David Lundqvists lammrätt i finalen av Årets Kock 2018
Att laga en rätt med lamm som huvudråvara var en av tävlingsmomenten under Årets Kock. Här ser du David Lundqvists lammrätt som var ett av delmomenten i tävlingen som gjorde honom till Årets Kock 2018.
Kolgrillad lammytterfilé, gravad och rökt innerfilé samt brässerat och glacerat lägg var lammdelarna i en av de finalrätter David Lundqvist lagade när han vann Årets Kock 2018. Foto: Per Erik Berglund
Årets Kock – SM i professionell matlagning – hade i år ett nytt tävlingsupplägg där flera olika moment, totalt tio stycken, ingick. Tävlingen var hårdare och jämnare än någon gång tidigare. När poängen för de olika tävlingsmomenten sammanräknades stod David Lundqvist från Grand Hôtel Saltsjöbaden som vinnare av Årets Kock 2018.
Lamm en av huvudråvarorna
På lördagsmorgonen, när 4 av 8 finalister stor klara för slutfinalen, fick finalisterna dagens tävlingsuppgifter. Först ut var att stycka ett lamm på 30 minuter och ta ut detaljerna rulle, ytterlår, innanlår, rostbiff, fransyska, ytterfilé och entrecôte.
På valfri styckningsdetalj eller styckningsdetaljer skapade de tävlande sedan en rätt som serveras varm på sex tallrikar. Utöver huvudråvaran fick kockarna tillgång till en råvarukorg, ett skafferi med torrvaror samt diverse mejeriprodukter.
En lång rad av Sveriges mest meriterade och prisade kockar satt i juryn under Årets Kock 2018. Juryns konstellation varierade mellan de olika tävlingsmomenten. För sjätte året i rad medverkar även Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, under finalens andra dag.
David Lundqvists finalrätt med lamm:
Kolgrillad lammytterfilé med rostad peppar.
Gravad och rökt innerfilé samt brässerat och glacerat lägg.
Syrad och halstrad blodriska och kålrotspuré.
Gotlandslinser, lammsky med brynt smör.
Mer information
Läs mer om David Lundqvist och Årets Kock
Mer om svenskt höstlamm 2018
Från Sverige på Årets Kock med Svenskt Kött och Äppelriket