från sverige

Tillbaka

Delikatesser Från Sverige på Dagligvarugalan 2017

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

När Dagligvarugalans gäster satte sig till bords i Blå Hallen i Stadshuset igår stod en inspirerande och välsmakande svensk delikatessbricka framdukad. Tillsammans med HKScan, SydGrönt, KLS Ugglarps, Jakobsdals, Falköpings Mejerier och Gällenäs Grönsaker från Moek, tog vi tillfället i akt att lyfta utmärkta svenska råvaror och livsmedel som märks med ursprungsmärkningen.

På brickan serverades delikatesser som märks med ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. Allt odlat, fött och uppfött, förädlat och förpackat i Sverige, enligt våra kriterier. Det som bjöds var:

• Dalsjöfors Reservaskinka från KLS Ugglarps
• Källarrökt ytterlår från HKScan
• Haga-Petters grönpepparsalami från Jakobsdals
• Falköpings Präst 18 mån från Falköpings Mejeri
• Körsbärstomater från Gällenäs Grönsaker
• Jordgubbar från SydGrönt

Grattis och tack!

Stort grattis till Dagligvarugalans alla vinnare och nominerade!
Tack Fri Köpenskap för ett fint arrangemang!
Vi vill också passa på att tacka alla butiker som under hösten är med i vår rikstäckande butikskampanj för ursprungsmärkningen. Kampanjen hjälper kunderna att känna igen och titta efter märket, samtidigt som märkta produkter uppmärksammas i butiken.

Vill du veta mer om produkterna? Här nedan finns information och länkar vidare.


Dalsjöfors Reservaskinka – KLS Ugglarps

En härlig lufttorkad kvalitetsskinka som producerats på traditionellt italienskt sätt men av svenska kvalitetsgrisar. Har vunnit både Guld och blivit svensk mästare i Chark SM. Under KLS Ugglarps varumärke Dalsjöfors hittar du konsumentpackade produkter av både gris och nöt.
Läs mer om KLS Ugglaps och Dalsjöfors


Källarrökt ytterlår – HKScan

Ett svenskt ytterlår av finaste kvalitet som varmröks på gammeldags vis över glödande bokved och enris. Äts med fördel i tunna skivor. Källarrökt ytterlår har vunnit Guld i Chark SM. Under varumärket Scan kommer köttet alltid från svenska djur – nöt, lamm och gris från Sveriges bönder.
Läs mer om HKScan och om Scan och källarrökt ytterlår


Haga-Petters grönpepparsalami – Jakobsdals

Haga-Petters Grönpepparsalami är kallrökt över äkta bokspån och lufttorkad i fem veckor för att få den rätta aromen. Tillverkad av svenskt fläskkött och har vunnit Guld i Chark SM 2016. Jakobsdals Charkuteri är ett familjeföretag i Göteborg med ett brett utbud av svenska charkuterier i charkdisken.
Läs mer om Jakobsdals Charkuteri


Falköpings Präst 18 mån – Falköpings Mejeri

Falköpings Präst® 18 månader har lagrats lite extra och har en smakrikare ton, tillverkad enligt gammalt grundrecept. Lika bra som pålägg, på ostbrickan som i matlagningen. Falköpings Mejeri ägs av ca 175 mjölkbönder på och omkring Falbygden, med mejeriprodukter förädlade i Sverige av 100% svensk mjölkråvara.
Läs mer om Falköpings Präst


Nyplockade svenska jordgubbar – SydGrönt

Svenska jordgubbar i september! Sorten Malling Centenarys är saftiga och söta med fast och hållbart fruktkött. Murano är mild med slående vacker, hållbar röd färg. Jordgubbarna är odlade på Eriksgården, utanför Sjöbo, och levererades av SydGrönt som utvecklar, säljer och distribuerar frukt och grönsaker tillsammans med sina medlemmar.
Läs mer om Eriksgården  och SydGrönt


Gul och röd körsbärstomat – Gällenäs Grönsaker

De två körsbärstomaterna heter Yolita och Genery. Gula Yolita är friskt sötsyrlig med lite blommiga smaktoner medan röda Genery har en fyllig sötma och tomatsmak. Båda är från Gällenäs Grönsaker, ett ungt familjeföretag som även odlar gurkor, spetspaprika, aubergine och chili. De drivs av att odla grönsaker som får smaklökarna att dansa.
Läs mer om Gällenäs Grönsaker, MOEK


I gott sällskap! Hela listan på företag som ursprungsmärker

 

Aktuellt

Nya siffror visar Sveriges självförsörjningsgrad

Jordbruksverkets färska siffror för 2019 illustrerar hur Sveriges självförsörjningsgrad ser ut — och vad är egentligen skillnaden mellan självförsörjningsgrad och försörjningsförmåga?

Vem blir Sveriges Årets Bonde 2020?

Den 26 oktober utses Årets Bonde 2020! Här är de sex kategorivinnarna som gör upp om titeln i tävlingen som ska bidra till ökad efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige.

Ulrika Ekström är ny vd för Svenskmärkning

Ulrika Ekström blir ny vd för Svenskmärkning vid årsskiftet. Ulrika har lång erfarenhet från svensk livsmedelsindustri och dagligvaruhandel som vd och konsult inom kommunikation.