser. Det bjuds provsmakningar, utställningar, seminarier, man kan köpa biljetter till vinprovningar och självklart finns det försäljning av ostar. Ostfestivalen & biljetter

Läs mer om svensk ost

Företag som märker med Från Sverige och Mjölk från Sverige

Delar av i artikeln informationen kommer från LRF

 

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.