från sverige

Tillbaka

Den 15 januari firar vi Tulpanens Dag!

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

De flesta tulpaner som säljs i Sverige är odlade i Sverige. Inför Tulpanens Dag har det storskördats i växthusen så att det ska finns gott om svenska tulpaner i butikerna. Titta efter märket Från Sverige så är det enkelt att välja svenskodlade!

På Tulpanens Dag kan man njuta lite extra av de ljuvliga svenska tulpanerna.

Färgglada och krispiga tulpaner ger vårkänslor

De färgglada och krispiga tulpanerna symboliserar ljusets återkomst och att våren snart är här. Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpanodlare jobbar oavbrutet för att få fram tulpaner av toppkvalitet. För att få en tulpan som håller sig fin länge arbetar odlarna med lite större lökar. Svenska tulpaner är klimatsmarta, mycket energi är lagrad i löken och i Sverige drivs de i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle.


Så här såg det ut när vi firade Tulpanens Dag på Stockholms Centralstation 2018.

Klimartsmarta och certifierade

Produktionen av svenska tulpaner har aldrig varit så stor som nu. Utbudet har ökat stadigt och produktionen 2017 uppgick till omkring 160 miljoner svenska tulpaner. Det finns ett dussintal tulpanodlare i Sverige, från Malmö i söder till Sundsvall i norr. För att få en tulpan av hög kvalitet som håller sig fin länge arbetar man med lite större lökar. Svenska tulpaner är klimatsmarta, mycket energi är lagrad i löken från Holland och i Sverige drivs de i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle. Tulpaner har ett stort behov av kyla och Sverige har därför bra förutsättningar tack vare vårt klimat.

Tulpaner skördas hos Alverbäcks Blommor på Ekerö.

Växtodling är ett hantverk och företagen ofta familjeföretag

När du köper närodlade växter från Sverige får du blommor som håller länge och som har kortare transporter till butik, vilket är bra både för miljön och för växterna. Genom att köpa svenskodlade växter stödjer du också svensk odling så att hantverket lever vidare i Sverige och arbetstillfällen skapas här. Många handelsträdgårdar är familjeföretag där generation efter generation arbetar och företagen finns över hela landet.

Vad betyder Från Sverige-märket på växten?

En tulpan med märket Från Sverige är odlad, hanterad och förpackad i Sverige. För att få använda märket Från Sverige på växter är kravet att växterna är certifierade. Det innebär att odlingen är kontrollerad av ett oberoende kontrollorgan och växterna kommer från odlare och lantbrukare som tar ett omfattande miljöansvar och som aktivt arbetar med att minska odlingens klimatpåverkan. De övergripande målen är att arbeta förebyggande och minimera användning av kemiskt växtskydd, minimera växtnäringsläckage, miljöoptimerad energianvändning samt minimera risker för människor.


En tulpan med märket Från Sverige är odlad, hanterad och förpackad i Sverige. 


Mer information

Lagergrens Handelsträdgård odlar utmärkta tulpaner

Alverbäcks Blommor och deras klimatneutrala tulpaner

Om växter Från Sverige

Blomsterfrämjandet bjuder på inspiration och fakta

Tulpanguiden ger tips och inspiration


Företagen som märker växter med Från Sverige

Här ser du företagen som märker växter med Från Sverige. Klicka på länkarna så kommer du till företagens hemsidor där du kan läsa mer om företagen, odlingen och svenska växter.

 

 

Aktuellt

Nytt butiksmaterial visar vägen till Från Sverige

Under våren har vi utvecklat och testat ett nytt butiksmaterial för Från Sverige som gör det ännu enklare att hitta Från Sverige-märkta varor i butiken. Nu är det här!

Ljuvlig blåbärsdessert av Martin Moses, Årets Kock

Vad sägs om rårörda blåbär med blåbärsmousse, smörstekt bovetekaka och vispad gryngrädde efter recept av Martin Moses, Årets Kock 2019? Vi säger mums!

Nya styrelseledamöter till Svenskmärkning AB

I Svenskmärknings styrelse invaldes två nya styrelseledamöter. I styrelsen sitter representanter från de tre ägarna LRF, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen.