Det här händer under Årets Kock finalen 2021
Den 16 september 2021 är det final i Årets Kock – SM i professionell matlagning. De åtta finalisterna tävlar i flera moment under dagen. Här kan du läsa mer om finalisterna, de olika tävlingsmomenten och var du kan följa finalen live. Lycka till önskar Från Sverige-märkningen som är stolt samarbetspartner till Årets Kock.
Här är finalisterna i Årets Kock 2021
- Christian Siberg – Omaka, Stockholm, 357,5 poäng
- Anders Isaksson – Compass Group, Stockholm, 310 poäng
- Louise Johansson – Luckan & Lådan, Göteborg, 297,5 poäng
- Luqaz Ottosson – Restaurang ROT, Gotland, 290 poäng
- Henric Herbertsson – SK Mat & Människor, Göteborg, 282,5 poäng
- Gustav Leonhardt – Agrikultur, Stockholm, 280 poäng
- Martin Karlsson – Grenna Hotell, Gränna, 257,5 poäng
- William Brittsjö – Ricordi, Stockholm, 205 poäng
Bild på finalisterna efter två tuffa kvalificeringsdagar på Stockholms Hotell & Restaurangskola i Stockholm.
Tävlingsmoment i finalen
Alla tävlingsmoment genomförs på Annexet i Stockholm. Vissa tävlingsmoment har varit kända för finalisterna sedan i juni, andra moment är okända fram till finaldagen.
Varm huvudrätt med gul lök som huvudråvara
Maxpoäng: 160
Dagens första uppgift presenterades för finalisterna i mitten av juni månad. Uppgiften är laga en varm huvudrätt med gul lök som huvudråvara. Rätten får vara lakto-ovo vegetarisk. Inga andra animaliska ingredienser är tillåtna.
Att laga en rätt på råvarukorg
Maxpoäng: 160
Mer information kommer den 16 september.
En varm huvudrätt på vildsvinskarré (vikt ca. 1,5 kg inkl. ben)
Maxpoäng: 160
Karrén ska helstekas och måste vara fylld eller späckad. Andra animaliska produkter är tillåtna i rätten. Vid servering tillåts endast kött och sås på tallrik. Sås är obligatoriskt och får enbart serveras på tallriken. Till rätten ska ett valfritt tillbehör serveras à part. Tillbehöret måste innehålla kantarell som ska framgå visuellt eller smakmässigt i tillbehöret.
Metod & handlag
Maxpoäng: 80
Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven tid och tävlingsuppgift följs.
Följ finalen live
Finalen kommer att sändas på TV4 Play och Sjuan den 16 september kl 20:00 – 22:00. Under dagen kommer vi även livesända via www.aretskock.se. Här följer du poängredovisning, leverans av samtliga rätter och får en introduktion av tävlingen av Tom Sjöstedt, tävlingsledare och Årets Kock 2008. Finalprogrammet leds av Tareq Taylor och Tea Malmegård som guidar dig genom tävlingen.
Strax före 22:00 den 16 september vet vi vem som presterat bäst under dagen och får titulera sig Årets Kock 2021.
Efter en rafflande final vann Ludwig Tjörnemo Årets Kock 2020 och blev ny svensk mästare i professionell matlagning.
Årets jurymedlemmar
Årets finaljury utses av juryordförande Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007. I juryn kommer några av Sveriges mest meriterade kockar och personer med annan gastronomisk kompetens att sitta. Här är juryn som ska utse Årets Kock 2021:
Jacob Holmström – Gastrologik
Stefan Ekengren – Restaurang Hantverket
Florencia Abella – Ekstedt
Saori Ichihara – Ichi
Stefan Eriksson – råvaruansvarig för Årets Kock
Marie Skogström – Slottsparken Mat & Vin
Sayan Isaksson – Nour
Daniel Berlin
Olle Cellton – Babette
Mats Vollmer – Vollmers
Ulrika Karlsson – Krakas Krog
Mattias Kroon – Matskribent
Tommy Myllymäki – Juryordförande, Aira
Nedan utgör metodjuryn:
Malin Söderström – Restaurangen Moderna Museet och The Fishery
Peter Jelksäter – Adam & Albin
Lindor Wink
Mer information
Här kan du se finalisterna live i sina kök under finaldagen
Från Sverige stolt samarbetspartner till Årets Kock
Till Årets Kocks hemsida