från sverige

Tillbaka

David Lundqvists lammrätt i finalen av Årets Kock 2018

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Att laga en rätt med lamm som huvudråvara var en av tävlingsmomenten under Årets Kock. Här ser du David Lundqvists lammrätt som var ett av delmomenten i tävlingen som gjorde honom till Årets Kock 2018.

Kolgrillad lammytterfilé, gravad och rökt innerfilé samt brässerat och glacerat lägg var lammdelarna i en av de finalrätter David Lundqvist lagade när han vann Årets Kock 2018. Foto: Per Erik Berglund

Årets Kock  – SM i professionell matlagning – hade i år ett nytt tävlingsupplägg där flera olika moment, totalt tio stycken, ingick. Tävlingen var hårdare och jämnare än någon gång tidigare. När poängen för de olika tävlingsmomenten sammanräknades stod David Lundqvist från Grand Hôtel Saltsjöbaden som vinnare av Årets Kock 2018.

Lamm en av huvudråvarorna

På lördagsmorgonen, när 4 av 8 finalister stor klara för slutfinalen, fick finalisterna dagens tävlingsuppgifter. Först ut var att stycka ett lamm på 30 minuter och ta ut detaljerna rulle, ytterlår, innanlår, rostbiff, fransyska, ytterfilé och entrecôte.

På valfri styckningsdetalj eller styckningsdetaljer skapade de tävlande sedan en rätt som serveras varm på sex tallrikar. Utöver huvudråvaran fick kockarna tillgång till en råvarukorg, ett skafferi med torrvaror samt diverse mejeriprodukter.

En lång rad av Sveriges mest meriterade och prisade kockar satt i juryn under Årets Kock 2018. Juryns konstellation varierade mellan de olika tävlingsmomenten. För sjätte året i rad medverkar även Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, under finalens andra dag.


David Lundqvists finalrätt med lamm:

Kolgrillad lammytterfilé med rostad peppar.
Gravad och rökt innerfilé samt brässerat och glacerat lägg.
Syrad och halstrad blodriska och kålrotspuré.
Gotlandslinser, lammsky med brynt smör.


Mer information

Läs mer om David Lundqvist och Årets Kock 

Mer om svenskt höstlamm 2018

Från Sverige på Årets Kock med Svenskt Kött och Äppelriket

 

Aktuellt

Här är finalisterna i Dagligvarugalan 2019!

Efter flera månaders juryarbete har nu finalisterna utsetts i Dagligvarugalan, branschens stora årliga prisgala.

Svensk produktion måste öka

IPCC-rapporten har startat allvarlig diskussion. Det är dock viktigt att belysa hur duktiga svenska bönder är på hållbar produktion av livsmedel.

Gårdsfisk från Sverige

Ungefär 75% av fisken vi äter i Sverige är importerad – det vill Gårdsfisk ändra på.
Deras vision är att producera världens mest hållbara fisk och de var först ut med ursprungsmärket Från Sverige på fisk