från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

De svenska äggen – många mervärden på köpet

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Du får många mervärden på köpet genom att alltid välja svenska ägg. Att ägget är näringsrikt, hållbart och variationsrikt är bara några av många andra fördelar. Vi bad Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg berätta mer.

Svenska_ägg

– De svenska äggens kvalitetsmervärden är oslagbara, säger verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius på branschorganisationen Svenska Ägg. De svenska hönsen har god hälsa och behöver inte få förebyggande antibiotika i foder. De svenska producenterna är bra på förebyggande smittskyddsarbete och håller, sedan många år tillbaka, hönsen fria från salmonella. Med svenska certifierade ägg kan du känna dig trygg.

Hög näringstäthet, lågt klimatavtryck

Marie Lönneskog Hogstadius lyfter även fram äggets näringstäthet. En livscykelanalys som forskningsinstitutet RISE tagit fram visar att ägget har lägst klimatavtryck av de animaliska livsmedlen i förhållande till näringsinnehåll.

– Ägg är också en riktig näringsbomb som innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver, det enda som saknas är vitamin C och kolhydrater. Dessutom är ägget en perfekt källa till protein och innehåller alla nio aminosyror som vi inte klarar oss utan och som måste komma från maten.

Svenska ägg i butiken

På de svenska butikshyllorna hittar du som konsument i stort sett bara ägg som producerats i Sverige.

–  Det är i princip bara svenska, certifierade ägg som säljs i de stora livsmedelskedjornas butiker. Men det är alltid bra att titta efter Från Sverige-märket på förpackningen och certifieringsstämpeln på äggskalet, tipsar Marie Lönneskog Hogstadius.

Befarad brist avvärjd

Den svenska äggbranschen har en tuff period bakom sig. Under den gångna vintern och våren drabbades Sverige av omfattande fågelinfluensautbrott på grund av vilda fåglar som bär smittan med sig. Flera fjäderfäanläggningar, både ägg- och slaktkyckling, drabbades, vilket i viss mån påverkade tillgången på svenska ägg under en period. Men nu är tillgången på svenska ägg återigen god, enligt branschorganisationen Svenska Ägg.

– Många befarade att svenska ägg skulle bli en bristvara, så vi är glada över att det finns gott om svenska ägg i butikerna redan nu igen, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Maries favorit & tips

Har du själv någon personlig favorit när det kommer till äggrätter eller bakverk?
– Morgonäggen, kokta 6 minuter är så goda i sig, med en klick kaviar eller majonnäs. Sen tycker jag om äggsmaken i hemgjord bearnaise och hollandaise.

Har du något riktigt bra äggtips att dela med dig av?

– Ägg innehåller så många värdefulla näringsämnen! Ha med ägg som mellanmål ihop med en frukt, då ger du kroppen allt den behöver för att må bra.


På bilden kan du se hur du läser märkningen på ägget.

 

Certifiering – den rosa checken

Certifieringen, den rosa checken, är ett sätt för branschen att ta ett gemensamt ansvar för hela produktionskedjan – från hönan till konsument. Varje enskilt led har specifika kriterier som måste uppfyllas och varje led i kedjan måste säkerställa att föregående led är certifierat, med syftet att kvalitetssäkra den svenska äggnäringen och möjliggöra en framtida utveckling.


Äggets dag firar 25 år med ny receptbroschyr

Fredagen den 8 oktober firas Äggets Dag över hela världen – och i år 2021 är det dessutom 25 års jubileum. Branschorganisationen Svenska Ägg presenterar lagom till Äggets Dag en ny receptbroschyr med kökets kanske viktigaste råvara – det svenska ägget. Recepten på de goda äggrätterna är skapade av Mattias ”Fredagskocken” Larsson.

Broschyren innehåller 10 recept med kökets kanske viktigaste råvara, en riktig stjärna som ändå är lite av en doldis: Det svenska ägget. Äggrätterna i broschyren är några av Mattias ”Fredagskocken” Larssons personliga favoriter.

– Ägg är en otroligt viktig råvara. Det är gott, enkelt och variationsrikt. säger Mattias. Det är en bra källa till protein, smaken är fantastisk och dessutom är det bra som bindningsmedel i både matlagning och bakning.

Ladda ned receptbroschyren här


Mer information

Ägg du köper i butiken och som märks med Från Sverige är certifierade och har den rosa checken.
En produkt med flera ingredienser som märks med Från Sverige-märkningen, och som innehåller ägg i någon form, innehåller utan undantag svenska ägg.

Läs mer på Svenska Ägg

Utmärkta svenska råvaror!

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Äggets dag! Receptbroschyr från Svenska Ägg

 

Relaterade inlägg

rotfrukter

Rotfrukter året runt – 9 utmärkta rotfrukter

Rotfrukterna är inte bara mättande och nyttiga, de är prisvärda och kan varieras i det oändliga. Läs mer och lär dig mer om 9 utmärkta rotfrukter!

Höstmeny med 98% svenskt vid Livsmedelsdagarna

Från Sverige ser med glädje fram emot att presentera en utmärkt trerätters höstmeny skapad av 98% svenska råvaror vid Livsmedelsdagarna 2021.

höstlamm

Säsongen för svenskt höstlamm börjar nu!

Älskar du lamm ska du passa på nu när det är högsäsong för det svenska färska höstlammet. Läsa mer om fördelarna med svenskt lammkött och få tips på smaksättning och tillagning!