från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Det här händer under Årets Kock-finalen 2022!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Den 15 september 2022 är det final i Årets Kock – SM i professionell matlagning. De åtta finalisterna tävlar i flera moment under dagen. Här kan du läsa mer om finalisterna, de olika tävlingsmomenten och var du kan följa finalen live. Lycka till önskar Från Sverige-märkningen som är stolt samarbetspartner till Årets Kock.

Här är finalisterna i Årets Kock 2022

1. Anton Kardell, Human, 335p
2. Ola Wallin, Hällsnäs Hotell & Restaurang, 315p
3. Oskar Persson, Restaurang Publiken, 275p
4. Jessie Sommarström, Urban Deli, 260p
5. Martin Anneflod, Spiseriet, 260p
6. Tobias Lundgren, Wedholms Fisk, 245p
7. William Brittsjö, Etoile, 240p
8. David Forsman Törnkvist, Lilla Ego, 215p

årets kock 2022Finalisterna i Årets Kock 2022.


Tävlingsmoment i finalen

Alla tävlingsmoment genomförs på Annexet i Stockholm. Vissa tävlingsmoment blir kända för finalisterna i augusti, andra moment är okända fram till finaldagen.

Finaluppgift 1: Kanapéer
Maxpoäng: 200

Årets första uppgift är att presentera tre olika kanapéer för juryn. Av dessa ska en vara baserad på bröd eller spannmål, en ska vara baserad på potatis eller rotfrukt och en ska vara baserad på valfri grönsak eller frukt.

Finaluppgift 2: Lammsadel
Maxpoäng: 200

Huvudråvaran i finalens andra uppgift är lammsadel som ska tillagas på samma sätt som Karin Fransson brukade tillaga sitt lamm på Hotell Borgholm. I rätten måste finalisterna använda vissa givna råvaror, dock är proportionerna valfria. Till lammsadeln ska finalisterna servera sås och tre valfria tillbehör.

Metod & Handlag
Maxpoäng: 80

Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur specifika råvaror hanteras, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven tid och tävlingsuppgift följs.De fyra finalister som har högst totalpoäng efter att ha presenterat de två första rätterna går vidare i tävlingen och ställs inför nya uppgifter. Övriga fyra finalister får tyvärr lämna tävlingen. Dagens sista tävlingsuppgifter

De sista tävlingsmomenten
Maxpoäng: 240

Dagens sista tävlingsuppgifter är hemliga för de fyra kvarvarande finalisterna och presenteras först på eftermiddagen innan de går in i tävlingsköken igen.

Metod & Handlag
Maxpoäng: 80

Även under de sista tävlingsmomenten kommer en metodjury att granska hur finalisterna arbetar i sina tävlingskök.


Följ finalen live

Finalen kommer att sändas på TV4 Play och Sjuan den 15 september klockan 20:00 – 22:00. Här följer du poängredovisning, leverans av samtliga rätter och det slutliga avgörandet. Finalprogrammet leds av Thomas Sjögren och Tea Malmegård som guidar dig genom tävlingen. Under dagen kommer vi även livesända via www.aretskock.se.

Efter en rafflande final vann Gustav Leonhardt Årets Kock 2021 och blev ny svensk mästare i professionell matlagning.


Mer information

Här kan du se finalen i Årets Kock 2022
Från Sverige och Årets Kock i gott samarbete
Till Årets Kocks hemsida

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.